• Fii alături de Echipa Țării

Figo, Boban sau Keane au jucat alături de copiii din Moldova! Legendele fotbalului mondial sunt pentru "Fotbal în școli".

22 sep 2021 de Ion Buga
GALERIE

Sărbătoare fotbalistică la Liceul Teoretic ”Nicolai Gogol” din Chișinău. Peste 60 de copii de la diferite instituții de învățământ, implicate în proiectul "Fotbal în școli", au avut fericita ocazie să joace alături de legendele fotbalului european și mondial, Luis Figo, Zvonimir Boban, Robbie Keane, Nadine Kessler sau Maxwell. Foștii mari jucători ai echipelor Real Madrid, Barcelona, Milan, PSG, Inter sau Liverpool au venit în țara noastră în calitate de ambasadori ai fotbalului cu ocazia Comitetului Executiv al UEFA de la Chișinău. Copiii, la rândul lor, au avut parte de multe activități distractive împreună cu personalități sonore din fotbalul european. 

 

Evenimentul a avut loc pe terenul de fotbal reabilitat recent cu suportul FMF în cadrul programului ”clase specializate de fotbal”. Proiectul ”Fotbal în școli” se extinde în toate regiunile Moldovei, iar forul fotbalistic, datorită colaborării cu partenerii strategici, contribuie la îmbunătățirea calității educaționale a copiilor, amenajarea infrastructurii școlare, asigurarea igienei copiilor, alimentării, echipamentului și antrenamentelor gratuite, instruirea profesorilor. 


Liceul Teoretic ”Nicolai Gogol” se află printre instituțiile care au semnat contract de colaborare cu FMF în formarea claselor specializate de fotbal. Astfel, circa 30 de elevi, băieți și fete, din această clasă beneficiază de 10 ore de fotbal saptămânal în cadrul disciplinei "Fotbal".  În prezent, clase specializate de fotbal au fost deschise la Liceul Teoretic ”Ivan Vazov” din orașul Taraclia, Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” din comuna Sipoteni, raionul Călărași, Liceul Teoretic ”V.Moșcov” din orașul Ceadîr-Lunga, dar și la următoarele licee din capitală: IPLT „Gaudeamus”,  IPLT „Mihai Viteazu”,  IPLT „Nicolae Iorga”,  LT „George Călinescu” și IPLT „Liviu Deleanu”.

 

Pe gazonul verde, alături de copii, a alergat și președintele UEFA, Aleksander Čeferin. Conducătorul UEFA a ținut să sublinieze rolul important al dezvoltării fotbalului de mase: 

"Să joc împreună cu copii este mult mai distractiv pentru mine, decât să particip la ședințele executivului. Mulți consideră că prioritățile UEFA sunt numai Champions League sau alte competiții intercluburi, dar anume astfel de evenimente sportive au menirea să dezvolte și să promoveze fotbalul de mase sau cel pentru copii și juniori. Valorile sportive se învață prin fotbal, care însăși este o școală a vieții. Dezvoltarea fotbalului, a sportului în general, trebuie să fie o prioritate și pentru autoritățile statului. Practicarea modului sănătos de viață va asigura o sănătate mai bună pentru oameni, copii vor avea mereu ocupații, iar practicarea oricărui gen de sport în școli este extrem de importantă" a declarat șeful forului european.

 

"Pentru noi este foarte important să atragem cât mai mulți copii să practice fotbalul, să dezvoltăm o tânără generație de succes. În același timp, dezvoltarea infrastructurii la diferite instituții de învățământ noi vom stimula creșterea participării și practicării fotbalului, formării a noi cluburi sportive. Trebuie să implementăm cu fermitate toate proiectele inițiate cu suportul UEFA, dar și cu susținerea autorităților publice locale și centrale" a menționat la rândul său președintele FMF, Leonid Oleinicenco.


S-au dat în spectacol și legendele fotbalului, care nu au ratat ocazia să-și amintească de acele clipe când au fost și ei copii. De asemenea, oaspeții europeni au apreciat la cel mai înalt nivel capacitățile organizatorice ale FMF și eforturile depuse pentru dezvoltarea sportului rege în rândul copiilor prin implementarea proiectelor social-sportive. 

 

"Este bine să oferim elevilor această posibilitate de avea parte de cât mai mult sport, beneficiind de facilități sportive, să acționeze ca o echipă și să savureze astfel de momente" a spus Luis Figo, consilierul președinteului UEFA.

 

"De la începutul evenimentului am simțit din plin energia și bucuria pe fețele acestor copii minunați pe terenul de joc", a conchis Zvonimir Boban, șeful Departamentului fotbal UEFA.

 

"Este plăcut să petreci o zi alături de copii, cu care am împărtășit ceea ce iubim cu toții - fotbalul. Trebuie să le oferim totul ca ei să joace fotbal, inclusiv prin educarea, motivarea lor sau promovarea diferitor valori sportive", a conchis Maxwell, șeful Departamentului dezvoltare fotbal UEFA.

 

Festivalul s-a petrecut sub privirile oaspeților și oficialilor UEFA, conducătorilor de asociații europene, membrilor Comitetului Executiv UEFA, autorităților locale.

 

Evenimentul de la Chișinău va da astfel startul acțiunilor dedicate Săptămânei UEFA a fotbalului de mase (UEFA Grassroots Week), care este marcată tradițional între 23-30 septembrie de toate asociațiile europene de fotbal.