• Fii alături de Echipa Țării

Feminin (Naționale)

Alexandra Bocancea: ”Sunt implicată într-un singur proiect - dezvoltarea fotbalului feminin în Moldova”

08 ian 2022 de Maria Teeşanu
GALERIE

Alexandra Bocancea este una dintre antrenoarele selecționatelor Moldovei și președintele clubului Legia Tiraspol. Ea a povestit pentru pagina FMF despre fenomenul "femeie antrenor de fotbal", importanța dezvoltării fotbalului juvenil și despre devotamentul față de fotbalul feminin. 

Alexandra BOCANCEA s-a născut pe 22 octombrie 1989 la Tiraspol. 
Cariera de jucătoare: Alga Tiraspol (2008-2019), selecționata Moldovei (2015-2017, 3 meciuri).
Palmares: dublă deținătoare a Cupei Moldovei (2010, 2015).
Cariera de antrenor: ȘS-4 Tiraspol (2011-2018, junioare), selecţionata de junioare U15 a Moldovei (2017-2018, antrenor secund), selecţionata de junioare U17 a Moldovei (2017-2019, antrenor secund), selecţionata Moldovei (2019, antrenor secund).
Deținătoare a licenței de antrenor A Elite Youth UEFA (2020).
Din 24 decembrie 2019 a preluat selecţionata de junioare U-15 a Moldovei, iar din 31 ianuarie 2020 - selecţionata de junioare U19 a Moldovei.

- Putem afirma că în Moldova se dezvoltă fenomenul "femeie antrenor" ?
-  Federația Moldovenească Fotbal dă posibilitatea fiecărei femei, care dorește să devină antrenor, să studieze gratuit. Din păcate, foarte puține fete, după studii, vor să-și lege viața de coaching. Sper ca în următorii ani „rândurilor noastre” se vor alătura mai multe antrenoare.

 

- Ce v-a motivat să deveniți antrenoare și o persoană devotată fotbalului feminin ?
- Probabil, acesta este un vis din copilărie. Mi-am dorit mereu să mă văd în rolul unui antrenor, nu am luat în considerare alte profesii. Un interes enorm pentru fotbal a influențat alegerea mea.

- La moment dețineți Licența A Elite Youth UEFA. În continuare vă vedem la o altă licență ?
- Da, anul acesta mi-am luat licența A Elite Youth UEFA. Bineînțeles, planific să merg să studiez pentru licență PRO UEFA, deoarece un antrenor trebuie să se dezvolte și să atingă întotdeauna nivelul fotbalului modern. 


- Cât de importante sunt în viziunea dumneavoastră proiectele UEFA pentru dezvoltarea fotbalului juvenil ?
- Foarte important! Ele ajută la dezvoltarea fotbalului feminin. Datorită acestor proiecte este destul de ușor să recrutezi grupuri de fete pentru secțiunea de fotbal, deoarece acestea sunt destul de interesante și le pot interesa pe tinere.

- În acest an WU19 a avut o prestație destul de bună în preliminariile Campionatului European. Acum urmează runda a doua, cum vi se pare grupa noastră ?
- La meciurile din cadrul preliminariilor Campionatului European am demonstrat un fotbal decent, am avut o echipă echilibrată, care putea evolua mult mai bine. Din păcate, jocul va fi uitat, dar scorul va rămâne. Nu am reușit să înscriem niciun gol, deși am creat un număr mare de ocazii bune. Rezultatul și poziția în clasament cu siguranță nu sunt pe măsura jocului. Grupul este bun. Cred că poți juca pentru un rezultat pozitiv cu fiecare echipă. Toate sunt cam la același nivel. Totul depinde de starea de spirit a fetelor. 

Selecționata Moldovei WU19

- Cum reușiți să faceți mai multe lucruri odată, cum vă gestionați timpul ?
- În primul rând, sunt angajată într-un singur proiect mare - dezvoltarea fotbalului feminin în Moldova. De aceea am creat un club de fotbal feminin, în care scopul principal este educarea jucătoarelor pentru echipa națională. Îmi dedic cea mai mare parte a timpului muncii la echipa națională și cea de club. Mulțumesc tuturor celor care sunt alături de mine și mă susțin în ceea ce fac.