• Fii alături de Echipa Țării

Grigore Crîjanovschi, la 55 de ani!

04 apr 2022 de Victor Daghi

Grigore Crîjanovschi, campionul RSS Moldovenești și portarul care a parat primul penalty din istoria campionatelor Moldovei, împlinește astăzi 55 de ani!

 

Cu această ocazie, Federația Moldovenească de Fotbal, din numele întregii societăți fotbalistice, îi urează omagiatului multă sănătate, liniște sufletească, bucurii și viață lungă alături de cei dragi!!!

 

La mulți ani!!! 

 

Grigore Crîjanovschi s-a născut pe 4 aprilie 1967 la Nisporeni.

 

A început să practice fotbalul la școala sportivă din Nisporeni sub îndrumarea lui Tudor Robu.

 

Pe parcursul a 8 ani (1987-1994) a fost portar la echipa Speranța Nisporeni, cu care a devenit campion al RSS Moldovenești în anul 1991.

 

Grigore Crîjanovschi a intrat în istoria fotbalului moldovenesc ca primul portar care a reușit să pareze un penalty în prima divizie a Moldovei, Superliga, cum se numea atunci. 

 

Totul s-a întâmplat pe 15 martie 1992 (30 de ani în urmă!) la meciul din prima etapă dintre Zimbru Chișinău și Speranța jucat pe stadionul Republican din Chișinău. Zimbru a deschis scorul în minutul 38 prin actualul selecționer Serghei Cleșcenco, iar în minutul 79 arbitrul Valentin Garștea din Drochia a dictat un penalty în poarta Speranței. 

 

1500 de spectatori prezenți la joc au văzut cum portarul Crîjanovschi a ghicit direcția șutului lui Serghei Nani și a parat lovitura, dar la reluare Iurie Miterev a înscris pentru 2-0, care a fost și scorul meciului.  

 

După 8 ani petrecuți la Speranța Nisporeni, în anul 1995, când avea doar 28 de ani, Crîjanovschi a decis să pună ghetele în cui. Cauza? Grigore, un adevărat patriot al clubului nisporenean, fiind lăsat în afara echipei, a refuzat ulterior ofertele venite de la alte formații, deoarece nu-și imagina că poate evolua la o altă grupare din Moldova.

 

Din anul 2006 s-a stabilit cu traiul în Grecia, pe insula Creta, la Tsalikáki, Heraklion. Pe 6 iunie 2007 și-a cumpărat bilet și a mers să vadă meciul Grecia – Moldova din preliminariile EURO-2008, care a avut loc pe stadionul Pagritio din Heraklion. Grecii s-au impus cu 2-1, dar Grigore își amintește cu lux de amănunte acea partidă și mai ales golul decisiv al lui Limperopoulos din minutul 5 de prelungiri marcat cu încălcarea regulamentului și validat greșit de arbitrul olandez Wegereef. A rămas impresionat de jocul bun prestat de tricolori conduși atunci de campionul olimpic Igor Dobrovolski.

 

Este căsătorit. Soția – Natalia. Are 4 fiice și 5 nepoți! 

 

15 martie 1992. Meciul Zimbru - Speranța (2-0). Portarul Grigore Crîjanovschi contra atacantului Zimbrului, Iurie Miterev