• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Naționale)

Vladimir Kosse, la 55 de ani!

30 sep 2022 de Reporter FMF
GALERIE

Cel mai bun golgheter din istoria Super Ligii, triplul deținător al Cupei Moldovei, multiplul medaliat cu argint și bronz, fostul jucător al Naționalei Moldovei și al echipei Tiligul Tiraspol, Vladimir Kosse împlinește astăzi frumoasa vârstă de 55 de ani!

 

Cu această ocazie, Federația Moldovenească de Fotbal, din numele întregii societăți fotbalistice, îi urează omagiatului multă sănătate, liniște sufletească, bucurii și viață lungă alături de cei dragi!!!

 

La mulți ani!!! 

 

Vladimir Kosse s-a născut pe 30 septembrie 1967 în oraşul Cernogorsk, regiunea Krasnoiarsk (Rusia).

 

La vârsta de 10 ani tatăl său, antrenorul de fotbal Dmitri Kosse, l-a dus la Moscova, la Şcoala de fotbal a tineretului. Până în 1984 a jucat la echipa de juniori a celui mai titrat club din Rusia, Spartak Moscova.  

 

După doi ani la Saliut Belgorod care evolua în Liga a II-a (al treilea eşalon valoric al fotbalului sovietic), Vladimir a fost transferat la ŢSKA Moscova, pentru a face „serviciul militar”.

 

În 1986, în componenţa echipei de tineret a formaţiei militare a devenit câştigătorul prestigiosului turneu ”Pereprava” (în cele 6 meciuri disputate a marcat 3 goluri), iar peste un an a debutat în Liga Superioară a campionatului URSS împotriva lui Dinamo Kiev cu celebrii Blohin, Belanov, Zavarov, Demianenko în componenţă.

 

Din 1988 şi până la destrămarea URSS (1991) a apărat culorile echipelor Lokomotiv Moscova, Avangard Kursk, Spartak Vladikavkaz, Asmaral Moscova şi Şinnik Iaroslavl, având ocazia să fie antrenat de specialişti de certă valoare precum Iuri Siomin, Valeri Gazzaev, Vladimir Fedotov sau Konstantin Beskov.  

 

Dintre coechipierii alături de care a jucat putem să-i numim pe Serghei Gorlukovici (campion olimpic în 1988 împreună cu Igor Dobrovolski), Stanislav Cercesov, Alexandr Novikov, Bahva Tedeev...

 

La sfârşitul anului 1991, regretatul Grigore Korzun, patronul formaţiei Tiligul, l-a adus la Tiraspol, pentru a evolua în sezonul următor în Liga Superioară a campionatului URSS. Destrămarea Uniunii Sovietice a făcut ca Vladimir Kosse să-şi continue cariera în campionatul Republicii Moldova.

 

„Nu am regretat niciodată că am luat această decizie. Moldova a devenit pentru mine a doua patrie. Am primit cetăţenia, am început să joc pentru naţionala Moldovei”, 

 

s-a destăinuit mai târziu Vladimir.

 

Într-adevăr, cei 8 ani petrecuţi în Moldova au fost cei mai buni din cariera sportivă a lui Kosse. A disputat 9 meciuri şi a marcat 1 gol (din penalty, în meciul amical cu SUA, scor 1-1, jucat pe 16 aprilie 1994) în tricoul Naţionalei, evoluînd în preliminariile CE-1996. De trei ori (1993, 1994, 1995) a fost deţinător al Cupei Moldovei. De două ori a fost golgheterul Super Ligii (1992/93 – 30 goluri, 1993/94 – 24 goluri). În campionatul şi Cupa Moldovei a marcat pentru Tiligul 168 de goluri. A fost desemnat cel mai bun atacant din campionatul Moldovei în anul 1993. Cu echipa tiraspoleană a evoluat în cupele europene (Cupa Cupelor şi Cupa UEFA), disputând 12 meciuri şi marcând 1 gol. A fost şi antrenor-jucător al echipei în sezonul 1998-99.

 

Vladimir Kosse este primul fotbalist care a marcat 100 de goluri în campionatul Moldovei şi care deţine recordul de goluri înscrise în Super Liga (131).

 

“Nivelul primelor campionate ale Moldovei era destul de ridicat, doar jucau fotbaliști care au fost formați în Uniunea Sovietică. Prima ediție s-a desfășurat în timpul războiului de pe Nistru. Îmi amintesc cum trebuia să trecem podul de pe Nistru lângă Bender pentru a juca la Chișinău, cu Zimbru sau în alt oraș pentru a întâlni o altă echipă. Peste tot erau oameni înarmați. Îmi era frică, trebuie să recunosc asta. Poate acum, peste ani, vom primi câte o medalie toți cei care am jucat fotbal în acele timpuri de răscruce”, 

 

a declarat Vladimir Kosse pentru site-ul FMF.md.

 

În 1999, Vladimir Kosse s-a transferat la SK Nikolaev. În campionatul Ucrainei a mai jucat la Zvezda Kirovograd (în prezent – Kropivniţki) şi Tavria Simferopol. Urmează un periplu în campionatul Kazahstanului, unde a apărat culorile formaţiilor Tobol Kostanai şi Jetîsu Taldî-Kurgan.

 

Îşi încheie cariera în Vietnam, evoluînd la Hàng Không Việt Nam din Hanoi în sezonul 2003. În această ţară exotică el s-a reţinut pentru următorii… 13 ani, activând în calitate de antrenor. Cu echipa de tineret a formaţiei din Hanoi de trei ori a câştigat titlul de campion al Vietnamului.

 

În decembrie 2016 a revenit la Nikolaev, Ucraina.  

 

Patru ani în urmă a deținut funcția de vicepreședinte al Asociației regionale Transnistrene de fotbal, la care a pregătit documentele pentru afilierea la FMF.

 

În prezent Vladimir Kosse este stabilit în oraşul ucrainean Nikolaev, fiind director la 3 edificii sportive – stadionul Central, complexul sportiv Zaria și stadionul Iunosti.

 

Este căsătorit cu Tatiana, are o fiică pe care la fel o cheamă Tatiana.

 

Deși are pașaport moldovenesc și poate pleca oricând din Ucraina, Kosse a preferat să rămână la Nikolaev, care este bombardat intens de armata rusă. Patru rachete au lovit stadionul Central din Nikolaev. Una dintre ele a aterizat pe terenul de joc, în timp ce altele au lovit clădirea administrativă, în care se afla și biroul lui Vladimir Kosse...

 

Fragment din cartea ”110 Legende ale fotbalului moldovenesc”, de Valentin Iacovlev