• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Naționale)

Alexandru Popovici - 45! Vezi povestea lui

09 apr 2022 de Reporter FMF
GALERIE

Fostul jucător al Naționalei Moldovei (21 de meciuri pentru tricolori și 3 goluri marcate), vice-campionul național și triplul deținător al Cupei Moldovei, Alexandru Popovici împlinește astăzi frumoasa vârstă de 45 de ani!

 

Cu această ocazie, Federația Moldovenească de Fotbal îi urează omagiatului multă sănătate, bucurii de la cei dragi și succese!

 

În această zi deosebită vă mulțumim că sunteți alături de fotbalul moldovenesc și ne ajutați să îl promovăm și să-l dezvoltăm. 

 

La mulți ani, Alexandru!!! 

 

Alexandru Popovici s-a născut pe 9 aprilie 1977 în satul Șaptebani, raionul Rîșcani.

 

Peste un timp familia Popovici s-a mutat la Rîbniţa. Aici Alexandru a început să practice fotbalul sub îndrumarea lui Vasile Melnic. Mai apoi a fost admis la școala superioară de cultură fizică din Kiev. În această perioadă a jucat la o echipă de amatori din capitala Ucrainei, Olimpik.

 

Revine în Moldova şi este invitat de Grigore Corzun la una din cele mai bune echipe ale timpului, Tiligul Tiraspol.

 

În septembie 1994 este convocat la Naţionala U18, fiind titular în meciul din oraşul bulgar Kustendil cu selecţionata similară a Belarusului. Tricolorii s-au impus cu 4-3 în chiar primul meci oficial al preliminariilor Campionatului European U18, iar Alexandru a înscris golul victoriei, stabilind scorul final.

 

În continuare Popovici a fost convocat la Naţionala de tineret. Pe 25 aprilie 1995 a jucat pe stadionul Dinamo în partida din cadrul preliminariilor CE contra Bulgariei, scor 0-0. A jucat 66 de minute, fiind schimbat de Serghei Chirilov. La tineret a adunat 15 meciuri, jucând inclusiv contra Germaniei, Ţării Galilor, Turciei și Georgiei.

 

A debutat în Divizia Naţională pe 5 octombrie 1994, când avea doar 17 ani, în meciul Tiligul – MHM-93, scor 4-0. În minutul 46 el l-a înlocuit pe Vladimir Dovghi. În primul meci din retur, Tiligul – Dinamo Bender, jucat pe 18 martie 1995, a înscris două goluri. Până la finalul campionatului a mai marcat în poarta echipelor Codru Călăraşi şi Nistru Ciobruciu. Cu Tiligul a devenit vice-campion național (1995, 1996) și deținător al Cupei Moldovei (1995).

 

În sezonul 1995/96 a marcat 14 goluri. A reuşit trei “duble”, cu Agro, Bugeac Comrat şi Torentul Chişinău. Și-a trecut numele pe lista marcatorilor în patru meciuri consecutive, când a înscris cinci goluri.

 

În ediția următoare a înscris 10 goluri, reușind câte două goluri în partidele cu Zimbru, Ciuhur şi Victoria.

 

Selecționerul Ion Caras l-a convocat la Naţionala mare. În ziua când a împlinit 19 ani, pe 9 aprilie 1996, a debutat pentru tricolori într-un meci amical cu Ucraina, jucat pe stadionul Republican. A intrat pe teren în minutul 46, iar cu 6 minute înainte de finalul meciului a înscris pentru 2-2! În toamna anului 1996 a debutat în preliminariile Campionatului Mondial 1998. Pe 1 septembrie, la Chişinău, a fost integralist în confruntarea cu selecţionata Angliei, scor 0-3.

 

Ajunge în vizorul mai multor cluburi europene și în anul 1997 se transferă la echipa germană Duisburg, unde a jucat 4 meciuri în Bundesliga, cu Hertha Berlin, Werder Bremen, Kaiserslautern și Hamburger, iar în alte 4 a fost rezervă.

 

Apoi revine la Tiraspol și joacă la Tiligul până în anul 1999, când se transferă în Rusia, la Dinamo Moscova. Aici joacă doar un meci, cu Zenit, apoi a evoluat doar la echipa de tineret-rezerve. În curând s-a transferat la o altă formație rusească, Torpedo-Zil Moscova, în divizia a doua, unde a bifat 34 de meciuri și a înscris 5 goluri.

 

A urmat Coreea de Sud, clubul Seongnam Ilhwa Chumna, la care a bifat doar 6 meciuri. Următorul club a fost Dnepr Dnepropetrovsk. Aici a jucat 14 meciuri și a marcat 1 gol, în poarta lui Obolon.

 

De la Dnepr s-a transferat la Krivbas Krivoi Rog, unde a jucat trei sezoane. Pe 7 aprilie 2004, a debutat cu 2 goluri în poarta celor de la Zvezda Kirovograd. Pe 12 septembrie a mai reușit o “dublă”, în partida cu Desna Cernigov. A treia “dublă” a reuşit-o pe 23 iulie 2005 în poarta Tavriei Simferopol.

 

A semnat în anul 2007 cu Zarea Lugansk, pentru care a jucat în 31 de meciuri și a marcat 2 goluri.

 

Pentru o scurtă perioadă de timp a jucat în Siria, la Al-Ittihad Aleppo (5 meciuri), după care se întoarce la clubul care l-a lansat în fotbalul mare – Tiligul Tiraspol. Dar clubul tiraspolean se retrage din competiție şi Alexandru joacă în continuare la Dacia Chișinău, FK Simurq, Azerbaidjan şi Dinamo Bender.

 

În perioada 2010-2011 joacă la Iskra-Stal Rîbniţa, cu care câștigă Cupa Moldovei, dar apoi pleacă în Uzbekistan, la Andijan Andijon (12 meciuri). Se întoarce în Moldova, la FC Tiraspol, unde joacă 3 sezoane (53 meciuri, 13 goluri) și cucerește Cupa Moldovei în anul 2013. De la FC Tiraspol se transferă la FC Saxan Ceadîr-Lunga, cu care a promovat în Divizia Naţională.

 

Apoi devine câștigător al Diviziei B cu Spicul Chişcăreni și joacă la Academia Chișinău și Dinamo-Auto Tiraspol.

 

În anul 2018 se transferă la FC Floreşti, cu care devine câștigător al Diviziei A un an mai târziu.

 

În prezent joacă la Iskra Rîbnița, în Divizia A, și la FC Tiraspol în campionatul național la socca, Amoliga. Și asta la vârsta de 45 de ani!

 

Fragment din cartea ”110 Legende ale fotbalului moldovenesc”, de Valentin Iacovlev