• Fii alături de Echipa Țării

Grassroots week. Interviu cu Iurie Covtun, manager de dezvoltare, oficiul regional Est FMF

27 sep 2022 de Maria Teeşanu
GALERIE

În toată Europa, sub patronajul UEFA, se desfășoară evenimente dedicate Săptămânii UEFA Grassroots. Federația Moldovenească de Fotbal organizează în aceste zile mai multe evenimente dedicate fotbalului pentru toți, iar site-ul FMF vă prezintă un interviu cu managerul de dezvoltare al Oficiului regional Est FMF, Iurie Covtun.


- Ce înseamnă Săptămâna UEFA Grassroots pentru fotbalul moldovenesc și care sunt avantajele ei?
- UEFA Grassroots Week are ca scop promovarea fotbalului pentru toți. Această acțiune este organizată anual în cadrul Săptămânii Sportului European pentru a încuraja oamenii să practice fotbalul. Filosofia UEFA este una simplă: fără rezerve, fotbalul de nivel superior nu se poate dezvolta. Vedetele fotbalului european s-au format în fotbalul de mase, pentru că toți au bătut cândva mingea în curte cu prietenii sau la școală, ori poate într-o echipă de amatori. Fotbalul este pentru toți, indiferent de vârstă și gen, pentru ca toată lumea să poată simți bucuria de a juca la nivelul care îi convine. Anul acesta, în perioada 23 - 30 septembrie, se desfășoară UEFA Grassroots Week și acesta este un eveniment frumos inclusiv și pentru iubitorii fotbalului din Moldova.

- Ce activități vor fi organizate în regiunea de Est a țării noastre cu ocazia UEFA Grassroots Week?
- Pe tot parcursul săptămânii, în toate regiunile țării noastre se vor desfășura evenimente fotbalistice, turnee la diferite categorii de vârstă pentru a spori interesul copiilor, tinerilor și veteranilor față de fotbal și pentru a promova un mod de viață sănătos. În regiunea Est sunt planificate mai multe acțiuni dedicate acestui eveniment. Astfel, pe 24 septembrie, la Tiraspol, a avut loc un mini-festival al Ligii Respectului cu participarea a 15 echipe de copii din regiune (sau peste 200 de tineri fotbaliști), precum și a doua etapă a competiției dintre veterani ai asociației regionale „Transnistria” cu participarea a 5 echipe cu un număr total de 80 de participanți.

În această perioadă vor avea loc mai multe festivaluri, competiții, mini-turnee în școlile din regiune, care sunt înscrise în proiectul „Fotbal în Școli”. Este vorba despre aproximativ 44 de școli (28 dintre care au participat anterior la proiect și 16 care participă pentru prima dată). Aici planificăm să participe peste 50 de clase și să implicăm în sărbătoarea fotbalistică aproximativ 1000 de copii!

- În comparație cu anii precedenți, la Săptamâna UEFA Grassroots din acest an participă mai mulți iubitori ai fotbalului?
- În ultimii doi ani, din cauza restricțiilor, nu am avut posibilitate să organizăm evenimete de acest gen. Iar în această toamnă, aproape toată lumea, de la copii și juniori până la veterani au așteptat cu nerăbdare începutul Săptămânii UEFA Grassroots. Tuturor le este dor de fotbal, de comunicare, de goluri frumoase și de emoții pozitive. În comparație cu anii precedenți, se observă un interes sporit față de fotbal, poate și datorită succeselor înregistrate de clubul Sheriff, care a impresionat anul trecut în Liga Campionilor, jucând de la egal la egal cu giganții fotbalului european, iar anul acesta luptă în faza grupelor Ligii Europei. Clubul tiraspolean a dat un nou impuls dezvoltării fotbalului de mase nu numai în regiunea noastră, ci și în toată Moldova.