• Fii alături de Echipa Țării

Summit UEFA GROW în Moldova. Ziua 1

13 sep 2021 de Ion Buga
GALERIE

Experți UEFA, oficiali ai asociațiilor de fotbal din Ucraina, Estonia, Azerbaidjan, Lituania și Kazahstan, alături de managerii FMF participă la summitul UEFA GROW, care a demarat astăzi la Vadul lui Vodă. În prima zi a summitului s-au discutat aspecte care vizează asigurarea asistenței pentru implementarea Strategiei FMF în regiunile țării, precum și inițiative pentru dezvoltarea competițiilor interne. 

 

Întâlnirea din prima zi a evenimentului s-a desfășurat în noua sală de ședințe de la Centrul de pregătire a selecționatelor Moldovei din Vadul lui Vodă. Cu un mesaj de salut către participanți au venit președintele FMF, Leonid Oleinicenco și managerul UEFA al Departamentului Dezvoltare a Asociatiilor Naționale, Oleksandr Kucheriavyi. Oficialii au salutat procesul de cooperare între diferite asociații în perspectiva dezvoltării fotbalului, prin organizarea unor astfel de evenimente, care, sub tutela programului UEFA GROW, au menirea să asigure un suport sustenabil și diverse servicii strategice pentru asociațiile naționale din Europa.

 

În prima parte a seminarului s-a pus accent pe beneficiile dezvoltării calității competițiilor în colaborare cu cluburile de fotbal prin intermediul proiectelor UEFA, cum ar fi ”Community Development Officer”. 

 

Anatolie Ostap, manager dezvoltare competiții FMF, a prezentat informații ample despre situația la zi în Divizia Națională, prin prisma devenirii cluburilor ca factori de imagine pentru comunitățile locale, înregistrarea jucătorilor și a fanilor, colaborarea cu autoritățile statului, precum și o posibilă comercializare a ligii superioare din Moldova. 

 

În acest context, Veiko Soo, manager de dezvoltare Premium Liga, Estonia, a venit cu cele mai bune practici și exemple în urma implementării cu succes în această țară a proiectului ”Community Development Officer”, care a contribuit substanțial la creșterea numărului de spectatori și îmbunătățirea calității competiției.


Totodată, Mario Leo, mentorul proiectului UEFA GROW, a vorbit despre digital engagement, efectele și rolul social media în lucrul cu fanii, beneficiile platformelor media și succesele cluburilor din Moldova în mediul online în ultima perioadă, inclusiv în timpul pandemiei. 

 

Partea a doua a seminarului a fost dedicată rolului regiunilor în implementarea unei strategii de dezvoltare fotbalistică. În acest sens, colegii de la asociația ucraineană, în frunte cu președintele Andrii Pavelko, s-au referit la strategia aplicată de Ucraina pentru o dezvoltare sustenabilă în regiunile țării și ce proiecte de succes pot contribui la creșterea participării în fotbal. Președintele forului ucrainean a reiterat importanța și necesitatea investițiilor în fotbal, care poate crește semnificativ beneficiile economice și sociale ale statului.

 

La rândul său, Sergiu Ursul, manager FMF al oficiului regional Est, a făcut o prezentare detaliată despre structura regională a fotbalului din Moldova, rolul evenimentelor grassroots sau colaborarea dintre asociațiile regionale prin dezvoltarea de programe, cu scopul realizării obiectivelor strategice stabilite.  

 

Diana Bulgaru, managerul proiectului "Fotbal în Școli", a vorbit despre implementarea cu succes a acestei inițiative strategice în diferite instituții de învățământ din R.Moldova. Federația Moldovenească de Fotbal pune un mare accent pe popularizarea fotbalului printre copii. Crearea sistemului educațional de fotbal este una dintre prioritățile FMF pentru următorii 4 ani, iar deviza noii strategii de dezvoltare a Federației Moldovenești de Fotbal este ”Accentul pe copii”.

 

La finalul fiecărei sesiuni participanții au făcut un schimb de opinii pe marginea fiecărui subiect pus în dezbatere. Oficialii au drept scop identificarea unor soluții și abordări creative, care vor facilita o colaborare viitoare de succes.

 

Vă reamintim, programul UEFA GROW oferă o serie de servicii strategice de dezvoltare în susținerea celor 55 de asociații naționale din Europa, astfel încât acestea să-și îndeplinească potențialul de creștere pe teren și în afara gazonului verde. Cu suportul forului european, echipa FMF a elaborat planului strategic 2020-2024.