• Fii alături de Echipa Țării

UEFA a aprobat noul format al cupelor europene intercluburi

11 mai 2022 de Sandu Grecu

Cupele europene vor avea un nou format, total diferit de cel actual, începând cu sezonul 2024/25. Decizia a fost luată astăzi de către Comitetul Executiv UEFA, în urma unei consultări exhaustive cu părțile interesate din joc. Așa-numitul „Sistemul elvețian” prevede reducerea de la 10 meciuri la 8 în faza inițială a UEFA Champions League și schimbarea criteriilor pentru alocarea a două dintre cele patru locuri suplimentare în UEFA Champions League, eliminând accesul pe baza coeficientului de club.

 

Cele patru locuri suplimentare create de creșterea de la 32 la 36 de echipe în faza de ligă a UEFA Champions League vor fi alocate astfel:

- Un loc va reveni clubului clasat pe locul al treilea în campionatul asociației pe locul cinci în clasamentul federației naționale UEFA.

- Un loc va fi acordat unui campion intern prin extinderea de la patru la cinci a numărului de cluburi care se califică prin așa-numita „Calea Campionilor” (ceea ce avantajează și campioana Republicii Moldova).

- Ultimele două locuri vor reveni asociațiilor cu cea mai bună performanță colectivă a cluburilor lor în sezonul precedent (numărul total de puncte obținute împărțit la numărul de cluburi participante). Cele două asociații vor câștiga un loc pentru clubul cel mai bine clasat în liga națională, în spatele pozițiilor din UEFA Champions League. De exemplu, la sfârșitul actualului sezon cele două asociații care adaugă un club în Liga Campionilor, pe baza performanței colective a cluburilor lor ar fi Anglia și Olanda.

 

Comitetul Executiv al UEFA a confirmat încă o dată că toate meciurile dinaintea finalei se vor juca în continuare la mijlocul săptămânii, recunoscând importanța calendarului intern al jocurilor din Europa.

 

Ce înseamnă, de fapt, noul format al Ligii

Cea mai mare schimbare va avea ca rezultat o transformare din faza tradițională a grupelor într-o singură fază a ligii, care să includă toate echipele participante. Fiecărui club i se vor garanta acum un minim de 8 meciuri în faza de ligă împotriva a 8 adversari diferiți (patru meciuri acasă, patru în deplasare), mai degrabă decât cele șase meciuri anterioare împotriva a trei echipe, jucate acasă și în deplasare.

Primele opt echipe ale ligii se vor califica automat în faza eliminatorie, în timp ce echipele care termină pe locurile nouă până la 24 se vor concura într-un play-off cu două etape pentru a -și asigura calea către ultimele 16 ale competiției.

 

Modificări similare de format vor fi aplicate și pentru UEFA Europa League (8 meciuri în faza ligii) și UEFA Europa Conference League (6 meciuri în faza ligii) și ambele vor include 36 de echipe în faza ligii.