• Fii alături de Echipa Țării

Feminin(Competiții)

Fotbal feminin. Maksimum, noua campioană a Moldovei

22 mai 2022 de Maria Teeşanu

FC Maksimum Cahul, a devenit astăzi în premieră campioana Moldovei la fotbal feminin! Echipa din sudul țării a remizat cu CS Noroc, 0-0, și astfel își adjudecă titlul cu o etapă înainte de finalul campionatului. 

Fotbalul feminin din Cahul a prins rădăcini încă din anul 1987. Prima echipă a fost numită GPTU-74 și era antrenată de Vitalie Ermacov și Serghei Chiosa. După o pauză îndelungată, în 2014, la inițiativa lui Andrei Lisnic, un amator de fotbal și părinte în cadrul organizației internaționale de caritate “The Salvation Army”, au fost puse bazele creării unei noi echipe la Cahul - FC Maksimum.

Oficial, abia pe 7 octombrie 2015, pe harta fotbalistică a apărut formația Maksimum, care și-a stabilit obiectivul de a urca pe podiumul campionatului de fotbal feminin. Acesta a fost atins în sezonul 2020/21, când discipolele lui Petru Dragomir și-au adjudecat în premieră medaliile de bronz. Mai mult ca atât, echipa a reușit și o calificare istorică în finala Cupei Moldovei.

Totodată, la inițiativa staffului tehnic, în 2019, a fost luată decizia de a invita 3 jucătoare din campionatul Rusiei pentru îmbunătățirea nivelului echipei. Astfel, FC Maksimum a reușit trei transferuri internaționale de la Magnolia (Krasnodar): Cristina Usenko, Iana Usenko și Veronica Suslova.

De menționat și devotamentul mai multor jucătoare care evoluează la Cahul încă din momentul întemeierii clubului: Ana Bahcivanji, Ecaterina Voloh, Galina Olteanu, Maria Cara și Alina Nistor.

Un sezon de excepție are tânăra Iuliana Colnic, care a marcat 21 goluri în Divizia Națională. Jucătoarea de numai 17 ani a făcut deja pasul și la echipa națională a țării, fiind totodată și componentă la echipele de junioare ale Moldovei.

Aceste aspecte au contribuit la prestația excelentă a echipei din Cahul în Liga Națională la fotbal feminin, ediția 2021/22.

Federația Moldovenească de Fotbal adresează sincere felicitări formației FC Maksimum cu primul titlu de campioană!

Iată rezultatele complete ale meciurilor din etapa a XIV-a:
PGU-ȘS-Legia - Real Succes - ȘS 11 1-1 (Elena Dehtiar 7 / Arina Seicaș 27)
FC Belceanka - Agarista CSF Anenii Noi 0-4 (Arina Bîrca 38, 42, Daniela Iurcu 76, Indycha Yelizaveta 90)
FC Maksimum - CS Noroc 0-0


Etapa următoare va avea loc pe 29 mai după următorul program:
Agarista CSF Anenii Noi - PGU-ȘS-Legia
Real Succes - ȘS 11 - FC Maksimum
CS Noroc - FC Belceanka

Ora de start a meciurilor este 17:00.

Transmisiunile în direct ale tuturor meciurilor campionatului Moldovei la fotbal feminin 2021/22 și rezumatele video sunt accesibile pe platforma Eleven Sports