• Fii alături de Echipa Țării

Serghei Belous, la 50 de ani!

21 noi 2021 de Reporter FMF

Unul dintre cei mai buni fotbaliști moldoveni din anii 90 ai secolului trecut, Serghei Belous (25 de meciuri la Naționala Moldovei, 1 gol marcat) serbează astăzi a 50-a Aniversare!

 

Federația Moldovenească de Fotbal, alături de întreaga comunitate fotbalistică moldovenească, îi urează omagiatului sănătate și realizări deosebite în meseria de antrenor pe care o practică cu succes în prezent!

 

La mulți ani!!! 

 

foto: Facebook

Serghei Belous este discipol al școlii de fotbal din Tiraspol. 

 

În anul 1988, la formaţia tiraspoleană Tekstilşcik, care evolua în Campionatul URSS, divizia a treia valorică, apare pe teren un junior de 17 ani care reuşea să-i dribleze chiar şi pe jucătorii cu experienţă. În 1990 ajunge la Moscova, unde urma să-şi exercite serviciul militar la cunoscuta echipă ȚSKA. A jucat la tineret–rezerve, reuşind să demonstreze că merită mai mult.

 

În consecință este transferat la echipa Dinamo Suhumi, care evolua în divizia a doua sovietică. A debutat la georgieni la 7 iunie 1991 în meciul de pe stadionul Dinamo din Suhumi, cu Uralmaș Sverdlovsk (Ekaterinburg). În minutul 78 l-a înlocuit pe Djemal Gubaz. Peste două minute, fotbaliştii din capitala Abhaziei au reuşit să înscrie, câştigând cu 2-1. Singurul gol pentru această grupare belousov l-a marat la Simferopol, pe 27 octombrie 1991, când a adus egalarea pentru georgieni în partida cu Tavria.

 

Uniunea Sovietică dispare, în Georgia aveau loc evenimente politice similare cu cele din Moldova, iar Serghei se transferă în Rusia, la Ghekris (Cernomoreț) Novorosiisk. La 28 aprilie 1992, la Anapa, a jucat primul meci pentru această echipă. Ghekris a învins cu 3-0, iar Belous a fost înlocuit în minutul 52.

 

În 1992 revine în oraşul de unde a pornit în fotnalul mare, la Tiligul Titaspol. La 20 martie 1993, în primul meci din retur, a debutat la Tiligul într-un meci greu cu Bugeac Comrat, terminat nedecis, 0-0. În etapa următoare, la 27 martie, înscrie primul său gol la echipa din Tiraspol, în partida cu Codru Călăraşi, scor 1-1. Au urmat alte trei goluri, cu Dinamo Bender, Speranţa Nisporeni şi Olimpia Bălţi. Era un început excelent. În următorul sezon reuşeşte şi prima sa dublă în Diviza Naţională, marcând de două ori cu Sinteza Căuşeni.

 

În cei 10 ani la Tiraspol, a marcat cu regularitate, cu excepţia sezonului 1998-1999, când a evoluat doar în 14 meciuri. A îmbrăcat tricoul Tiligului de 218 ori. Este al doilea după Serghei Stroenco în topul cu cele mai multe meciuri jucate la echipă, şi al şaselea în clasamentul golgheterilor la Tiligul (35 de goluri), jucând pe postul de mijlocaș defensiv.

 

În total a adunat în Divizia Naţională 275 de partide, fiind în Top-30 în clasamentul jucătorilor cu cele mai multe meciuri jucate în campionatul autohton (a mai evoluat la FC Agro, FC Tiraspol şi Sheriff Tiraspol).

 

În anul 2000 a mai jucat în ligile inferioare ale campionatului rus. La 14 noiembrie 2004 a intrat pe teren în ultimul său meci din Divizia Naţională, cu banderola de căpitan: FC Tiraspol a terminat cu un scor alb partida cu Dacia Chişinău.

 

Anul 1994. Turneul din SUA. Tridentul tiraspolean de la Națională: Belous (stânga), Kosse, Gaidamașciuc

Serghei este  jucătorul cu 25 de meciuri la Naţionala Moldovei. În 1994, selecţionata noastră a plecat în Statele Unite ale Americii. Aici urma să aibă loc Campionatul Mondial de fotbal. Ca ţară gazdă, americanii erau calificaţi din oficiu şi susţineau partide de pregărire. La 16 aprilie, la Jacksonville (Florida), pe Stadionul Wolsfon Park, în confruntarea cu reprezentativa SUA, Belous a întrat pe teren la scorul de 1-0, era minutul 73 al întâlnirii, înlocuindu-l pe Igor Oprea. Peste 12 minute, Kosse a egalat din penalty, iar meciul s-a încheiat 1-1. A fost debulul lui Belous la Naţională. A jucat şi în cel de-al doilea meci cu americanii (0-3), înlocuindu-l pe Gaidamaşciuc în minutul 42.

 

De fapt, Serghei Belous a jucat prima dată la echipa Naţională cu două luni mai devreme, când echipa noastră a mai efectuat un turneu în SUA. Atunci însă a susţinut două amicale neoficiale, cu selecţionata statului Texas, scor 6-0 şi cu selecţionata oraşului Houston, în care moldovenii au învins cu 4-1. În meciul cu Texas a marcat al cincilea gol în poarta americanilor. În ambele meciuri a fost integralist.

 

Singurul gol oficial pentru Națională l-a înscris în meciul cu numărul cinci, la Chişinău, pe Stadionul Republican, cu tribune arhipline, în poarta selecţionatei Ţării Galilor, în acea victorie istorică 3-2.

 

Cu Tiligul a participat în cupele europene. Primul meci a fos în Cupa Cupelor, turneu dedicat câștigătoarelor cupelor naționale, care în prezent nu se mai organizează. În meciul de la Nicosia, cu Omonia, Tiligul a cedat cu 1-3, golul moldovenilor fiind înscris de Belous. Este lider, alături de Serghei Stroenco, la numărul de meciuri în cupele europene pentru Tiligul.

 

După ce își încheie cariera de fotbalist începe să antreneze la Şcoala Spotivă din Tiraspol. Peste câţiva ani pleacă în Rusia, unde antrenează la o şcoală sportivă privată. Ulterior ajunge la FŞM (Școala de Fotbal a Tineretului) din Moscova, unde munceşte şi Valentin Covaci, fost fotbalist al formaţiei Nistru Chişinău în Campionatul URSS. A absolvit cursurile internaţionale de antrenor. Deţine licenţa UEFA de categoria „A”. A mai antrenat echipa TEKS din Ivanteevka, o localitate din regiunea Moscova.

Tiligul Tiraspol 1994. Serghei Belous, primul din stânga, rândul de jos