• Fii alături de Echipa Țării

Școala de antrenori

Școala de antrenori. Modulul V al Licenței A UEFA

04 mai 2022 de Maria Teeşanu
GALERIE

În conformitate cu planul anual de activitate al Departamentului Tehnic al Federației Moldovenești de Fotbal, Școala Federală de Antrenori organizează în perioada 3-6 mai, la CPSM din Vadul lui Vodă, modulul 5 al licenței A UEFA, promoția 9.

Sub îndrumarea lectorilor și tutorilor, cei 21 de antrenori participă la sesiuni teoretice și practice în grup, în cadrul cărora fac un schimb de opinii despre diferite aspecte ale jocului: 

1.Integrarea portarului
2.Profilul fundașului
3.Fazele și principiile de construcție a atacului
4.Construcția sigură. Zona galbenă-verde
5.Faza organizată în defensivă, zona galben-verde
6.Faza defensivă, Zona galben-roșie
7.Tranziția în toate 3 zone 
8.Contratacuri. Forme de contratac
9.Fitness. Viteza

Lectori ai cursurilor teoretice și practice sunt Dănuț Oprea, Vitalie Mardari, Dumitru Turcu, Nicolai Bunea, Anatolie Bodean și Sergiu Botnaraș.

Printre participanții cursului regăsim mai multe nume sonore din fotbalul moldovenesc, dar și din România. Este vorba de jucătorul echipei Dinamo-Auto, Andrei Cojocari, foștii internaționali moldoveni Gheorghe Ovseannicov și Ghenadie Olexici, ex-antrenorul echipei Rapid București, Mihai Iosif, antrenorul secund al echipei române Sepsi OSK, Robert Ilieș, fostul internațional român Romeo Surdu sau antrenorul secund al selecționatei Moldovei U21, fostul internațional moldovean Simion Bulgaru. 

La finalul modulului va fi elaborat un program individual de lucru pentru fiecare antrenor și vor fi stabilite obiective, care urmează să fie analizate la următorul curs.

Vă prezentăm lista participanților la cursul Licenței A UEFA:
1.Simion Bulgaru
2.Natalia Ceban
3.Andrei Cojocari
4.Viorel Cojocaru
5.Ovidiu-Paul Cucu
6.Vitalie Cuzub
7.Mugurel-Mircea Dan 
8.Valentin Furdui
9.Dmitri Grebenco
10.Ioan-Cătălin Hâj
11.Robert Ilyes
12.Mircea-Claudiu Ionescu
13.Mihai-Dan Iosif
14.Alexandru-Ioan Lazăr
15.Sergiu Litra
16.Gheorghe Ovseannicov
17.Ghenadie Olexici
18.Florin Pencea
19.Ilie Pinteag
20.Romeo-Constantin Surdu
21.Zsolt Peter Szabadi

Costul de participare la cursurile pentru obținerea Licenței A UEFA constituie 1800 euro. Cei interesați se pot înscrie dacă au peste un an de practică, după obținerea licenței B UEFA. Cu detalii vom reveni ulterior.

Astfel, venim cu un îndemn și încurajăm toți doritorii de a se înscrie la cursurile Școlii Federale de antrenori. Licența oferită de FMF și UEFA este recunoscută internațional. Despre actele necesare pentru înscriere și mai multe informații puteți vedea pe site-ul nostru, AICI.

Școala moldovenească de antrenori se bucură de popularitate și printre foști fotbaliști străini. Mai bine de 20 de jucători cunoscuți din țări precum România, Belarus, Georgia, Letonia, Ucraina, Turcia, Rusia și Germania au obținut licența de antrenori în Republica Moldova, la Școala FMF. Până în anul 2021 Școala federală de antrenori a emis 55 de Licențe Pro. Posesorii acestor licențe activează în campionatele României, Armeniei, Letoniei, Ucrainei, Rusiei și Moldovei. 

Pe 10 februarie 2006 a avut loc înregistrarea oficială a Școlii de antrenori FMF. Până în prezent peste 1000 de antrenori au absolvit Instituția noastră, obținând diferite categorii de licențe. 

C UEFA - 442 antrenori
B UEFA- 175 antrenori
A UEFA - 109 antrenori
A Elite Youth UEFA - 20 antrenori
PRO UEFA - 54 antrenori 
A GK UEFA - 11 antrenori
B FUTSAL UEFA - 14 antrenori 
În curs - 185 antrenori 

Programul de Formare Profesională este extrem de important pentru întreaga mișcare fotbalistică din Republica Moldova, deoarece absolvenții lui vor putea să predea lecții de fotbal în școli și în același timp să antreneze în oricare dintre cluburile de fotbal din țară și străinătate.