• Fii alături de Echipa Țării

Vasile Koșelev - 50! Citește povestea lui

12 feb 2022 de Reporter FMF

Unul dintre cei mai buni portari moldoveni din anii 90 ai secolului trecut, triplul deținător al Cupei Moldovei, Vasile Koșelev (23 de meciuri la Naționala Moldovei) serbează astăzi a 50-a Aniversare!

 

Cu această ocazie, Federația Moldovenească de Fotbal îi urează omagiatului multă sănătate, bucurii de la cei dragi și succese!

 

La mulți ani, Vasile!!! 

 

Vasile Koșelev s-a născut pe 12 februarie 1972, la Chișinău.

 

A început să practice fotbalul la școala internat cu profil sportiv din Chişinău sub îndrumarea lui Vladimir Carev. Apoi a urmat școala sportivă a rezervelor olimpice.

 

În anul 1989, la Makeevka, s-au desfăşurat Jocurile Unionale ale Tineretului. Selecţionata RSS Moldovenești U18 a nimerit în grupa preliminară cu Ucraina, Tadjikistan şi Kazahstan. Din lotul Moldovei au făcut parte Vasile Koşelev, Ştefan Esinencu, Marin Livădaru, Ruslan Roic, Vasile Botoşan, Constantin Kulik, Serghei Nani, Igor Cuciuc, Alexandr Şirocov, Vitalie Culibaba, Valeriu Căpăţină, Alexandru Ciudac.

 

După o remiză cu Tadjikistan, Moldova a învins puternicile echipe ale Ucrainei şi Kazahstanului, cu acelaşi scor, 1-0, calificându-se în sferturile de finală ale competiției. Aici, formația noastră a întâlnit favorita turneului – Rusia. La finalul celor 90 de minute regulamentare arbitrul a consemnat o remiză albă, 0-0. Câștigătoarea urma să fie decisă în urma executării loviturilor de departajare. Aici a ieșit în evidență Vasile Koșelev, care a parat 2 penalty-uri, calificând echipa noastră în semifinale! 

 

În continuare formația noastră a întâlnit o altă echipă valoroasă – Georgia. Timpul regulamentar s-a încheiat nedecis: 0-0. Şi din nou soarta câștigătoarei meciului s-a decis la loviturile de departajare. Koşelev a parat primul penalty, iar în alte două cazuri georgienii au trimis balonul pe lângă poartă și Moldova a câștigat cu 3-1, calificându-se în finala competiției! Pe 23 iulie 1989, selecţionata oraşului Moscova a învins Moldova, care s-a clasat pe locul 2. Una dintre revelațiile turneului a devenit portarul moldovean de doar 17 ani, Vasile Koșelev.

 

Prima echipă la care a fost legitimat Koșelev a fost FC Tighina. El a debutat pe 4 aprilie 1989, într-un meci din a 3-a ligă valorică a URSS, cu Karpatî, la Lvov. Gazdele s-au impus cu 1-0, iar pentru Koșelev acesta a fost unicul meci jucat pentru formația din Bender. 

 

În același an talentatul goalkeeper s-a transferat la Nistru Chișinău, unde a fost mai mult rezervă. Koșelev a debutat la Nistru pe 22 august 1989, în meciul de la Batumi cu Dinamo, schimbându-l la pauză pe Sergiu Botnaraș, la scorul de 3-0 în favoarea gazdelor. Formația georgiană a câștigat acel meci cu 4-1.   

 

Koșelev a mai jucat un meci la Nistru, pe 9 mai 1990, cu Șinnik, după care s-a transferat la Zaria Bălți. Aici, portarul de 18 ani a devenit titular, bifând 35 de meciuri, inclusiv 10 partide fără gol primit.   

 

A urmat serviciul militar la SKA din Odesa, iar în anul 1992 Koșelev a evoluat pentru Bugeac Comrat, cu care a câștigat Cupa Moldovei și a devenit medaliat cu bronz al campionatului național.

 

În același an, 1992, a dat curs invitației venite de la patronul echipei Tiligul, Grigorii Corzun și s-a alăturat formației tiraspolene. Pentru Tiligul a jucat trei ani și a cucerit două Cupe (1993, 1994) și a devenit vice-campion național (1993, 1994).  

 

A debutat pentru Naționala Moldovei pe 20 mai 1992, în amicalul cu Lituania, încheiat la egalitate, 1-1. A jucat pentru tricolori în meciurile memorabile cu SUA (1-1), Georgia (1-0), Țara Galilor (3-2)! În total, a bifat 23 de meciuri pentru reprezentativa noastră.

 

În anul 1995 s-a transferat de la Tiligul la Zimbru, iar peste un an a fost împrumutat la Constructorul-93 Chișinău și apoi la Spumante Cricova.

 

În perioada 1999-2005 a evoluat la 5 echipe din Rusia: Krîlia Sovetov Samara, Uralan Elista, Sodovik Sterlitamak, Dinamo Vologda și Lokomotiv Cita.

 

În campionatul URSS a jucat 49 de meciuri, iar în cel al Rusiei – mai mult de 130 de partide.

 

În anul 2005 se întoarce în Moldova și evoluează în campionatul național de futsal, la formația Palestra Chișinău.

 

În anul 2007 a acceptat invitația selecționerului Igor Dobrovolski să lucreze ca antrenor de portari la Naționala Moldovei. În continuare a antrenat portarii la Dacia Chișinău (2008, 2010-2011) și CSCA-Rapid Chișinău (2009). Este interesant că în ediția 2009-2010 a Diviziei Naționale a jucat 1 meci pentru CSCA-Rapid! A revenit la Naționala Moldovei în anul 2012, unde a antrenat portarii până în anul 2015. În anul 2019 a lucrat cu portarii echipei Petrocub Hîncești.

 

Fiul său, Alexei Koșelev (28 de ani) a ales să meargă pe urmele lui și a devenit portar. A jucat la Gagauziya Comrat, Real Succes Chișinău, Dacia Buiucani Chișinău, Saxan Ceadîr-Lunga, FC Tiraspol, Sheriff Tiraspol, Politehnica Iași (România), Kuban Krasnodar (Rusia), Fortuna Sittard (Țările de Jos) și Naționala Moldovei (25 de meciuri). Din anul 2021 Alexei este legitimat la formația japoneză Jubilo Iwata.

 

Fragment din cartea ”110 Legende ale fotbalului moldovenesc”, de Valentin Iacovlev