• Fii alături de Echipa Țării

Feminin (Naționale)

Moldoveanca cu rădăcini palestiniene. Vezi povestea jucătoarei Rimma Musabeh

27 iun 2022 de Maria Teeşanu
GALERIE
Rimma Musabeh

În premieră, site-ul FMF vă invită să o cunoașteți pe moldoveanca Rimma Musabeh, jucătoarea cu rădăcini palestiniene, care a venit din SUA pentru a ajuta Echipa Națională în meciurile din cadrul preliminariilor Campionatului Mondial. Sportiva de 20 de ani a relatat în exclusivitate despre viața sa, debutul pentru tricolore și a povestit cum se simte la Echipa Națională.  

Despre copilărie 
Rimma s-a născut pe 6 septembrie 2001, în orașul Cernăuți, Ucraina. Mama ei este de naționalitate ucraineană, însă este și cetățean al Republicii Moldova, iar tatăl este cetățean al Palestinei. După o perioadă de timp, familia ei s-a mutat în Moldova, unde a locuit aproximativ trei ani în satul Maramonovca, raionul Drochia. La vârsta de 10 ani, familia ei a plecat cu traiul în Suedia. Sunt 4 copii în familie, însă doar Rimma și fratele ei joacă fotbal. Datorită familiei, migrărilor și altor circumstanțe, Rimma cunoaște mai multe limbi precum rusa, ucraineana, suedeza, araba și engleza.

Despre fotbalul din Suedia și SUA
A început să joace fotbal imediat ce a ajuns în Suedia. Acolo, fotbalul feminin este foarte dezvoltat și multe fete practică acest gen de sport. A evoluat în 5 echipe diferite, iar anul trecut a plecat la studii în SUA, la facultatea de economie și biomedicină. Nu a putut lăsa fotbalul, de aceea de îndată ce a ajuns peste ocean și-a găsit și o echipă de fotbal. Acum joacă doar în America, dar încearcă să evolueze și în Suedia ori de câte ori este posibil, de exemplu când vine în vacanțele de vară. 

Cariera de fotbalistă
Suedia
2012-2013 Huddinge IF F01 (echipa de junioare)
2013-2017 Stuvsta IF F01 (echipa de junioare)
2018 Djurgarden IF F17 academi (academie de junioare)
2019-2020 Hammarby IF F19 akademi (Liga superioară de junioare numită - F19 Allsvenskan League)
2020-2022 Telge United (Liga 1)
SUA
2021-2022 Liga Universității Keizer (Liga NAIA, Florida, SUA) 
2022 - Middle Georgia State

Palmares
Dubla campioană universitară cu echipa Universitatea Keizer din SUA 
Promovarea în Liga 1 în componența echipei Middle Georgia State

Cum a ajuns la echipa Națională
Rimma a urmărit fotbalul din Moldova și știa despre existența echipei Naționale. Căuta diferite contacte a oficialilor din Naționala feminină, fiindcă își dorea mult să ajungă în această echipă. După căutări intense, a contactat cu un fost manager al naționalei, iar ulterior a luat legătură și cu antrenorul Eduard Blănuță. După mai multe discuții, Rimma a fost invitată la cantonamentul din această vară.

Primele impresii despre CPSM din Vadul lui Vodă
Odată cu aflarea veștii despre convocarea la echipa Națională, Rimma a fost copleșită de emoții. "Sinceră să fiu, nu mi-a fost frică, abia așteptam să vin. După zeci de ore în drum, odată ce am ajuns la Centrul de Pregătire al Selecționatelor Moldovei, am rămas uimită de condițiile care sunt aici. Complexul sportiv este foarte bine amenajat, există tot ce ai nevoie pentru a fi în formă maximă" au fost primele impresii ale tinerei jucătoare.

Despre Echipa Națională
Rimma s-a adaptat destul repede, mai ales că noile colege au primit-o foarte bine. Ea a fost plăcut surprinsă de nivelul jucătoarelor, menționând că sunt foarte multe fete talentate, care joacă la un nivel profesionist. Antrenamentele sunt intense, cum ar trebui să fie. În pofida faptului că nu vorbește bine limba rusă și are o cultură diferită, fetele o susțin și mereu sunt gata să-i dea o mână de ajutor.

Debutul la Echipa Țării
Abia aștepta meciul cu România. La ședințele tehnice a făcut cunoștință cu adversarul, știa deja că România este o echipă puternică. "Eram pregătită emoțional de această partidă, dar nu știam dacă voi debuta sau nu. În momentul când antrenorul principal mi-a spus că voi ieși în câteva minute pe terenul de fotbal, desigur îmi făceam griji. Echipa a jucat bine, erau momente cât pozitive atât negative. Sunt multe momente la care trebuie să lucreze echipa, inclusiv și eu" a mai adăugat Rimma.

Despre vise și obiective
"Îmi doresc foarte mult să evoluez pe plan profesional și să joc la un club de performanță. De asemenea, unul din visele mele este să joc la Cupa Mondială" recunoaște Rimma. Cât despre meciul cu Lituania, este un adversar care poate fi învins. Ea speră că echipa noastră va obține victoria mult așteptată și că va avea ocazia să joace în această partidă, așa cum poate ea cel mai bine.