• Fii alături de Echipa Țării

FMF este prima federație din Europa care va implementa programul FIFA "Fotbal pentru școli"!

12 iul 2022 de Ion Buga
GALERIE

R.Moldova este prima țară europeană care va implementa noul program FIFA "Fotbal pentru școli" (F4S). Datorită eforturilor depuse de echipa Federației Moldovenești de Fotbal, FIFA va derula în țara noastră această inițiativă ambițioasă care își propune la nivel global să contribuie la educația, dezvoltarea și atragerea în practicarea fotbalului a aproximativ 700 de milioane de copii. 

 

Astfel, programul FIFA vine să aducă un plus de valoare proiectulul inițiat deja de FMF ”Fotbal în școli”, unul dintre cele mai mari proiecte sociale de promovare a modului sănătos de viață printre copiii din Republica Moldova. Inițiat de FMF în colaborare cu Ministerului Educației și Cercetării, proiectul este implementat cu succes în peste 200 de instituții de învățământ din țară. Recent, Federația Moldoveanscă de Fotbal a devenit una din cele cinci câștigătoare ale premiilor UEFA Grassroots 2021/22, la categoria "Cea mai bună inițiativă de participare" prin proiectul social-sportiv Fotbal în școli


Pentru buna implementare a programului "Fotbal pentru școli" (F4S), FIFA a lansat o aplicație mobilă care conține un set de materiale video pentru instruirea copiilor. Conținutul este creat de departamentul tehnic al FIFA în colaborare cu UNESCO și este accesibil pentru milioane de utilizatori din întreaga lume. Astfel, antrenori, profesori de educație fizică sau specialiști în domeniu vor putea folosi aceste materiale, care au fost divizate pentru diferite vârste: 4-7 ani, 8-11 ani, 12-14 ani, în total 60 de sesiuni de antrenamente sau 120 de ore de materiale educaționale în diferite limbi.

 

În cadrul unui seminar de instruire, găzduit de CPSM din Vadul lui Vodă, experții FIFA, responsabili de programul "Fotbal pentru școli" (F4S), Alexandre Gros și Antonio Sanchez, au prezentat informații ample despre această aplicație. La eveniment participă 30 de antrenori din proiectul "Fotbal în școli", care au avut posibilitatea să testeze noua aplicație, dar și au participat la o sesiune demonstrativă cu aplicarea tuturor aspectelor pentru buna utilizare a acesteia. 

 

FMF este reprezentată la aceste seminar de către secretarul general, Nicolae Cebotari, coordonatorul proiectului "Fotbal în școli", Diana Bulgaru, manager proiecte Grassroots, Cristina Braga, managerii Oficiilor de dezvoltare regională, Serghei Ursul, Alexei Gheorghiu, Vitalie Jurat, Vitalie Lungu.

 

Programul "Fotbal pentru școli" (F4S) are menirea să facă fotbalul mai accesibil atât băieților, cât și fetelor din întreaga lume, prin integrarea activităților fotbalistice în sistemul de învățământ, în parteneriat cu autoritățile relevante și părțile interesate. Până acum programul a fost a lansat în 11 țări din Africa, Asia sau America de Sud. 

 

Filosofia programului mai presupune dezvoltarea abilităților fotbalistice, percepția fotbalului ca un instrument de educare. De asemenea, fotbalul va ajuta tinerii să dezvolte un șir de aptitudini și valori, cum ar încrederea în sine, gândirea critică, comunicare, empatie, respect, egalitate, sănătate și bunăstare.