• Fii alături de Echipa Țării

Fotbal în Școli. Un nou teren, la Orhei, inaugurat cu suportul FMF

13 sep 2022 de Reporter FMF
GALERIE

Federația Moldovenească de Fotbal continuă implementarea cu succes a celui mai mare proiect social-sportiv din țară - Fotbal în școli. Recent, a fost inaugurat terenul de fotbal de la Liceul Teoretic „Ion Luca Caragiale” din Orhei, construit cu suportul FMF și al Consiliului Raional Orhei (circa 880 mii de lei) în cadrul programului ”Clase specializate de fotbal”. FMF a fost reprezentată la ceremonia de deschidere de către secretarul general adjunct, Nicolae Cebotari.

 

Fostul celebru jucător al echipei Nistru Chișinău a mulțumit autorităților orheiene pentru susținerea proiectului implementat de administrația Liceului Teoretic „Ion Luca Caragiale”. Totodată, Nicolae Cebotari a menționat că este foarte important pentru întreaga comunitate să susțină promovarea unor asemenea proiecte care creează condiții pentru tânăra generație de a practica un mod sănătos de viață, mai ales în contextul raionului Orhei unde sportul are tradiții frumoase, iar echipa de fotbal „Milsami” reprezintă Republica Moldova la nivel internațional.

 

Proiectul implementat de FMF - ”Fotbal în școli” - se extinde în toate regiunile Moldovei. Forul fotbalistic, datorită colaborării cu partenerii strategici, contribuie la îmbunătățirea calității educaționale a copiilor, amenajarea infrastructurii școlare, asigurarea igienei copiilor, alimentării, echipamentului, antrenamentelor gratuite și instruirea profesorilor. 

Toate instituțiile de învățământ din Republica Moldova care au întrunit condițiile minime stabilite de FMF și MEC pentru a participa în Proiectul ”Fotbal în Școli” - Clase Specializate au la bază curriculumul la disciplina sportivă de specializare: Fotbal, care a fost aprobat și votat unanim de toți membrii Consiliului Național pentru Curriculum din cadrul Ministerului Educației și Cercetării. 

Proiectul ”Fotbal în Școli” - Clase specializate prevede crearea claselor pe baza solicitărilor din partea instituțiilor de învățământ. Din 1 septembrie 2020 fiecare instituție de învățământ participantă la Proiectul ”Fotbal în Școli” - Clase Specializate, a primit din partea FMF un set de inventar sportiv (20 mingi, sac pentru mingi, 20 conuri și 40 copete și 15 bavete de joc) pentru organizarea și sporirea calității antrenamentelor, iar fiecare elev din clasa sportivă va primi câte un set de echipament care include: un rucsac, echipament de vară, iarnă și de prezentare. În cadrul proiectului este prevăzut și un curs de instruire pentru antrenorii din instituțiile de învățământ. Clasele specializate de fotbal vor urma un program special cu antrenamente mai intensive, de 2 ori pe zi, cu o alimentare corectă și nutritivă pe parcursul zilei. Clasele vor fi mixte, formate din 25-30 de copii.

 

Republica Moldova este prima țară europeană care implementează cu succes noul program FIFA "Fotbal pentru școli" (F4S). Datorită eforturilor depuse de echipa Federației Moldovenești de Fotbal, FIFA derulează în țara noastră această inițiativă ambițioasă, care își propune la nivel global să contribuie la educația, dezvoltarea și atragerea în practicarea fotbalului a aproximativ 700 de milioane de copii.