• Fii alături de Echipa Țării

FRUMOASELE NOASTRE DUMINICI. CODRU CĂLĂRAȘI

07 noi 2021 de Andrei Prodan

Călărași este un oraș cu bogate tradiții fotbalistice. Încă în perioada interbelică echipele din această localitate au luat parte la campionatul regional al Basarabiei. În primele campionate ale RSS Moldovenești a evoluat echipa Spartak Călărași. Dar cea mai reușită perioadă a istoriei fotbalului din Călărași este cea de la începutul anilor ’90.

 

În anul 1991 la Fabrica de conserve din Călărași (director – Gheorghe Olari, metodist pe sport – Vera Colomeeț) a luat ființă echipa de fotbal Codru. Chiar în primul an de existență ea s-a înscris în Divizia C (al treilea eșalon valoric) al campionatului RSSM. În ediția de primăvară a anului 1991 formația din Călărași a ocupat un modest loc 12 (penultimul) în Seria Centru cu următoarea linie de clasament: 12 meciuri (+3=3-7), golaveraj 12-27, puncte – 7 (pe atunci pentru victorie se acordau 2 puncte). Dar deja în sezonul de toamnă s-a clasat pe locul 6 (12 meciuri (+5=4-3), golaveraj 21-18, puncte – 14).

 

Tot în toamna lui 91 a avut loc un episod crucial din istoria echipei. Codru se întorcea de la un meci susținut în compania formației Luceafărul Puhăceni, Anenii Noi. Arbitrul de linie al întâlnirii, Iurie Gamarț (fost cunoscut jucător la Nistru Chișinău, Zarea Bălți, Okean Kerci, SKA Odesa, Torpedo Zaporojie și Mașuk Piatigorsk; a disputat 256 de meciuri și a marcat 29 de goluri în campionatul URSS), a rugat să se deplaseze cu echipa până la Chișinău. Din discuția avută pe drum el a aflat că la Călărași există un proiect de creare a unei formații competitive de fotbal cu un serios suport financiar și și-a propus serviciile.

CODRU Călărași, medaliată cu bronz în Divizia Națională, sezonul 1993/94. Rândul de sus (de lastânga la dreapta): Iurie Gamarț, [?], Sergiu Harea, Vladimir Sofronenco, Gheorghe Malinovschi, Oleg Poian, Vladimir Șohirev, Ghenadie Bortnicov, Nicolae Panu, Victor Teslev. Rândul de jos: Igor Filip, Șacro Marcarean, Sergiu Muntean, Pavel Bălan, Iurie Osipenco, Radu Muntean, Vlad Goian.

De menționat că pe lângă fabrica de conserve echipa mai era sponsorizată de firma ,,Universal” (director – Ion Radu), sanatoriul „Codru” (medic-șef – Gheorghe Osoianu) și întreprinderea „Călărași Divin” (reprezentant – Ion Blîndu).

 

După destrămarea URSS și crearea campionatului Republicii Moldova alături de alte 8 echipe Codru a fost repartizată în Divizia B. În clasamentul final al ediției de primăvară a anului 1992 călărășenii au ocupat locul 3 (16 meciuri (+9=4-3), golaveraj 25-14, puncte – 22). Pe primele două locuri s-au clasat Dumbrava Cojușna și Tiras Soroca – ambele cu câte 24 de puncte la activ. Conform regulamentului de atunci câștigătoarea Diviziei B urma să promoveze direct în Liga Națională (așa se numea Divizia Națională). Deoarece Dumbrava și Tiras nu au întrunit condițiile de participare în primul eșalon valoric (azi s-ar spune că n-au trecut licențierea), Codru Călărași a ajuns în prima divizie.

 

Iată și numele fotbaliștilor care au apărat culorile echipei în primii ani de existență: Sergiu Harea – portar, Pavel Balan, Vasile și Nicolae Chiriac, Andrian Cojocari, Oleg Drozdov, Roman Eșanu, Igor Filip (viitor internațional, campion și deținător al Cupei Moldovei în componența echipei Constructorul-93 Chișinău ), Pavel Gorbuleac, Valentin Guțu, Iurie Hîncu (de 5 ani la Călărași se organizează un turneu în memoria lui), Fiodor Lozovan, Șacro Marcarean, Pavel Olaru, Petru Puțuntica, Gheorghe Roșca, Vladimir Țepilov, Gheorghe Ursu, Victor Vicol – jucători de câmp. Antrenor principal – Iurie Gamarț, antrenor secund – Victor Teslev.

CODRU Călărași, sezonul 2004/05. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Nicolae Peni, Andrei Gajim, Dumitru Vihrest, Călin Pisari, Radion Zamfir, Augustin Pisari, Andrian Ciobanu, VitalieIurciac, Vasile Jornea. Rândul de jos: Alexandru Cazarin, Cornel Bolea, Sergiu Covalciuc, Alexandru Burca, Andrian Radu, Igor Filipciuc.

În primul sezon de activitate în Liga Națională, 1992/93, Codru (condusă de pe banca tehnică de Alexandru Mațiura, ajutat de Iurie Gamarț și Victor Teslev) nu s-a făcut de rușine, ocupând un onorant loc 6 (30 meciuri (+15=4-11), golaveraj 42-44, puncte – 34). Călărașenii au fost întrecuți doar de Zimbru Chișinău, Tiligul Tiraspol, Moldova Borosenii Noi, Bugeac Comrat și CSS Amocom Chișinău. Golgheterii echipei au fost Șacro Marcarean și Pavel Cebotari – ambii au marcat câte 7 goluri.

 

Codru Călărași a fost revelația campionatului Moldovei în ediția 1993/94. După tur ea ocupa locul întâi, fără a suferi vreo înfrângere (15 meciuri (+12=3-0), golaveraj 29-6, puncte – 27). Pe următoarele două poziții s-au situat Tiligul (26 p.) și Zimbru (24 p.). Din păcate jocurile de culise nu i-au perims echipei să mențină același ritm și în retur. În clasamentul final Codru a ocupat doar locul 3, învrednicindu-se de medaliile de bronz.

 

Jucătorii care și-au adus contribuția la obținerea acestui succes au fost: Pavel Balan, Ghenadie Bortnicov, Pavel Cebotari, Serghei Crasilevschi, Igor Filip, Oleg Fistican, Vlad Goian, Pavel Gorbuleac, Sergiu Harea, Georghe Malinovschi, Șacro Marcarean, Veaceslav Maxim, Radu și Sergiu Munteanu, Sergiu Nicoară, Mihail Ninicu, Iurie Osipenco, Igor Ovcearenco, Nicolae Panu, Oleg Poian, Vladimir Sofronenco, Andrian Sosnovschi, Vladimir Șohirev (golgheterul echipei cu 12 reușite la activ), Alexandru Topalo. Antrenor principal – Alexandru Mațiura, antrenori secunzi – Iurie Gamarț, Victor Teslev și Vladimir Gosperschi.

CODRU Călărași, sezonul 2010/11. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Aurel Abajeru, Nicolae Peni, Mihail Abajeru, Cornel Bolea, Anatolii Ştirbu, Eugen Oanța, Rodion Zamfir, Igor Filip, Călin Pisari. Rândul de jos: Aurel Mardari, Alexandru Cazarin, Igor Norocos, Ruslan Sava, Andrian Smolenschi, Vladimir Gruia.

La prima „Gală a fotbalului moldovenesc” din 23 ianuarie 1994 cel mai bun mijlocaș al anului 1993 a fost numit Vladimir Sofronenco, cel mai bun antrenor Alexandru Mațiura, iar echipa Codru Călărași s-a învrednicit de un premiu special, fiind campioană de toamnă.

 

În anul 1994 în condiții suspecte și având aceleași simptome au decedat doi sponsori ai echipei, Ion Radu (1957-1994) și Gheorghe Osoianu (1943-1994). Treptat Codru a început să-și piardă pozițiile în campionat. În sezoanele 1994/95 și 1995/96 ea a ocupat locul 9, iar în 1996/97 – locul 10.

 

În ediția 1994/95 călărășenii au obținut cea mai bună performanță în Cupa Moldovei, ajungând în semifinale, unde au pierdut în dublă manșă în fața Zimbrului: 0-4 (în deplasare), 1-0 (pe teren propriu). În această perioadă în componența echipei au evoluat jucători cunoscuți, precum Iurie Arcan, Igor Balaur, Valeriu Catană, Alexandru Ciudac, Victor Cîrlig, Valentin Ivahnenco, Iurie Maistrenco, Șacro Marcarean (golgheterul echipei în 1995/96 și 1996/97 – 11 și, respectiv 8 goluri), Boris Pronevoi, Victor Rusu, Oleg Semcov, Igor Spelnicov, Veaceslav Starostenco, Nicolae Trofăilă (împreună cu Vladimir Safronenco a fost golgheterul echipei în 1994/95 – ambii cu câte 5 goluri), Eduard Valuță, Alexandru Vîblov. De pe banca tehnică echipa a fost condusă de Vladimir Gosperschi, Vladimir Sofronenco, Evgheni Piunovschi și Șacro Marcarean.

 

Conform regulamentului, după sezonul 1996/97 Divizia Națională urma să fie redusă de la 16 la 14 echipe. Astfel, au retrogradat direct MHM-93 Chișinău, Ciuhur satul Ocnița, Spumante Cricova și Attila Ungheni, iar echipele Agro Chișinău (locul 11) și CSA Victoria Cahul (locul 12) trebuiau să dispute barajul de menținere/retrogradare. Dar deoarece CSA Victoria, care în 1996 a nimerit într-un accident rutier, conform deciziei Comiterului Executiv al FMF indiferent de poziția ocupată în clasament își păstra locul în DN, barajul l-a disputat Codru (locul 10). De menționat și faptul că călărășenii au căzut pe „10”, după meciul „cu cântec” dintre Olimpia Bălți și Locomotiva Basarabeasca, încheiat cu un neverosimil 6-6, în care Sergiu Rogaciov a marcat toate cele 6 goluri ale bălțenilor și a permis „feroviarilor” să acumuleze cu 1 punct mai mult decât călărășenii.

 

Barajul dintre Codru și Stimold-MIF Chișinău (locul 4 în Divizia A) s-a încheiat surprinzător în favoarea formației din capitală. Igor Spelnicov a deschis scorul pentru călărășeni în min. 23. Până la pauză chișinăuienii au egalat, iar golul victoriei l-au marcat în prelungiri.

CODRU Călărași, medaliată cu bronz în Divizia B, Seria Centru, sezonul 2013/14. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Denis Orbu, Aurel Abajeru, Andrian Smolenschi, Denis Melnicov, Gheorghe Pavel, Mihail Stratan, Veceslav Melentii, Călin Muntean, Mihail Cojusea, Mihail Abajeru, Alexandru Burcă, Ion Caraman, Eugen Madan. Rândul de jos: Sergiu Covalciuc, Andrian Lașcu, Alexandru Cazarin, Ruslan Sava, Andrian Radu, Ion Nichita.

În vara lui 1997 Codru a fuzionat cu ULIM Chișinău, primind denumirea ULIM-Codru Călărași. Echipa a mai evoluat un sezon în Divizia A (locul 9 din 14), după care și-a încetat existența.

 

Clubul de fotbal din Călărași a fost reînființat pe 14 august 2001 de către Valeriu Vîntu (a fost președinte până în anul 2013) sub denumirea Codru Juniori (sâmbăta curentă la Călărași a avut loc ediția a VI-a a turneului în memoria lui V. Vântu).

 

În sezonul 2004/05 a fost întreprinsă prima tentativă de a juca în campionatul Moldovei. Evoluând în Seria Nord a Diviziei B călărășenii, conduși de pe banca tehnică de Igor Filip, au ocupat doar locul 12 din 13 (24 meciuri (+4=7-13), golaveraj 39-73, puncte – 19), întrecând-o doar pe Locomotiva Bălți.

 

În anul 2010 a fost format un grup de inițiativă din care făceau parte Aurel Abajeru, Alexandru Cazarin, Igor Filip și Iurie Agafiță (la acel moment specialist principal în problemele tineretului și sportului din cadrul Consiliului Raional Călărași) pentru a înscrie echipa în campionatul Moldovei.

 

Astfel, începând cu sezonul 2010/11 Codru Călărași are o prezență constantă în Divizia B. Cum și era de așteptat primii ani au fost anevoioși, echipa încheind competiția în subsolul clasamentului: sezonul 2010/11 – locul 10 (din 10), sezonul 2011/12 – locul 7 (din 10), sezonl 2012/13 – locul 6 (din 10).

CODRU Călărași, medaliată cu argint în Divizia B, Seria Nord, sezonul 2020/21. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Mihail Batîru, Ivan Caraman, Victor Ninicu, Mihail Nastas, Alexandru Stratan, Cornel Pavalache. Rândul de mijloc: Aurel Abajeru, Vladimir Gruia, Grigore Cojocari, Nicolae Ignat, Victor Covalenco, Maxim Şoimu, Dan Ciobanu, Eugen Madan, Alexandr Cazarin. Rândul de jos: Valentin Moscalicuc, Constantin Gurjui, Dinis Murafa, Ghenadie Victorovici, Victor Rău, Dumitru Copetinschi.

În 2013 președinte al clubunui a fost ales Petru Puțuntică, iar Aurel Abajeru a devenit maneger general și președinte al consiliului de administrare (funcție ce o dețin până în prezent). În sezoanele 2013/14 și 2014/15 Codru Juniori Călărași a încheiat competiția din Seria Centru pe podiumul de premiere, ocupând locul 3.

 

În această perioadă din lot au făcut parte: Mihail Abajeru, Denis Balaur, Alexandru Burcă, Ion Caraman, Alexandru Cazarin (antrenor-jucător), Octavian Chitoroagă, Mihail Cojusea, Sergiu Covalciuc, Victor Covalenco, Sergiu Darie, Igor Filip (antrenor-jucător), Vladislav Fisticanu, Andrian Lașcu, Vitalie Lungu, Eugen Madan, Gheorghe Melega, Veceslav Melentii, Denis Melnicov, Tudor Mihei, Denis Moisei, Ilie Mostovei, Călin Muntean, Viorel Namesnic, Denis și Vasile Negru, Ion Nichita, Sergiu Nicolaiciuc, Denis Orbu, Gheorghe Pavel, Nicolae Peni, Lauențiu Pitușcan, Maxim Pojoga, Ion Prunici, Andrian Radu, Petru Rață, Ruslan Sava, Andrian Smolenschi, Gheorghe Stegari, Mihail Stratan, Alexandr Țîmbalist. Antrenor principal – Aurel Abajeru.

 

A urmat o ușoară cădere: sezonul 2015/16 – locul 6 (din 8), sezonul 2016/17 – locul 11 (din 14), sezonl 2017 – locul 6 (din 10), sezonul 2018 – locul 7 (din 10), sezonul 2019 – locul 9 (din 10).

 

În ultima ediție de campionat, 2020/21, Codru Călărași a realizat cea mai bună performanță din istoria modernă a clubului, devenind vicecampioană a Diviziei B, Seria Nord, cu următoarea linie de clasament: 22 meciuri (+15=4-3), golaveraj 49-19, puncte – 49 (câștigătoarea FCM Ungheni a acumulat 54 de puncte).

 

De medaliile de argint s-au învrednicit: Eugeniu Madan, Vladimir Gruia, Valentin Moscalciuc – portari, Ruslan Sava, Ivan Caraman, Ion Samardac, Victor Ninicu, Denis Orbu, Grigore Cojocari, Ion Suruceanu, Valeriu Dumitriu – fundași, Dumitru Copetinschi, Victor Rău, Constantin Gurjui, Cornel Păvalachi, Dan Ciobanu, Ghenadie Victorovici, Mihail Batîru, Alexandru Stratan, Andrei Erhan, Nicolae Ignat, Ion Nichita, Mircea Stegaru, Denis Murafa, Nicolae Rău, Alexandru Burca, Cristian Balic, Cezar Decencu – mijlocași, Victor Covalenco (golgheterul echipei cu 8 reușite la activ), Denis Negru, Maxim Șoimu, Mihail Nastas, Andrian Trocin – atacanți. Antrenor principal – Aurel Abajeru, antrenori secunzi – Alexandru Cazarin și Dumitru Copetinschi, manager – Iurie Agafiță, medic – Alexandru Roif.

 

De menționat că pe lângă echipa de seniori la Călărași există echipe de copii și juniori, feminine, de mini-fotbal și futsal.

 

Formația de seniori este susținută de Consiliul Raional Călărași, echipele de copii și juniori fac parte din cadrul Școlii sportive „Mihai Viteazul” (director – Vasile Bondari) cu care FC Codru are un acord de colaborare și sunt susținute de Primăria orașului Călărași. Totodată sub titulatura Codru evoluează și echipa clasei de fotbal din comuna Sipoteni, precum și echipele de fete din aceiași localitate (antrenori – Dumitru Copetinschi și Adelina Erhan). Echipele de minifotbal și futsal sunt finanțate de către Valentin Axenti (întreprinderea „Codreanca”).

 

Un ajutor considerabil echipei cu echipament de calitate, autobuz și servicii de transport îi este acordat de către călărășeanul stabilit în Franța Vitali Lozovan (VL AUTOS). Tot în acest context trebuie de menționat și ajutorul din partea întreprinderii „Nirom-Roz”, reprezentată de Nicolae Rozembac.

 

P.S. Aducem sincere mulțumiri lui Aurel ABAJERU, maneger general al FC Codru Călărași, pentru informațiile și pozele oferite.