• Fii alături de Echipa Țării

Feminin(Competiții)

Fotbal feminin. Pasiunile jucătoarelor din Liga Națională

01 feb 2022 de Maria Teeşanu
GALERIE

Fotbalul este jucat de persoane talentate și perseverente, care la rândul lor dețin calități excepționale, dorință și răbdare. Fenomenul “fotbalul feminin” este cunoscut tot mai mult în Moldova datorită sportivelor ce demonstrează un joc frumos, dar și faptului că sunt multilateral dezvoltate. Indiferent de stereotipurile adânc înrădăcinate în societatea noastră despre conceptele “sport” și “femeie”, jucătoarele noastre depun tot efortul pentru a arăta întregii comunități fotbalistice că femeia este capabilă și talentată la orice.

Site-ul FMF vă prezintă un material despre hobby-urile jucătoarelor din Liga Națională.

PGU-ȘS-Legia Tiraspol 

Evghenia Dumic (18 ani), originară din orașul Tiraspol, transformă orice tablou sau imagine într-o haină stilată, iar îmbrăcămintea banală o face să corespundă celor mai noi trenduri. Jucătoarea desenează cu acril pe material Decola. Zilnic, Evghenia primește solicitări de la zeci de tineri care doresc să fie stilați, originali și sunt pasionați de picturile moderne.

 

Adriana Bozul, jucătoarea tiraspoleană, pe lângă fotbal a ales să facă muzică. Sportiva cântă la fortepiano. Timp de 7 ani Adriana a savurat din notele melodioase și a învățat la școala de muzică. Tânăra recunoaște că muzica are un efect bun asupra organismului și asupra sănătății umane, așa că se poate spune că o ajută și în fotbalul pe care îl practică cu mare plăcere și pasiune.

CS Noroc Nimoreni

Jucătoarele din formația Noroc sunt pasionate în mare parte de volei, baschet și tenisul de masă. Aceste genuri de sport dezvoltă mobilitatea și rezistența, calități de bază în sportul rege.
 

Adelina Cojocari, care este și căpitanul selecționatei WU17, pe lângă fotbal joacă volei, baschet, face pictură și este foarte activă pe cea mai populară aplicație mobilă - tik tok, unde filmează zilnic cele mai actuale trenduri și acumulează multe aprecieri, dar și vizualizări.

Tot printre volei, baschet și tenisul de masă o regăsim și pe portarul selecționatei WU19, Daniela Cuțuruba. Tânăra consideră că pe lângă fotbal este bine să ai și un alt hobby, care ar dezvolta mai multe calități. De asemenea, un alt hobby al portăriței, unul mai nobil, este voluntariatul, ea ajutând bătrânii.

În timp ce fetele de la CS Noroc sunt preocupate în timpul liber cu alte genuri de sport, coechipiera lor și jucătoarea Naționalei Carina Doiban, scrie poezii și recunoaște că versurile și meditația sunt cea mai bună metodă de recreere după un efort fizic.

FC Belceanka 
În  nordul țării, jucătoarele sunt pasionate de muzică, iar hobby-urile sportivelor în mare parte sunt legate de instrumentele muzicale. 

Elina Coceanovschi - FC Belceanka

Mijlocașul Naționalei Moldovei, Elina Coceanovschi driblează bine cu mingea, dar și cu baghetele pentru tobe. Timp de 7 ani pentru Elina muzica a fost hobby-ul principal, iar tânăra mai joacă și la fortepiano.

Surorile Laura și Felicia Guțu sunt pasionate și ele de muzică. Ambele au învățat timp de 7 ani la școala muzicală din Bălți. Pianul a devenit instrumentul muzical ales de ele. Muzica devine sursa de inspirație și o relaxare după partidele de fotbal. 

CS Real Succes - ȘS 11 Chișinău 
De asemenea și în capitală sportivele au ales muzica și instrumentele muzicale în calitate de hobby. Jucătoarea echipei, Mirela Leahu cântă la chitară și vioară, fiind sigură în faptul că anume aceste două instrumente o ajută să petreacă timpul liber într-un mod plăcut. Colega ei, Arina Seicaș a ales și ea chitara ca un mod de a se reface după un efort depus pe terenul de fotbal. 

Pentru jucătoarea experimentată Tatiana Cristea hobby-ul s-a transformat treptat în profesia ei. Tatiana a devenit antrenor de fotbal. În timpul săptamânii, sportiva dedică timpul său celor mai mici, pentru a-i învăța și a le transmite toate cunoștințele fotbalistice, iar în weekend, iese pe terenul de fotbal în meciurile din cadrul Ligii Naționale.

Dănuța Chicu - Real Succes

În timp ce sportivele sunt preocupate cu arta, căpitanul formației Real Succes, Dănuța Chicu își dorește să devină o femeie de afaceri. Hobby-ul ei este o bună sursă de venit și un concept ce o educă în lumea business. Dănuța este pasionată de investiții și freelance. Tânăra relateaza că nu este genul de om cărui să iî placă să stea în oficiu ore întregi, aceasta o plictisește. În freelance, sportiva ajută oamenii care au propriile afaceri să se dezvolte la un nivel mai bun și mai rapid și totodată încearcă să creeze și ceva al ei.

Fotbalul inspiră și dezvoltă calități intelectuale, iar jucătoarea selecționatelor Moldovei, Stela-Aleina Tez este un exemplu. Sportiva cu rădăcini turcești, după multe ore petrecute la antrenament, iubește să petreacă timpul liber cu creionul, pixul și foaia în mână. Hobby-urile Stelei sunt desenul, care dezvoltă creativitatea, și scrierea poeziilor, care vorbeşte despre umanitate, valori, armonie, precum şi sensibilitatea noastră pentru cei de lângă noi.

FC Maksimum 
În sudul țării, jucătoarele sunt multilateral dezvoltatate, lucru ce le permite să aibă nu doar un singur hobby, dar mai multe și toate diferite.

Jucătoarea selecționatei WU19, Valeria Vîrlan, pe lângă fotbal practică și rugby. Acest hobby o ajută să dezvolte calități sportive precum rezistența, viteza, mobilitatea și pregătirea fizică. În paleta largă de activități dedicate dezvoltării sănătoase și armonioase a sportivei, regăsim și actoria. Valeria afirmă că actoria mult o ajută în viața fotbalistică. Aceasta dezvoltă creativitatea, spontaneitatea, imaginația, memoria, atenția, concentrația, libertatea de exprimare.

Ana Bahcivanji, discipola formației Maximum, are o varietate de hobby-uri. ”Îmi place să-mi diversific zilele pe lângă antrenamente și fotbal”, relatează tânăra. Ana lucrează asistentă medicală într-o sală de tratament din Cahul și în secția de izolare a inspectoratului de Poliție. În pofida lucrului dificil, Ana este și arbitru asistent din cadrul campionatului feminin și masculin de juniori. Un alt hobby este voleiul, care este fără îndoială un minunat sport de echipă, care ajută la fortificarea sănătății și crează spiritul de echipă. În zilele libere, Ana spune că pleacă deseori să joace tenis de masă, deoarece el dezvoltă concentrarea, oferă energie și este un joc al emoțiilor. După sesiunile de antrenament și alte genuri de activități sportive, Ana se recreează în fața tablourilor pe numere din Crafti.

Viorica Tonu este o descoperire în fotbalul feminin și este cunoscută datorită numărului mare de hobby-uri și performanțe dobândite în lumea sportului moldovenesc. Înotul, triatlonul, crosfitt-ul, baschetul, voleiul, race nation (alergarea cu obstacole), maratonul, schiatul și gladiatorul (participarea constantă a tinerilor la diverse evenimente care necesită acţiuni de voluntariat) sunt genurile de sport practicate de Viorica pe lângă fotbal. O gamă largă de activități sportive au ajutat-o să dezvolte cele mai bune calități de care are nevoie în sportul rege și să construiască o siluetă de vis pentru orice jucătoare. 

Agarista CSF Anenii Noi 
La campioana Moldovei, Agarista CSF Anenii Noi, jucătoarea Carolina Vasilachi are un hobby foarte interesant și este unica sportivă din fotbalul feminin moldovenesc, care practică acest sport. Carolina este pasionată de aruncarea suliței. Un hobby care dezvoltă tăria de caracter, rezistența și pregătirea fizică, calități ce o ajută să aibă o prestație bună și pe terenul de fotbal.

Carolina Vasilachi - Agarista CSF Anenii Noi