• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Competiții)

Super Liga. Schimbări majore la Dinamo-Auto

27 iul 2022 de Victor Daghi

FC Dinamo-Auto Tiraspol începe o nouă etapă în dezvoltarea clubului. Echipa are finanțatori noi, din lotul din sezonul trecut n-a rămas niciun jucător, iar pagina oficială a “automobiliștilor” a anunțat că au fost semnate contracte cu 3 juniori moldoveni și 18 stranieri.

 

După terminarea campionatului trecut toți jucătorii de la Dinamo-Auto au fost puși pe liber. Câțiva dintre ei au semnat noi contracte cu CSF Bălți, Zimbru sau Sfîntul Gheorghe, iar alții încearcă în prezent să obțină un nou angajament.

 

În același timp, agenția de impresariat Pelican a anunțat că a procurat clubul tiraspolean și intenționează să-l folosească ca rampă de lansare pentru tinerii jucători aflați sub contract cu agenția.

 

"Dinamo-Auto s-a adresat la noi cu propunerea de a prelua echipa, iar agenției noastre i-a plăcut această idée și am procurat clubul. Jucătorii care se află sub contract cu agenția noastră, vor avea posibilitate să aibă practică de joc în fotbalul european", a declarat Rasul Allahverdiyev, reprezentant al agenției de impresariat Pelican și noul director sportiv al clubului Dinamo-Auto, într-un interviu pentru site-ul Moldfootball.com.

 

Echipa Dinamo-Auto a susținut un cantonament de pregătire în Turcia, în perioada 16 iunie – 13 iulie, susținând 7 meciuri amicale. Bilanț: o victorie, 2-1 cu FK Tirana, Albania, 3 remize, 2-2 cu Orenburg, Rusia, 1-1 cu Sakaryaspor, Turcia și Al Markhiya, Qatar, și 3 înfrângeri, 0-1 cu Adanaspor, Turcia, 1-2 cu Petrolul Ploiești, România și Al Wakrah, Qatar.  

 

Echipa din Tiraspol a anunțat că a semnat 21 de jucători, 8 din Gabon, câte 4 din Moldova și Guineea Ecuatorială, 2 din Tadjikistan, câte unul din Coasta de Fildeș, Nigeria și Turcia:

Portarul din Guineea Ecuatorială Marcos Luis Ondo Mangue (21 ani)

Portarul gabonez Dallian Ghislain Toung Allogho (26 ani)

Portarul Ivan Marcov (17 ani, CSCT Saksan Ceadîr-Lunga)

Fundașul gabonez Urie-Michel Mboula (19 ani)

Fundașul gabonez Andrew Vivien Anomerawani Ombenidjouwa (21 ani)

Fundașul din Coasta de Fildeș, Habib Omar Fofana (23 ani, Entente 2, Togo)

Fundașul Maxim Manastîrlî (18 ani, CSCT Saksan Ceadîr-Lunga)

Fundașul Alexandru Calîn (17 ani, CSCT Saksan Ceadîr-Lunga)

Fundașul nigerian Chibuike Ogbonnaya Kalu (19 ani, Eyupspor, Turcia)

Fundașul tadjik Mekhrubon Karimov (18 ani, Dynamo Dushanbe, Tadjikistan)

Fundașul gabonez Stane Essono (24 ani)

Fundașul din Guineea Ecuatorială Javier Mum Boho (21 ani)

Mijlocașul Vadim Șleahtițchi (17 ani, CSCT Saksan Ceadîr-Lunga)

Mijlocașul gabonez Warren Lloyd Mac Starsky Ondo (19 ani)

Mijlocașul din Guineea Ecuatorială, Jose Fidel Sipi Bita (21 ani)

Mijlocașul din Guineea Ecuatorială, Federico Nsue Nguema (25 ani)

Mijlocașul gabonez Nathanael Bongo Mbourou (25 ani, All Stars FC, Africa de Sud)

Mijlocașul turc Furkan Akın (21 ani, Darica Genclerbirligi, Turcia)

Mijlocașul tadjik Kabir Salimshoev (17 ani, Lok-Pamir Dushanbe, Tadjikistan)

Atacantul gabonez Rody Junior Effaghe (18 ani)

Atacantul gabonez Eric Jospin Bekale Biyoghe (22 ani)

 

Dinamoviștii vor începe noua ediție de campionat cu un handicap de 6 puncte. Comitetul de Etică al FMF, în ședința din 18 iulie, examinând dosarele aflate pe rol cu referire la încălcarea art.59 al Codului Disciplinar FMF, a stabilit că FC Dinamo-Auto este responsabil de implicare în activități ilegale de manipulare a meciurilor de fotbal.

În consecință, Comitetul de Etică a sancționat FC Dinamo-Auto cu depunctarea cu 6 puncte în Campionatul Republicii Moldova la fotbal, ediția 2022/23. De asemenea, Comitetul de Etică a stabilit că jucătorii Serghei Gafina, Andrei Novicov și Maxim Bardîș au încălcat dispoziția relevantă din Codul Disciplinar FMF legată de influențarea ilegală și intenționată a rezultatelor meciurilor. Astfel, jucătorii Serghei Gafina, Andrei Novicov și Maxim Bardîș au fost suspendați din activitatea fotbalistică pentru o perioadă de 1 an.

 

Fotbal Club Dinamo-Auto este una dintre cele mai tinere echipe din Divizia Națională. Fondat pe 24 iulie 2009, clubul tiraspolean și-a început evoluția în campionatul Moldovei în ediția 2009-2010. Din anul 2013 evoluează în Divizia Națională. Cel mai bun rezultat – locul 4 în ediția 2019. Formația din Tiraspol a jucat o dată în Liga Europei, 1-2 cu Ventspils Letonia în anul 2020.

 

Foto: FC Dinamo-Auto