• Fii alături de Echipa Țării

Feminin (Naționale)

Violeta Mițul: Nu trebuie să-ți fie frică să părăsești zona de confort

05 feb 2022 de Maria Teeşanu
GALERIE

Forul moldovenesc se bucură de prezența a tot mai multe sportive originare din Moldova în diverse campionate din străinătate. Astăzi site-ul FMF vă prezintă un interviu cu jucătoarea Naționalei feminine Violeta Mițul, care are în spate are 7 ani jucați pe arelene internaționale, cinci campionate diferite, 8 echipe și multe trofee obținute. Violeta a relatat despre ieșirea din zona de confort, a povestit care din țări a impresionat-o mai mult și a descris viața din Kazahstan, unde a jucat timp de 3 ani. 

Actualmente Violeta joacă în campionatul Italiei, Serie C, pentru formația Apulia Trani. Echipa are multe straniere în lot și luptă pentru a promova în Serie B. Violeta Mițul a jucat toate cele 11 partide în prima parte a sezonului. Datorită faptului că sportiva este stângace, iar șuturile ei sunt puternice, Violeta este responsabilă cu fazele fixe.

- Cum se simte fotbalistul moldovean în campionatul Italiei ?
- Mă simt bine în campionatul italian. Absolut fiecare meci mă învață ceva nou. Mă bucur că am avut ocazia să mă încerc în acest campionat.

- Ai jucat în Kazahstan, cum este viața și fotbalul acolo ?
- Kazahstanul are oameni prietenoși și ospitalieri. Climă continentală, cu veri calde și ierni foarte reci. Ce ține de culutra și arhitectura lor, pot spune că este ceva neobișnuit și frumos, specific acestei națiuni. Mâncarea lor tradițională este gustoasă și variată. Daca să vorbim despre fotbal, sunt foarte mulți jucători buni, păcat că nu există dezvoltare în această țară și puține echipe. 
 

Violeta Mițul în campionatul Kazahstanului

- Ai jucat în Ucraina, România, Kazahstan și Italia, în ce țară ai vrea să te întorci și de ce ?
- Aș vrea să mă încerc și în alte campionate. Dar dacă aș alege dintre aceste patru țări, aș rămâne în Italia. Îmi place acest campionat. Este unul puternic, unde într-adevar evoluezi, unde ai adversari puternici și zi de zi crești pe plan profesional.
 

- Ce țară ți-a plăcut cel mai mult ?
- Fiecare țară a fost frumoasă în felul ei, peste tot sunt locuri și lucruri unice și speciale. Dar mai mult, îmi place Italia. Țara este fabulos de frumoasă, iar clima mereu favorabilă. Îmi place.

- Ai reușit să vizitezi locurile pitorești a Italiei ?
- Da, am vizitat câteva orașe și locuri minunate. Din păcate, nu prea am timp, pentru că ne antrenăm în fiecare zi. Dar totul este înainte, voi avea în continuare ocazii de a călători prin Italia.


- Trani este un oraș aglomerat ?
- Trani nu este un oraș atât de mare, dar este foarte confortabil. Este situat pe malul mării. Îmi place să mă plimb de-a lungul plajei, de fiecare dată când mă plimb savurez această atmosferă ireală.
 

- Până la ce vârstă vrei să joci fotbal ?
- După părerea mea nu există o vârstă stabilită pentru asta! Totul depinde de starea de sănătate și de dorință. Voi continua să joc până când una dintre acestea dispare. 

- Sunt mulți jucători care pleacă sau vor să plece în străinătate, dar le este frică. Ce le-ai spune jucătorilor după 7 ani petrecuți în străinătate ?
- Părerea mea este că trebuie să încerci, dacă există o astfel de oportunitate, trebuie să o folosești. Nu trebuie să-ți fie frică, trebuie să părăsești zona de confort. Da, poate fi dificil, greu, dar aceasta este o nouă etapă de dezvoltare, acesta este fotbalul și trebuie să mergi mereu înainte pentru a realiza ceva. Dar, să te întorci acasă mereu vei reuși.

Pentru Naționala feminină a Moldovei, Violeta a jucat 32 de partide.

Cariera de jucătoare: 
2010-2016 - FC Tiraspol-Alga (Tiraspol)
2016 - ZHFK Astana (Kazahstan, Astana) 
2017-2018 ZHFK Okzhetpes (Kokshetau, Kazahstan)
2019 - FC Vasas Femina (Vasas, România)
2019 - 2020 - SDUSHOR 8 (Astana, Kazahstan)
2020 - 2021- FC Banat Girls (Reșița, România)
2021 - WFC Voskhod (Staraia Maiacika, Ucraina) 
2021 - 2022 - Apulia Trani (Trani, Italia)

Palmares:
2013, 2015 - dubla câștigătoare a Cupei Republicii Moldova cu echipa FC Tiraspol-Alga.
2016 - Medaliata de argint al campionatului Republicii Kazahstan în componența echipei Astana. 
2017-  Medaliată de argint al campionatului din Kazahstan și medaliată de bronz la Cupa Republicii Kazahstan în componența echipei ZHFK Okzhetpes.
2018 - Medaliată de argint al campionatului și a Cupei Republicii Kazahstan, din nou în componența ZHFK Okzhetpes.
2019 - Deținătoarea Cupei României cu echipa Vasas Femina.
2021 - Medaliată de bronz al campionatului din Ucraina în componența echipei Voskhod.

Violeta în campionatul Italiei.
Sursa foto: Apulia Trani