• Fii alături de Echipa Țării

Feminin(Competiții)

Femeile în fotbal – distrugem stereotipurile. Acest sport este și pentru noi !

02 feb 2022 de Maria Teeşanu

Pentru a distrugere toate stereotipurile cu privire la fotbalul feminin, pagina FMF vă prezintă un material, în care acestea dispar și apar noi viziuni cu privire la sportul rege în rândurile femeilor. 

Adesea auzim de stereotipul că fotbalul nu este un sport pentru femei. La prima vedere, se pare a fi o descriminare și lipsă de egalitate de gen. În Republica Moldova majoritatea fanilor fotbalului sunt bărbați și echipele masculine, deseori, au cele mai mari succese. Însă în pofida acestui fapt, jucătoarele fotbalului feminin au demonstrat că sunt mai ambițioase decât alți jucători din fotbalul masculin și au reușit să spargă acest stereotip prin victorii și prestații spectaculoase în campionatele din strainătate. Acum tot mai multe femei lupt împotriva acestor stereotipuri și încearcă să demonstreze că acest sport este potrivit și pentru ele.

Fetele au început să joace fotbal la mijlocul secolului al XIX-lea, iar pentru a ajunge la Jocurile Olimpice au trebuit să facă un drum lung până în anul 1996. Astăzi acest sport s-a stabilit cu încredere la nivel internațional – aproape fiecare club are o echipă feminină. În plus, meciurile de fotbal feminin adună tot mai mulți spectatori. În articolul Top cele mai interesante lucruri despre femei veți găsi multe informații interesante despre fotbalul feminin. 

Cupa Mondială din 2019 a avut un impact puternic – sute de mii de fani și peste 200 de canale media au urmărit jocurile echipelor feminine. 

 

În Republica Moldova fotbalul feminin nu este atât de avansat ca în alte țări, dar e un sport îndrăgit și practicat de multe femei.

De multe ori suntem întrebați cine sunt fotbalistele profesioniste? 

Alex Morgan
 Sursa foto: ea.md

Nu vom găsi în răspuns faptul că sunt super femei atletice, cum gândesc majoritatea. Acestea sunt femei cu o mulțime de profesii și interese diferite. Ca de exemplu: Alex Morgan, atacanta echipei San Diego Wave FC și jucătoare la naționala Americii, dublă campioană mondială și campioană Olimpică, recent a devenit mamă și în pofida faptului că ea alăpta copilul, ea s-a întors la antrenamente și a reușit să se transfere de la Tottenham Hotspur la actuala echipă San Diego Wave FC.

Asemenea femei din lumea fotbalului, care pot combina cu un mare succes familia și cariera sunt foarte multe. Helen Ward a devenit mamă a doi copii minunați și a reușit să se întoarcă la fotbal, după care a fost desemnată cel mai bun golgheter al echipei naționale din Țara Galilor.

Și în țările vecine avem, de asemenea, multe femei puternice și talentate. De exemplu, Nadejda Karpova, este una dintre cele mai renumite fotbaliste din Rusia, atacantă al clubului spaniol „Hispaniol”. Nadejda are foarte multe distincții prestigioase din lumea fotbalului: este medaliată cu argint la campionatul rus (2014), este desemnată golgheterul campionatului rus (2016), medaliată cu bronz la turneul internațional din Brazilia (2016), cea mai bună jucătoare din 2017 din liga spaniolă de fotbal profesionist Primera. De menționat, că ea a devenit una dintre cele zece tinere jucătoare alese de Lionel Messi pentru proiectul său internațional. Nadejda este implicată activ în filmări pentru case de modă și lansează campanii comune cu marile branduri sportive.

Nici fotbalistele din Republica Moldova nu rămân în urmă. Avem femei care combină cu succes cariera, familia și viața de fotbalistă: Ludmila Caraman, Victoria Zdorovețchi, Victoria Țurcanu, Elena Staianova, etc.

Elena Staianova și Ludmila Caraman 

Fetele se manifestă foarte bine și la capitolul "arbitraj", ca de exemplu, franceza Nelly Vienno a devenit prima femeie arbitră la meciurile celor mai importante turnee ale cluburilor din Europa. În noiembrie 1999 a participat în calitate de arbitru asistent la jocul Molde – Real Madrid. În 2002, Vienno a lucrat la finala Cupei Franței pe „Stade de France” și apoi a fost recunoscută drept cel mai bun arbitru asistent din țara ei. Ea a fost cea care a deschis calea femeilor arbitre la principalele turnee de fotbal masculin.

În Republica Moldova o avem pe Olga Tanschi, observator pentru arbitri în Divizia A și Natalia Ceban – fiind prima femeie admisă să arbitreze Divizia Națională (barbați) și unica arbitră care a susținut normative la același nivel cu bărbații.

Нет описания фото.
Olga Tanschi. Sursa foto: AFSM


”Fotbalul este o activitate fizică, care ne permite să ținem în formă bună întregul corp, dezvoltă diferite grupuri de mușchi, de asemenea și dexteritatea, capacitatea de reacție și simțul echilibrului, iar aceste calități sunt utile nu numai în sport, ci și în viața de zi cu zi”, a declarat Olga Tanschi pentru FMF.md.

Nu toți devin sportivi de performanță nici după zeci de ani petrecuți pe terenul de fotbal. Este un fenomen normal pe care îl întâlnim în toate țările, cineva pleacă, își schimbă interesul, merge să facă studii în altă țară sau cu părere de rău se accidentează. Însă, fotbalul descoperă noi vocații, interese și te angajează la noi joburi, care te scufundă în lumea fotbalului pe întreagă viață. Multe persoane publice, care activează în domeniul fotbalului sunt foști fotbaliști și sunt recunoscători sportului rege că i-a educat, le-a oferit ocazia de a călatori, de a descoperi spiritul competitiv și oportunitatea de a se angaja în unele asociații de fotbal. Printre foști fotbaliști, se regăsesc actualii deputați, ofițeri de presă, masiori, comentatori sportivi, antrenori, medici, lucrători la bănci, jurnaliști, etc. 

 

”Uneori este foarte dificil să te motivezi să mergi zilnic la sală pentru a efectua aceleași exerciții monotone, dar cu fotbalul această problemă dispare definitiv. Sportul rege implică o schimbare continuă de viteză și activitate fizică. Pe lângă asta trebuie să te mai gândești la tactici și să înveți să iei decizii rapide. 
În fotbal este înțelegere reciprocă și sprijinul coechipierilor care joacă un rol imens. Acest lucru înseamnă că există o probabilitate mai mare că în fotbal o să vă găsiți prieteni și oameni cu aceleași idei. De asemenea, fotbalul unește destinele și duce la formarea familiilor frumoase și puternice”, spune fosta fotbalistă, Olga Tanschi pentru FMF.md.

Fotbalul oferă ocazia, prin propriul exemplu, să distrugi stereotipurile, să te ocupi cu ceva original și incitant, să îți dezvolți orizonturile și calitățile de lider. În linii generale, sunt doar avantaje – așa că, dacă nu ai suficiente emoții frumoase în viață, încă nu ți-ai descoperit vocația, nu ai întâlnit persoană iubită și demult te gândeai să încerci ceva nou, nu ezita să alegi fotbalul! 
 

Нет описания фото.