• Fii alături de Echipa Țării

Grassroots week. Interviu cu Vitalie Jurat, manager de dezvoltare, oficiul regional Nord FMF

29 sep 2022 de Maria Teeşanu
GALERIE

În toată Europa, sub patronajul UEFA, se desfășoară evenimente dedicate Săptămânii UEFA Grassroots. Federația Moldovenească de Fotbal organizează în aceste zile mai multe evenimente dedicate fotbalului pentru toți, iar site-ul FMF vă prezintă un nou interviu, de această dată cu managerul de dezvoltare al Oficiului regional Nord FMF, Vitalie Jurat.

Despre UEFA Grassroots Week
- Săptămâna UEFA Grassroots aduce idei de a implica mai mulți jucători în sportul rege, organizând, de asemenea, diverse evenimente pentru a-l face accesibil tuturor. Săptămâna fotbalului de mase se desfășoară pentru al 6-lea an în toate regiunile țării, chiar și în anul pandemic (2020), copiii ne-au trimis imagini video în care arătau că jucau individual cu mingea acasă. Săptămâna aceasta au loc diverse tipuri de evenimente, precum: turnee pentru amatori, turneu pentru veterani, festivaluri pentru copiii până la 9 ani, festivaluri și competiții școlare, campionate regionale pentru copii de diferite vârste și altele în care, bineînțeles, sunt implicate și fetele.

Despre avantajele și punctele forte a UEFA Grassroots Week
- Avantajul acestei săptămâni este că odată cu organizarea unui număr mare de evenimente, fotbalul devine mai accesibil, iar numărul persoanelor implicate crește. Punctele forte sunt că toate acestea sunt organizate ca divertisment, al cărui punct de atracție este fotbalul, care astfel devine mai atractiv și mai interesant. Un alt lucru important este faptul că avem posibilitatea să implicăm toată comunitatea fotbalistică. Cei mai implicați sunt copiii (băieți și fete), ei fiind „motorul” graasroots-ului și fotbalului în general.

Despre UEFA Grassroots Week în regiunea Nord
- Săptămâna fotbalului în regiunea Nord a început cu turnee pentru veterani și turnee pentru copii mici. Această săptămână atragem comunitatea fotbalistică prin faptul că le organizăm mici sărbători, transformând toate evenimentele sportive într-un eveniment fotbalistic distractiv. Toate turneele din cadrul UEFA Grassroots Week sunt plasate pe rețelele de socializare, unde toți participanții sunt activi, fiindcă le este interesant cum a trecut totul din perspectiva cititorului și se bucură când se văd în imagini foto. Analizând fiecare eveniment am înțeles că mediatizarea turneelor constituie un factor important, astfel nu doar relatăm, dar și atragem mai mulți oameni. Bineînțeles, la final de eveniment încurajăm fiecare participant cu diplome, iar pentru echipe - mingi și veste.

Despre suportul Federației Moldovenești de Fotbal și feedback-ul participanților
- Fedarația Moldovenească de Fotbal a lansat un concurs pentru instituțiile de învățământ, care participă în proiectul Fotbal în Școli, în care cei mai activi vor primi mingi și veste. Tot în cadrul săptâmânii Grassroots, FMF contribuie cu mingi și diplome. Feedback-ul participanților este foarte pozitiv. Totul este bine și nu poate fi altfel, toată lumea este fericită și mulțumită.