• Fii alături de Echipa Țării

Vaja Tarhnișvili, la 50 de ani!

25 aug 2021 de Reporter FMF
Foto: FC Sheriff

Unul dintre cei mai buni jucători din istoria Diviziei Naționale și cunoscutul om de fotbal, de 10 ori consecutiv campion al Republicii Moldova cu echipa Sheriff, membru al Comitetului Executiv FMF, Vaja Tarhnișvili serbează astăzi a 50-a aniversare!

 

Cu ocazia jubileului, Federația Moldovenească de Fotbal, din numele întregii societăți fotbalistice, îi urează omagiatului sincere urări de sănătate şi fericire, viață lungă alături de cei dragi, realizări frumoase și numai lucruri deosebite pentru dezvoltarea fotbalului din țara noastră!

 

La Mulți Ani!

 

Vaja Tarhnișvili s-a născut în orașul georgian Gori, unde a și început a juca fotbal la Școala Sportivă din localitate. La 19 ani a debutat în campionatul georgian la Kartly, apoi la Dila Gori. A evoluat pentru echipa din orașul natal până în 1998, cînd s-a transferat în capitala Georgiei la clubul Lokomotiv Tbilisi. De aici a fost invitat la Sheriff Tiraspol. A debutat pentru formația tiraspoleană la 4 aprilie 1999 în partida câștigată cu concitadina Tiligul, scor 1-0. 

 

În sezonul următor a devenit titular incontestabil, lipsind din lotul sherifilor doar la ultima partidă din campionat. La 10 mai 2000 a înscris și primul gol pentru Sheriff. Evenimentul s-a produs în meciul cu Energetic Dubăsari, scor 8-0. La 12 august a debutat în Cupa UEFA. Pe stadionul orășenesc din Tiraspol, Sheriff a terminat la egalitate, 1-1, meciul cu echipa Sigma Olomouc. De atunci a dunat peste 50 de prezențe în compețiile europene intercluburi. Ca adversari i-a avut pe fotbaliștii de la Olympiacos, Fenerbahce, Twente, Spartak Moscova, Anderlecht, Dinamo Kiev...

 

An de an a îmbrăcat tricoul Sheriffului, devenind o legendă a formației de pe malul Nistrului. A jucat la Sheriff până în 2012, fiind căpitanul și stâlpul din defensiva echipei. Este unul dintre jucătorii cu cele mai multe titluri de campion al Moldovei (11), deținător al Cupei Moldovei (7) și Supercupei Moldovei (4). De asemenea, și-a condus echipa spre triumful în Cupa CSI în 2003 și 2009, dar și spre prima participare în grupele Ligii Europei în ediția 2009-10, în premieră pentru fotbalul autohton.

 

În topul fotbaliștilor cu cele mai multe prezențe în campionatul Moldovei este pe locul cinci cu 368 de meciuri. 

 

UEFA l-a desemnat printre cei mai longevivi fotbaliști ai contemporanității, iar clubul Sheriff a decis să retragă tricoul cu numărul 5, cu care a jucat aproape 14 ani la Sheriff. 

 

La 24 iunie 2012, cu 4000 de fani în tribune, a avut loc retragerea lui Vaja din fotbalul mare. Tot atunci a primit și ultima medalie de aur cucerită ca fotbalist.

 

Imediat după încheierea carierei de jucător, și-a început activitatea în cadrul clubului, care i-a propus funcția de director tehnic, iar mai târziu - director general. 

 

Potrivit decretului Preşedintelui Republicii Moldova din 21 noiembrie 2006 i s-a acordat cetăţenia Republicii Moldova.


Are la activ două meciuri pentru naționala Georgiei. La 11 noiembrie 1998 a jucat la Tbilisi în amicalul cu Estonia, câștigat de georgieni cu 3-1. La 20 martie 1999 a îmbrăcat pentru a doua oară tricoul naționalei într-un alt amical, pierdut la Tbilisi, în fața a 28000 spectatori, contra selecționatei Ucrainei cu 0-2.