• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Naționale)

Moldoveanul Ion Bordian a semnat cu Torino. Citește un interviu exclusiv pentru site-ul FMF

13 aug 2021 de Maria Teeşanu

Discipolul școlii de fotbal Zimbru și jucătorul selecționatei Moldovei U-17, Ion Bordian are doar 16 ani și deja semnează al doilea contract în unul dintre cele mai de top campionate din Europa. Timp de doi ani, Bordian va juca în Italia pentru formația Torino F.C 1906.

Interesul față de sportul rege, Ion îl capătă la vârsta de 8 ani, atunci când fotbalul din curte deja nu îi era interesant și își dorea ceva mai mult. După Campionatul Mondial de fotbal din 2014, Bordian a rugat părinții să-l înscrie la unul din cele mai bune cluburi din Chișinău. Astfel în septembrie 2014 Ion mergea la prima probă la formația Zimbru.

“Toamna, pe la începutul lui septembrie am fost în probe la echipa Zimbru și am fost acceptat imediat. La primul antrenament am avut emoții foarte mari, pentru că eram cu mult mai slab decât ceilalți băieți din echipă”, a declarat Ion pentru fmf.md

Sportivul a avut o prestație reușită în campionatul Moldovei, fiind jucător de bază al echipei de seniori a Zimbrului. 

”Campionatul de fotbal, Divizia Națională, mi s-a părut destul de bun, în special pentru băieții din anul 2004. Persistă agresivitate, jocul mai matur și tot mai multe echipe au început să joace combinativ”, a mai spus sportivul. 


În anul 2020 Ion a plecat în Italia pentru a-și încerca puterile într-un altfel de fotbal. Grație secvențelor video de la meciuri din campionatul Moldovei pe care le realizează FMF, Ion a fost invitat la probe de mai multe cluburi italiene. Fiind un băiat talentat și perseverent, Bordian a reușit în scurt timp să semneze primul său contract în Italia. În 2021 debutează pentru formația Chievo Verona, iar despre cele mai interesante meciuri, sportivul relatează cu pasiune pentru site-ul nostru.

„Cel mai memorabil meci a fost cu Hellas Verona, în pofida faptului că a fost un meci din campionat, a fost unul extraordinar și a avut o însemnătate din punct de vedere al rivalității. Înaintea meciului, jucătorii de la Hellas ziceau că ne vor umili pe teren. Până la final scorul a fost 4:0 în favoarea noastră, plus că această partida s-a disputat pe terenul lor. Am reușit “să-i călcăm” în picioare față de directorii echipei Hellas și fanii lor”, a povestit Bordian.

Moldoveanul nu a avut probleme nici la nivel de comunicare, întrucăt Italia, prin cultura și frumusețea sa, inspiră de a face mult mai multe, de aceea Ion a reușit să se adapteze ușor.

“Italia este o țară care îmi place foarte mult, atât din punct de vedere fotbalistic, cât și a culturii. În zona de Nord a Italiei oamenii sunt foarte amabili și comunicabili, orașele sunt foarte bine amenajate, iar bucătăria italiana este nemaipomenită. Limba am învățat-o destul de repede, iar pentru acest lucru am fost apreciat foarte mult la Chievo și la Torino. Pentru a înțelege staful de antrenori și coechipierii am fost nevoit să învăț foarte repede limba lor maternă. Totodată fiind fundaș central trebuie să comunic cât mai mult pe teren”.

Tot în acest an, formația Chievo a dat faliment și s-a disființat, iar Ion a fost impus de circumstanțe să plece la Torino. Acesta recunoaște că datorită noilor schimbări au apărut și noi scopuri.
 

“Pe viitor, scopul meu este să joc în seria A, deoarece deja ma aflu în această țară, limba o cunosc și cred că este perfect pentru mine, Am scopuri și pentru Naționala de tineret, din păcate în ultimii ani, reprezentativa noastră nu a avut rezultate foarte bune, dar eu știu că avem fotbaliști foarte talentați, iar noi, noua generație de tineri, le-am putea demonstra tuturor ca Moldova știe să joace fotbal. Unul din principalele scopuri este să reprezint naționala Moldovei la Campionatul European sau Mondial”, spune tânărul jucător pentru site-ul fmf.md

Pentru Ion foarte mult contează prezența caracterului și voința. Caracterul după pererea sportivului îl ajută să treacă peste momentele dificile. Jucătorii cu un caracter puternic trec cele mai mari obstacole și folosesc criticile ca un combustibil, iar după aceasta devin indestructibili. Dacă un jucător nu are voință, înseamnă ca nu are scopuri, iar un fotbalist fără scopuri este un loc gol.