• Fii alături de Echipa Țării

FIFA și FMF, eforturi comune la dezvoltarea fotbalului juvenil

30 sep 2022 de Ion Buga
GALERIE

Federația Internațională a Fotbal (FIFA) apreciază la cel mai înalt nivel eforturile FMF privind dezvoltarea fotbalului juvenil în toată țara. În acest sens, forul mondial va implementa în Moldova un nou proiect dedicat identificării talentelor și dezvoltării jucătorilor de elită - Talent Development Scheme

 

Mai multe informații au fost prezentate de consultantul regional tehnic al FIFA, Gaioz Darsadze, care se află cu o vizită de lucru în Moldova. Oficialul a avut o întrevedere cu președintele FMF, Leonid Oleinicenco, secretarul general, Serghei Butelschi și directorul tehnic, Dănuț Oprea. În cadrul întrunirii au fost puse în discuție aspecte ce vizează dezvoltarea sustenabilă a direcțiilor actuale din cadrul federațiilor.

 

În timp, multe federații beneficiază de ajutorul FIFA necesar dezvoltării tehnice prin aplicarea expertizelor, instruirii antrenorilor și schimbului de cunoștințe și bune practici. Astfel, FMF va beneficia prin acest proiect de analize și cercetări detaliate despre fotbalul moldovenesc și anume identificare talentelor, managementul resurselor, selectionatele naționale, competiițiile locale, academiile de fotbal sau educația antrenorilor.

 

Vreau să aduc mulțumiri conducerii FMF pentru interesul și implicarea activă în acest proces vital de dezvoltare a fotbalului. De asemenea, vreau să apreciez înalt și faptul că Moldova, fiind o țară mică, are așa rezultate în domeniul fotbalului de mase, fiind decorată cu medalia de aur din partea UEFA. Toate aceste eforturi ale conducerii au adus așa realizări deosebite. Mulți nu înțeleg importanța fotbalului de mase, dar văd numai partea superioară a piramidei, adică fotbalul profesionist. Dar acesta nu poate fi dezvoltat fără fotbalul de mase, care costitutie fundamentul dezvoltării fotbalului, 

a declarat Gaioz Darsadze.


Proiectul Talent Development Scheme urmează să fie implementat în țara noastră începând cu anul 2023. 

 

Vă reamintim, FMF continuă să se bucure de suportul forului mondial prin  implementarea diverselor proiecte. R.Moldova este prima țară europeană care implementează noul program FIFA "Fotbal pentru școli" (F4S). Datorită eforturilor depuse de echipa Federației Moldovenești de Fotbal, FIFA derulează în țara noastră această inițiativă ambițioasă care își propune la nivel global să contribuie la educația, dezvoltarea și atragerea în practicarea fotbalului a aproximativ 700 de milioane de copii. Astfel, programul FIFA vine să aducă un plus de valoare proiectulul inițiat deja de FMF ”Fotbal în școli”, unul dintre cele mai mari proiecte sociale de promovare a modului sănătos de viață printre copiii din Republica Moldova.