• Support National Team

Fotbal sigur pentru copiii din Moldova

Fotbal sigur pentru copii. Politica de protecție prezentată în cadrul seminarului UEFA Playmakers

12 aug 2022 de Maria Teeşanu
GALERIE

La seminarul organizat pe 10 august în cadrul proiectului UEFA Playmakers a avut loc cel de-al treilea training de instruire al reprezentanților celor 28 de centre din toată țara.

UEFA își dorește ca fotbalul european să fie un mediu sigur, pozitiv și captivant pentru oricine, indiferent de vârstă, sex, etnie, statut social, religie, capacități sau nivel de implicare. Acest lucru este dublu important când sunt vizați copiii, având în vedere vulnerabilitatea lor. UEFA își asumă pe deplin sporirea nivelului de protecție a copilului în sport și, în special, în fotbal.

Svetlana Patraș, coordonatorul Proiectului Fotbal sigur pentru copii din Moldova, și Victor Mardari, asistent al coordonatorului, s-au referit în detalii la Politica de protecție a copilului în fotbal, în cadrul proiectului dat. Cu scopul de a răspunde particularităților individuale ale fiecărei fete prin crearea unui mediu sigur care să le stimuleze dezvoltarea fizică, psihologică și socială.

"Vrem să ne asigurăm că toți avem un comportament de protecție față de copii, în timp ce aceștia participă în cadrul activităților noastre sportive și în același timp, suntem cu toții capabili să identificăm și să întreprindem măsurile necesare dacă observăm copii, care prezintă semne de maltratare sau abuz în mediul lor acasă, la școală sau în stradă",

a declarat pentru fmf.md, Svetlana Patraș.

În cadrul proiectului, fetițele prezente la antrenamentul deschis UEFA Playmakers au primit în câte un tricou cu logo-ul „Fotbal sigur pentru copii din Moldova”.

UEFA, în calitate de organ de conducere al fotbalului european, și-a axat strategia sa 2019-2024 pe respectarea standardelor înalte de protecție a drepturilor copilului în fotbal. Această strategie se bazează pe patru piloni: fotbal – mai întâi de toate, încredere, competiție sportivă și prosperitate.

Siguranța în sport se referă la prevenirea oricărei forme prin care copilul poate fi afectat negativ – emoțional, verbal, fizic sau sexual – în cadrul spațiilor în care face sport de performanță sau recreațional.

Politicile de protecție sunt extrem de importante și de necesare, întrucât vizează protejarea copiilor și a tinerilor care fac sport, apără integritatea organizațiilor sportive și promovează valorile sportului. Pe data de 15 aprilie 2021, FMF a aprobat Politica de protecție a copilului (FMF).

Antrenori, părinții interesați de Politica de protecție a copilului pot afla mai multe informații AICI