• Fii alături de Echipa Țării

Feminin(Competiții)

Finala Cupei Moldovei la fotbal feminin. Povestea echipei Agarista CSF Anenii Noi

03 iun 2022 de Maria Teeşanu

Agarista CSF Anenii Noi este unul din liderii fotbalului feminin din Moldova. În doar câțiva ani de existență, clubul din Anenii Noi s-a impus în toate competițiile naționale, cucerind până acum patru titluri de campioană și trei Cupe ale Moldovei.

Istoria de succes a clubului a început în 2017, când în funcția de director al Școlii Sportive din Anenii Noi a fost numit Iurie Purice. Fotbalul este un sport extrem de popular în rândul tinerilor, mai ales a fetelor din regiune, iar echipele de junioare a școlii participă cu regularitate în campionatul Moldovei. La inițiativa regretatului antrenor Ion Clipa, noua conducere a școlii a decis în scurt timp crearea și unei echipe de senioare, cu ambiții mari în competițiile interne.

Cristina Musteață

Rolul decisiv la completarea lotului l-a avut Cristina Musteață, antrenoare la Școala Sportivă din localitate. Datorită implicării și relațiilor personale ale Cristinei, echipa a reușit să legitimeze pentru debutul în campionatul Moldovei câteva nume grele din fotbalul feminin, cum ar fi liderele echipei naționale, Ludmila Caraman și Ludmila Andone, sau experimentatele Tatiana Gherghelegiu, Maria Spânu și Laura-Maria Mereuța. Ulterior, clubul a găsit susținere financiară și din partea companiei ”Agarista Agricola”. Toate aceste aspecte de dezvoltare au dat randamentul scontat și rezultatele nu au întârziat să apară. În sezonul de debut pe arena internă, 2017/18, Agarista, avându-l la timonă pe Iurie Purice, reușește dubla: câștigarea campionatului și Cupei Moldovei. 

Agarista - ȘS Anenii Noi, primul titlu în 2019

Tot în acea vară a urmat și debutul formației din Anenii Noi în Liga Campionilor la fotbal feminin. În grupa preliminară, Agarista a suferit înfrângeri în toate cele trei meciuri. Primul gol din istorie pe arena internațională a fost marcat de Nadejda Colesnicenco.

Agarista și-a păstrat cele mai bune jucătoare și în sezonul 2018/19, care a adus o nouă dublă de aur pe plan național. În finala Cupei din nou a fost învinsă rivala Noroc Nimoreni, scor 3-1.  

Agarista - ȘS Anenii Noi, dețintătorea Cupei Moldovei 2020

Stagiunea 2019/20 părea să aibă același scenariu. Agarista a câștigat toate meciurile din tur și se îndrepta cu pași siguri spre un nou titlu. În primăvară, pandemia Covid-19 a afectat desfășurarea campionatului, care a fost finalizat doar printr-o decizie a Comitetului de Urgență al FMF. Cu toate acestea, Agarista a fost desemnată campioană și a obținut din nou dreptul să participe în preliminariile Ligii Campionilor la fotbal feminin.

În ediția 2020/21, Agarista a urcat din nou pe cea mai înaltă treaptă a podiumului campionatului, fiind neînvinsă în toate cele 14 partide disputate. Tot în acel an, elevele antrenate de Alexei Gladun au primit din nou biletul spre Liga Campionilor. 

Alina Chirica

 

În Liga Națională din acest an, pentru prima dată în ultimii patru ani, Agarista a fost detronată de FC Maksimum Cahul, noua campioană a Moldovei.
 

Elevele lui Alexei Gladun sunt considerate printre cele mai tehnice jucătoare din campionatul intern. Mihaela Gamarț, Alina Chirica, Tatiana Peșterean, Mihaela Catarău și Alina Brânză sunt convocate constant la selecționata WU-19, iar Eugenia Railean, Alina Chirica, Bianca Druță fac parte și din lotul Naționalei.


De menționat, că la ultima Gală a Laureaților FMF, sportivele echipei Agarista au primit mai multe titluri individuale: Eugenia Railean - "Cel mai bun apărător", Alina Chirică - "Cel mai bun mijlocaș" și "Cel mai bun golgheter", datorită prestațiilor remarcabile în campionatul intern.

Echipa din Anenii Noi mai are în palmares și două titluri naționale la futsal feminin, iar jucătoarele acesteia sunt și componente ale naționalei feminine a Moldovei.
 

Finala Cupei Moldovei la fotbal feminin, Agarista CSF Anenii Noi - CS Noroc Nimoreni, se va disputa sâmbătă, 4 iunie, pe stadionul din Nisporeni de la ora 19:00 și va fi transmisă în direct de postul de televiziune Moldova 2, precum și de site-ul nostru FMF.md.