• Fii alături de Echipa Țării

Open Fun Football Schools

Open Fun Football Schools Moldova. Totalurile anului

29 dec 2021 de Ion Buga
GALERIE

Open Fun Football Schools Moldova (Școlile Deschise de Fotbal Distractiv) este unul dintre cele mai importante proiecte pentru fotbalul de mase din Republica Moldova. Acesta este implementat în ţara noastră de către organizaţia neguvernamentală Cross Culture Project Association din Danemarca și FMF încă din anul 2006, de asemenea fiind susținut de Guvernul Suediei.

 

Școlile Deschise de Fotbal Distractiv (OFFS) au fost înființate în baza concepției Asociației Daneze de Fotbal, fondată pe principiul distractiv, conform căruia accentul se pune pe jocurile vesele, şi nu pe rezultate, scor sau ridicarea nivelului profesional. Toate exercițiile şi jocurile sunt planificate în aşa mod, încât fiecare participant să poată sesiza de fiecare dată propriul succes, fie şi unul minor.

 

Timp de cinci zile, copiii sunt total implicați în fotbal, trăiesc într-o lume a jocurilor şi distracțiilor. Obiectivul general al proiectului este contribuierea la promovarea relațiilor inter- și intracomunitare și a inițiativelor ascendente ale societății civile care contribuie la coexistența pașnică, incluziunea socială, egalitatea de gen, protecția copilului, buna guvernare, valorile democratice și drepturile omului.

 

Anul acesta în proiectul Cross Cultures Project Associationa, cunoscut ca Open Fun Football Schools, au fost implicate 4 municipalități, 2 orașe și 21 de sate. În total au fost instruiți 36 de lideri și 144 de antrenori, dar și 144 de asistenți ai antrenorului (90 % dintre care sunt adolescenți). Ca și în anii precedenți, a fost continuată colaborarea frumoasă între OFFS și Inspectoratul General al Politiei în cadrul programului Sport + Școală + Poliție. În activitățile comune au participat 36 de reprezentanți ai poliției.

 

Pentru prima dată în acest proiect au participat și asistenții sociali, care au avut mai multe roluri, inclusiv incuziunea copiilor cu CES și a copiilor aflați în dificultate. În rezultatul colaborării a tuturor acestor persoane, 2 212 copii au participat în Școlile Deschise de Fotbal Distractiv, 2 935 de copii au prticipat în activități extrașcolare, iar 205 copii aflați în dificultate au fost încadrați în activitățile Școlii Deschise de Fotbal Distractiv. 

 

Pentru prima dată au fost plantate două Open Fun Football Parks în Moldova. În total au fost plantați 190 de copaci, la sădirea cărora au participat 90 de copii din satele Mănoilești, r. Ungheni și Todirești, r. Anenii Noi.

 

În contextul situației epidiomiologice din țară, pentru a putea oferi copiilor un mediu bun și sigur, unde aceștia pot crește, prospera și avansa, echipa proiectului OFFS Moldova a lucrat intens asupra unor schimbări pentru a putea implementa un nou format al festivalurilor pentru copii, după modelul colegilor din alte țări. Astfel, au fost organizate zeci de webinare locale și unele internaționale, ședințe comune cu Inspectoratul General al Poliției și alți parteneri strategici.

 

În perspectivă, CCPA/OFFS+SSP Moldova își propune să sporească interacțiunea între oamenii din diferite comunități, să crească și să consolideze participarea activă a fetelor și femeilor în fotbalul de mase, să crească accesul copiilor la sport și abilitățile lor de viață în munca în echipă, toleranță, integrare și drepturi, să dezvolte capacitatea FMF, a antrenorilor voluntari și altor parteneri ai proiectului în prevenirea infracțiunilor în rândul minorilor și promovarea drepturilor copiilor.

 

De-a lungul anilor, în proiectul OFFS au participat peste 90.000 de copii și 2.500 de antrenori din toate regiunile de pe ambele maluri ale Nistrului.

Text: Svetlana Patraș