• Fii alături de Echipa Țării

Jucătorii legitimați în Ucraina și Rusia pot fi legitimați la FMF în baza regulamentelor FMF

09 mar 2022 de Sandu Grecu

Informații privind legitimarea jucătorilor profesioniști de fotbal și antrenorilor, care au contracte valabile cu cluburi profesioniste din Ucraina și Rusia.

 

FIFA a modificat temporar Regulamentul privind statutul și transferul jucătorului, cu scopul soluționării problemelor legate de înregistrarea si angajarea fotbaliștilor si antrenorilor din Ucraina si Rusia, consecință a conflictului militar din țara vecină.

 

Astfel, Regulamentul temporar prevede următoarele:

- Toate contractele de muncă semnate între cluburile membre ale Asociației de Fotbal din Ucraina și jucătorii/antrenorii străini sunt suspendate automat până la 30 iunie 2022, dacă părțile nu au convenit altfel.

- Toate contractele de muncă semnate între cluburile afiliate la Uniunea de Fotbal a Rusiei și jucătorii/antrenorii străini de fotbal pot fi suspendate unilateral de fotbaliști/antrenori până la 30 iunie 2022, dacă părțile nu vor ajunge la un consens până la 10 martie 2022.

- Toți fotbaliștii ale căror contracte au fost suspendate conform condițiilor de mai sus vor fi considerați jucători de fotbal „fără contract” până cel puțin la 30 iunie 2022. Adică, pot semna cu un alt club pe perioada în care actualul contract este suspendat, fără riscul de a suporta consecințe (financiare sau sportive).

- Toți fotbaliștii străini legitimați în prezent în Ucraina sau Rusia se pot legitima la o nouă asociație (campionat, ligă), chiar dacă fereastra de transfer este închisă, cu condiția ca înregistrarea să făcută cel târziu până pe 7 aprilie 2022.

- Toți fotbaliștii străini legitimați în Ucraina și Federația Rusă se pot înscrie la cel mult 4 cluburi diferite în timpul sezonului și sunt eligibili să joace meciuri oficiale pentru trei cluburi diferite.

- Cluburile din alte ligi/campionate pot legitima maxim 2 jucători care cad sub incidența excepțiilor de mai sus.

 

În context, Federația Moldovenească de Fotbal vine cu următoarea precizare:

Toți jucătorii care cad sub incidența Regulamentului temporar privind statutul și transferul jucătorului elaborat de FIFA au posibilitatea de a semna contracte cu echipele afiliate FMF, în baza regulamentelor interne ale FMF, respectând prevederele de legitimare ale FMF.