• Fii alături de Echipa Țării

Fotbal sigur pentru copiii din Moldova

Mai mulți antrenori au primit Politica de protecție a copilului în fotbal

08 iul 2021 de Ion Buga
GALERIE

În cadrul Proiectului UEFA PlayMakers, în zilele de 5 și 6 iulie, antrenorii au primit pentru prima dată „Politica de protecție a copilului”.

 

Svetlana Patraș, coordonatorul Proiectului Fotbal sigur pentru copii din Moldova, s-a referit în detalii la Politica de protecție a copilului în fotbal, una extrem de importantă și necesară care vizează protejarea copiilor și a tinerilor care fac sport, apără integritatea organizațiilor sportive și promovează valorile sportului.

 

Proiectului UEFA PlayMakers este conceput ca o oportunitate pentru fetele cu vârste între 5 și 8 ani de a se integra într-un mediu sigur, distractiv și motivant, în care să aibă sentimentul apartenenței la un grup. Scopul este acela de a răspunde particularităților individuale ale fiecărei fete prin crearea unui mediu sigur care să le stimuleze dezvoltarea fizică, psihologică și socială.

 

UEFA își dorește ca fotbalul european să fie un mediu sigur, pozitiv și captivant pentru oricine, indiferent de vârstă, sex, etnie, statut social, religie, capacități sau nivel de implicare. Acest lucru este dublu important când sunt vizați copiii, având în vedere vulnerabilitatea lor. UEFA își asumă pe deplin sporirea nivelului de protecție a copilului în sport și, în special, în fotbal.

 

UEFA, în calitate de organ de conducere al fotbalului european, și-a axat strategia sa 2019-2024 pe respectarea standardelor înalte de protecție a drepturilor copilului în fotbal. Această strategie se bazează pe patru piloni: fotbal – mai întâi de toate, încredere, competiție sportivă și prosperitate.

 

Siguranța în sport se referă la prevenirea oricărei forme prin care copilul poate fi afectat negativ – emoțional, verbal, fizic sau sexual – în cadrul spațiilor în care face sport de performanță sau recreațional.

 

Politicile de protecție sunt extrem de importante și de necesare, întrucât vizează protejarea copiilor și a tinerilor care fac sport, apără integritatea organizațiilor sportive și promovează valorile sportului. Pe data de 15 aprilie 2021, FMF a aprobat Politica de protecție a copilului (FMF).

 

Antrenori, părinții interesați de Politica de protecție a copilului pot afla mai multe informații AICI