• Fii alături de Echipa Țării

Nikolai Vasiliev, la 65 de ani!

10 apr 2022 de Victor Daghi

Nikolai Vasiliev, fostul jucător al echipelor Nistru Chișinău, Tiligul Tiraspol și Constructorul-93 Chișinău, împlinește astăzi 65 de ani!

 

Cu această ocazie, Federația Moldovenească de Fotbal, din numele întregii societăți fotbalistice, îi urează omagiatului multă sănătate, liniște sufletească, bucurii și viață lungă alături de cei dragi!!!

 

La mulți ani!!! 

 

Nikolai Vasiliev s-a născut pe 10 aprilie 1957 la Voronej, Rusia.

 

Timp de 9 sezoane a evoluat pentru cluburi din Republica Moldova.

 

A ajuns la Nistru Chișinău în anul 1987, la invitația antrenorului Vladimir Emeț. În scurt timp a devenit unul dintre liderii formației chișinăuiene, care a câștigat campionatul în a treia divizie valorică a URSS, dar în turneul play-off s-a clasat pe locul 2, după Kuban Krasnodar, ratând șansa să promoveze în a doua divizie valorică. Vasiliev a jucat 34 de meciuri și a marcat 14 goluri, devenind golgheterul echipei Nistru în anul 1987.

 

În sezonul următor Nistru sub comanda antrenorului Ahmed Aleskerov a promovat în “pervaya liga”, iar Nikolai Vasiliev a avut o contribuție importantă la acest succes, înscriind 30 de goluri în 37 de meciuri. Nu în zădar la finalul anului 1988 Vasiliev a fost ales cel mai bun jucător al Nistrului în acel an.

 

În anul 1989 Vasiliev a marcat 8 goluri în 37 de meciuri, iar Nistru a terminat pe locul 10 printre 22 de participanți.

 

În următoarele 4 sezoane Vasiliev a jucat la Tiras și Tiligul Tiraspol, cu care a reușit să promoveze în liga superioară a URSS în anul 1991. Pentru formația tiraspoleană Vasiliev a jucat 107 de meciuri și a marcat 27 de goluri, devenind vicecampion național (1992, 1993) și finalist al Cupei Moldovei (1992).

 

În anul 1994 a acceptat invitația patronului clubului Constructorul-93, Valeriu Rotaru de a evolua pentru formația chișinăuiană. A jucat timp de doi ani 23 de meciuri și a marcat un gol.

 

Nikolai Vasiliev a fost jucătorul cu cel mai puternic șut din istoria Nistrului, un fel de Roberto Carlos. El era un temut executant de lovituri libere și a înscris mai multe goluri cu șuturi puternice de la mare distanță.

 

Din anul 1996 lucrează ca antrenor de copii la Academia Torpedo Moscova.

 

Nistru Chișinău, anul 1988. Nikolai Vasiliev se află în rândul de mijloc, primul din stânga