• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Naționale)

Tricolorii, la a 50-a victorie din istorie!

14 iun 2022 de Victor Daghi

Naționala Moldovei a ajuns la cea de-a 50-a victorie obţinută în istoria sa de 32 de ani. În total, tricolorii au susținut 267 de meciuri. Reprezentativa noastră a înregistrat 50 victorii, 61 egalități și 156 de înfrângeri. Golaveraj: 208-451. 

 

Prima victorie a fost înregistrată pe 18 august 1992, sub comanda lui Evgheni Piunovschi. Naționala noastră a învins Pakistanul cu 5-0 într-un meci din cadrul turneului internațional din Iordania. Este cea mai categorică victorie a tricolorilor din toate timpurile. Golurile echipei noastre au fost marcate de Alexei Scala și Serghei Alexandrov-4.

 

Ivan Danilianț s-a aflat la timona echipei, care a obținut a 10-a victorie, un 2-0 în amicalul cu Malta, jucat pe 10 martie 1999, la Ta’Qali. Sergiu Iepureanu și Alexandr Suharev și-au trecut numele pe lista marcatorilor.

 

A 20-a victorie a fost obținută pe 31 martie 2004, într-un meci amical cu Azerbaidjan (2-1), jucat pe stadionul Republican. Sergiu Dadu și-a trecut în cont o “dublă” pentru reprezentativa antrenată de Victor Pasulko.

 

Sub comanda campionului olimpic Igor Dobrovolski tricolorii au învins Armenia cu 4-1, la Yerevan, într-un meci amical (12 august 2009). A fost a 30-a victorie a Naționalei, iar golurile au fost marcate Victor Golovatenco-2, Valeriu Andronic și Alexandru Epureanu. În acea partidă memorabilă Stanislav Namașco a parat 2 penalty-uri!

 

A 40-a victorie a fost obținută pe 5 martie 2014, într-un amical cu Andorra (3-0), jucat pe stadionul Comunal din Andorra la Vella. Ion Caras era selecționer la acea vreme, Alexandru Epureanu și-a trecut în cont o “dublă”, iar un gol a fost marcat de Henrique Luvannor.

 

Cele mai multe victorii au fost obținute în jocurile cu San Marino – 8:

5 - Andorra

4 - Azerbaidjan și Georgia

3 - Kazahstan și Malta

2 - Belarus și Lituania

1 - Arabia Saudită, Armenia, Austria, Bosnia și Herțegovina, Congo, Estonia, Finlanda, Indonezia, Iordania, Kîrgîzstan, Letonia, Luxemburg, Muntenegru, Pakistan, Slovacia, Sudan, Țara Galilor, Ungaria și Liechtenstein

 

Ion Caras este selecționerul, care a obținut cele mai multe victorii – 11. Urmează Igor Dobrovolski – 9, Victor Pasulko – 7, Gabi Balint – 5, Alexandru Mațiura și Alexandru Spiridon – câte 4, Evgheni Piunovschi și Serghei Cleșcenco – câte 3, Ivan Danilianț - 2, Anatol Teslev și Roberto Bordin – câte 1.

Foto: Eugen CARABULEA