• Fii alături de Echipa Țării

Fotbal în Școli. Totalurile anului 2021

16 ian 2022 de Sandu Grecu
GALERIE

În anul 2021, proiectul “Fotbal în Școli” s-a axat pe 2 dintre cele 4 direcții: Clase specializate de fotbal și Lecții de fotbal pentru clasele primare.

În acest sens, datorită colaborării cu partenerii strategici, Federația Moldovenească de Fotbal a identificat soluții pentru îmbunătățirea calității educaționale a copiilor, amenajarea infrastructurii școlare, asigurarea igienei copiilor, alimentării, echipamentului și antrenamentelor gratuite, salarizarea și instruirea antrenorilor. 

 

Astfel, la finalul anuluui 2021 proiectul a înregistrat următoarele date:

•         Peste 16 000 este numărul estimativ al copiilor care practică fotbalul în cadrul proiectului “Fotbal în Școli” în republică.

•         Proiectul “Fotbal în Școli” a fost evidențiat de UEFA și FIFA, primind invitații la conferințele internaționale. În cadrul acestor conferințe, Proiectul “Fotbal în Școli” FMF a fost prezentat ca un model pentru mai multe federații membre UEFA. Federația Moldovenească de Fotbal a fost invitată la Conferința organizată de FIFA pentru directorii tehnici din CAF. Totodată, proiectul FMF a fost tradus în limba franceză pentru a fi urmat și de alte țări membre ale FIFA.

•         Proiectul “Fotbal în Școli” a fost prezentat ca un proiect model în cadrul conferințelor metodice organizate de MEC și de DGETS.

•         Proiectul a fost remarcat de Departamentul Tehnic al UEFA, de Președintele UEFA și de Comitetul Executiv al UEFA.

 

Pe direcția ”Clase specializate de fotbal” au fost realizate următoarele acțiuni:

•        Au fost organizate mai multe ședințe de lucru împreună cu DGETS și primăria  municipiului Chișinău pentru stabilirea realizării proiectului “Fotbal în Școli” în școlile din capitală.

•        Au fost finisate construcțiile celor 6 terenuri de fotbal (4 terenuri cu dimensiunile 56x36m și 2 terenuri de dimensiuni standard) din instituțiile de învățământ din Chișinău.

•        Au fost inaugurate terenurile de fotbal în instituțiile de învățământ unde au fost inițiate clasele specializate de fotbal.

•        În luna august 2021 au fost organizate selecțiile elevilor pentru Clasele specializate de fotbal.

•        În septembrie 2021 au fost organizate 10 Clase specializate de fotbal în toată republica.

•        Circa 60 de elevi ai Claselor specializate din 3 instituții de învățământ - “N. Iorga”, “N. Gogol”, “M. Eminescu” com. Sipoteni - au participat la festivalul social “Fotbal în Școli” organizat cu ocazia vizitei Președintelui UEFA, Aleksander Ceferin și a Comitetului Executiv UEFA.  Elevii claselor specializate au avut posibilitatea să joace cu legendele fotbalului mondial: L. Figo, N. Kessler, R. Keane, Z. Boban sau M. Sherer. Fiecare instituție de învățământ a primit de la FMF câte 25 mingi și 10 veste de departajare. Fiecare copil a primit cadou o sticlă pentru apă, geantă, prosop, agendă și caiete “Fotbal în Școli”.

•        În cadrul proiectului “Fotbal în Școli”, Clase specializate, sunt înscriși peste 250 de elevi care practică fotbalul în cadrul curriculumului implementat de FMF în anul 2020, care prevede 10 ore de fotbal la disciplina FOTBAL, care se regăsește în orarul elevilor Clasei de fotbal. Fiecare elev al Clasei de fotbal a primit gratuit din partea FMF inventar sportiv, care include echipament de vară, iarnă și de paradă.

•        Unii antrenori ai claselor specializate au început cursurile pentru licența “B” UEFA, studiile fiind achitate integral de FMF.

•        A fost aprobat regulamentul utilizării terenurilor construite în comun cu primăria municipiului Chișinău, care ulterior a fost aprobat de Consiliul municipal Chișinău.

•        La finalul anului 2021 s-a studiat posibilitatea ca toate cluburile și școlile de fotbal din municipiul Chișinău să aibă posibilitatea de a utiliza terenurile de fotbal care au fost construite și inaugurate pe parcursul anului de către FMF împreună cu autoritățile publice locale.

 

Pe direcția ”Lecții de fotbal, clase primare” au fost realizate următoarele acțiuni:

•   În anul 2021 la proiect au aderat 50 de instituții de învățământ și au trecut cursul de formare în jur de 100 de cadre didactice.

•        În total, în 2021 FMF a instruit peste 400 de profesori de la 230 de școli din Republica Moldova în cadrul proiectului “Fotbal în școli”.

•        FMF a donat circa 2 300 mingi, 230 plase pentru mingi, 4 600 de conuri, 230 pompe pentru mingi, 690 părți pentru pompe, 2 300 veste de departajare, 230 scărițe. Toate instituțiile participante în proiect au primit donații din partea Federației de fotbal.

•        Circa 400 veste, 400 tricouri și 162 fluiere au fost donate participanților la cursurile organizate de FMF, fiecărui participant, după efectuarea practicii în instituțiile de învățământ și organizarea unei lecții deschise.

•        Peste 170 de cadre didactice și-au luat Licența “D” FMF.

•        Participanții la proiect au primit suplimentar de la FMF câte un set de inventar sportiv (10 mingi, 20 copete, 10 veste de departajare, plase pentru mingi, material metodic: proiectare de lungă durată la disciplina “Educație Fizică și Fotbal”). Pe parcursul refresh cursului organizat de FMF, participanții au aplicat în practică cunoștințele acumulate pe parcursul anului, fiind organizate ștafete sportive, exemple de lecții de fotbal sub îndrumarea instructorilor, profesorilor și voluntarilor.

 

”Fotbal în școli” este un proiect social de promovare a sportului numărul 1 printre copiii din Republica Moldova. Proiectul a fost lansat pe 9 decembrie 2019 și face parte din ciclul de campanii privind dezvoltarea fotbalului și a sportului în general în rândurile copiilor, a modului sănătos de viață.