• Поддержи национальную сборную

Ghenadie Orbu, golgheterul all-time al Diviziei A: ”Totul depinde de dorință și pregătirea fizică”

06 ian 2022 de Ion Buga

Ghenadie Orbu este unul dintre cei mai cunoscuți atacanți din fotbalul moldovenesc. După 15 ani petrecuți în Divizia Națională, majoritatea dintre ei la Dacia Chișinău, el continuă să fie omul cu goluri și în alte competiții în care evoluează. În vârstă de 39 de ani, Ghenadie marchează cu regularitate în campionatele de mini-fotbal, veterani sau futsal, dar cel mai bine se descurcă în Divizia A. 

În tricoul formației Victoria Chișinău a devenit în acest sezon cel mai bun marcator în istoria eșalonului secund al campionatului Moldovei. Ghenadie Orbu are la moment 114 goluri în Divizia A, detronîndu-l pe Veaceslav Untilă, liderul acestei ierarhii pe parcursul ultimilor 10 ani.

De-a lungul carierei, Ghenadie Orbu a jucat la Intersport-Aroma Cobusca Nouă, Dacia Chișinău, Dinamo-Auto Tiraspol, Speranța Nisporeni și Codru Lozova. Din 2016 este jucătorul echipei Victoria Chișinău. În Divizia Națională a jucat în 377 de meciuri și a marcat 92 de goluri. Este campion al Moldovei și deținător al Supercupei Moldovei, ambele trofee fiind cucerite în anul 2011 cu Dacia. A fost desemnat cel mai bun atacant al Moldovei (2011). Pentru echipa națională a jucat un singur meci.

 

Într-un articol pentru fmf.md, Ghenadie Orbu ne-a povestit despre stabilitatea sa fotbalistică și planurile de viitor.

 

- S-a încheiat un nou an în care ai continuat să bucuri cu prestațiile tale constante. La 39 de ani, marchezi cu regularitate în Divizia A, la amatori sau veterani...

- Mă simt destul de bine, deși după atâtea meciuri și schimburi de suprafețe de joc, mai apar și unele probleme, un pic de oboseală.

 

- Ai fost copleșit de emoții când ai aflat că ai devenit golgheterul all-time a Diviziei A? Înseamnă ceva pentru tine acest statut? 

 - Este foarte plăcut să fii golgheterul unei competiții, mai ales în toată istoria ei. Asta e și meseria unui atacant, să marcheze și să ajute echipa. Au fost situații când mai făceam unele glume cu colegii referitor la numărul de goluri, dar ulterior nu am mai dus o evidență. Mai mult, până și coechipierul meu, mai tînăr, Oleg Molla (103 goluri - n.r.) mă poate depăși în acest top.

- Ce te menține atât timp în fotbal? Nu mai ești la prima tinerețe, dar continui să evoluezi pe mai multe fronturi...

- În primul rând, îmi place foarte mult fotbalul. În al doilea rând, sănătatea îmi permite să joc mai departe. Și nu în ultimul rând, sunt mulți oameni care cred în mine, au nevoie de mine oriunde aș juca. Toate împurenă constituie un factor esențial care mă determină să joc și să primesc în continuare plăcere de la fotbal. Se mai întâmplă că nu reușesc chiar peste tot. Dar sunt o fire activă și de aceea încerc să ajung la cât mai multe meciuri, chiar dacă sunt în diferite locații.

 

- Mulți ar spune că încă ai face față și unei provocări în Divizia Națională. Nu te-ai gândit la o revenire în elită?

- Sincer să fiu - nu. Totuși este nevoie de o pregătire fizică mai bună. Acolo și fotbaliștii au o atitudine mai profesionistă. Ținând cont de vârsta mea, consider că mi-ar fi fost destul de greu.

 

- În ultimii ani, se observă o tendință la nivel mondial când mulți fotbaliști ajung să evolueze lejer și până la 40 ani. Exemplul lui Ronaldo sau Ibrahimovici. Ce părere ai despre longevitate în fotbal?

- Oricum, cred că îi putem număra pe degete pe acei veterani care joacă în continuare. Totul depinde de dorința lor, pofta de joc și condițiile fizice. Posibil au fost feriți de multe accidentări în timpul carierei, asta contează mult. Sunt multe exemple, când din cauza traumatismelor unii jucători își încheie cariera prematur. Alții, în schimb, care au fost mai atenți se mențin mult timp la cel mai înalt nivel. Nu putem vorbi despre un secret al longevității.

 

- Ce zic jucătorii tineri despre cariera ta îndelungată?

- Mulți poate încă nu observă o diferență. De aceea noi, cei mai vârstnici, suntem obligați să ne menținem în formă, ca să putem ține pasul cu tineretul.

 

- Care sunt planurile tale de viitor? Te mai reții pe gazonul verde sau poate deja ai și unele gânduri pentru o schimbare, să devii antrenor spre exemplu...

- De fapt, primii pași deja îi fac în această direcție. Antrenez copiii la CS Getica, grupa U11. Referitor la cariera de jucător, aceasta în orice moment se poate încheia. Prefer să nu mă gândesc la asta. Acest gând va veni de la sine și abia atunci voi lua o decizie. Mult depinde și de prestațiile mele pe terenul de joc. Dacă nu voi mai putea ține pasul cu jucătorii tineri, atunci cred că ar fi oportun să mă retrag și să ofer o șansă de afirmare pentru generațiile care vin din urmă.

Ghenadie Orbu, pe timpurile când juca la Dacia Chișinău