• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Naționale)

Under21. Dragoș Mămăligă: ”Voi face totul ca să ajung un jucător bun”

02 sep 2021 de Maria Teeşanu

Naționala de tineret a Moldovei are un lot format din mulți jucători care evoluiază în campionate din Europa. Unul dintre ei este Dragoș Mămăligă, singurul jucător din Selecționata U-21 care trăiește și joacă în Irlanda. Tânărul de 21 de ani are în spate o experiență frumoasă, reușind să treacă deja pe la mai multe cluburi britanice.

Dragoș s-a născut pe 22 octombrie 2000 în satul Pașcani, raionul Hîncesti din Republica Moldova. La vârsta de 5 ani, viitorul fotbalist, s-a mutat cu părinții în Irlanda, unde a început să practice sportul rege. 
 

“Am început să joc fotbal în fața casei din Irlanda, cu prietenii. La 6 ani, când jucam cu unchiul fotbal în parc, un antrenor m-a văzut și m-a chemat la antrenament.”
 

Prestația tânărului în campionatul Irlandei de juniori este uimitoare, în fiecare club unde juca, Dragoș reușea să obțină un loc pe podium sau titlul de jucătorul anului. Experiența jucătorului și dorința de a se dezvolta i-au dăruit un bilet spre academiile de elită.

“Din 2007 până în 2021 am evoluat la  Beechpark F.C, alături de care am câștigat Cupa Irlandei. Cel mai memorabil sezon a fost 2015 - 2016, când eram la formația Peamount United, cu care am avut cantonamente la Liverpool Academy si Mancester City Academy . În 2017, la noua mea echipă, Longford Town F.C., am fost denumit de mai multe ori jucatorul lunii și al anului. La 17 ani am debutat pentru echipa Bray Wanderers, în liga superioară, sub conducerea antrenorului Martin Rusell, fost jucator la Manchester United."

La moment, Dragoș apără culorile clubului Crumlin United, în Leinster Senior League, Divizia a III valorică. Sportivul evoluează nu doar pentru juniori, dar și pentru echipa de seniori în Divizia Națională. În cariera sa, Dragoș a reușit să înscrie 7 goluri și să dea 3 pase decisive. 


"Împreuna cu tata am trimis CV-ul meu selecționerului Serghei Chirilov si apoi lui Oleg Fistican în 2017, după care am fost convocat la cantonamente și competiții internaționale."


Dragoș s-a adaptat în Irlanda, a învățat limba engleză,  irlandeză și a demonstrat celor din jur că moldovenii sunt jucători de valoare în străinătate. A întâlnit însă și multe obstacole în ceea ce privește naționalitatea sa.

"În Irlanda m-am confruntat cu multe probleme din cauza naționalității mele. Deseori nu eram acceptat la o echipă fiind de 2-3 ori mai bun decât alții. Am fost impus să fac naveta cu tata de 3 ori pe săptămână la o distanță de 120 km de casă numai ca să joc în liga superioară de juniori a Irlandei timp de o zi."

Dragoș, este interesat de campionatul moldovenesc de fotbal, de aceea urmărește toate meciurile Diviziei Naționale. Cu această ocazie, acesta ne-a povestit cu ce se deosebește campionatul irlandez de cel moldovenesc. 

"Stilul de fotbal în Irlanda este foarte agresiv și se aseamănă mult cu cel din Anglia. Este bazat pe multă putere  fizică și agresivitate, multe faulturi care se dau în campionatul Moldovei, în Irlanda nu se dau de arbitri. Cele 2 campionate mai diferă prin stilul de joc și tactica antrenorilor. În Irlanda ultima clasată poate sa o bată pe prima, dar în Moldova este foarte difcil să treci de campioana Sheriff Tiraspol."

 

Dragoș Mămăligă este un jucător exemplar care de mai mulți ani reprezintă Republica Moldova la turneele internaționale de juniori.

"Sunt foarte mândru și bucuros că pot să reprezint țara unde m-am născut si am mari  emoții de fericire când văd numele pe lista de jucători convocați la naționala de juniori sau când primesc apeluri telefonice de la antrenorul naționalei. Este ceva de nedescris prin cuvinte. Pe viitor îmi doresc să reprezint Naționala Moldovei și voi face tot posibilul să devin un jucător bun și să ajut echipa pentru a obține cât mai multe victorii pentru țara noastră.”