• Fii alături de Echipa Țării

UEFA Playmakers. Seminar de instruire a antrenorilor

05 iul 2021 de Ion Buga
GALERIE

Odată cu lansarea în țara noastră a proiectului UEFA Playmakers, Federația Moldovenească de Fotbal organizează în zilele de 5 și 6 iulie și primele activități de instruire pentru toți antrenorii de la instituțiile de învățâmânt, școli și cluburi de fotbal feminin care participă în program.

 

În prima zi de studii au participat 32 de antrenori de la 13 centre selectate, care sunt instruiți folosind metodologia UEFA Playmakers. Fiecare antrenor a primit material didactic, caiete, pixuri, maiouri Playmakers, ghidul îndrumătorului, ghidul antrenorilor și politica de protecție a copilului.

 

Cu ajutorul materialelor furnizate pe UEFA, antrenorii pregătiți vor încuraja fetele cu vârsta cuprinsă între 5 și 8 ani să joace rolurile personajelor populare, iar procesul de instruire va pune accent pe o abordare unică dezvoltată de experții UEFA. În total, vor fi organizate la fiecare centru câte 10 sesiuni de antrenament, astfel fetele își vor face noi prietenii, vor câștiga încredere în sine și vor învăța noi abilități pentru fotbal. 

 

Natalia Ceban, managerul proiectului UEFA Playmakers, a prezentat informații ample despre inițiativa inedită elaborată de forul european în colaborare cu Disney, care are ca scop familiarizarea fetelor cu fotbalul prin oferirea unui mediu care pune accentul pe distracție, prieteni și fotbal.


Svetlana Patraș, coordonatorul Proiectului Fotbal sigur pentru copii din Moldova, s-a referit în detalii la Politica de protecție a copilului în fotbal, una extrem de importantă și necesară care vizează protejarea copiilor și a tinerilor care fac sport, apără integritatea organizațiilor sportive și promovează valorile sportului. 

 

Radu Beșeti și Elena Subbotina, antrenorii proiectului, au prezentat material didactic, care vizează momentele cheie ale antrenamentului, metodologia Playmakers, importanța povestirii Disney în timpul antrenamentului, dar și rolul părinților în acest proiect.

 

Vă prezentăm numele antrenorilor care au participat la cursul de astăzi:

1. Andrieș Valentina
2. Grigoriev Sergiu
3. Diordița Vladimir
4. Nicolaev Ludmila
5. Varenic Tatiana 
6. Ragulina Irina
7. Plopa Ruslan
8. Iepure Vasile
9. Garaba Gabriela
10. Vancea Elena 
11. Cocoș Veaceslav 
12. Ababii Vladimir 
13. Arnaut Veronica 
14. Alexandrova Tamara
15. Țațu Larisa
16. Anastasov Ivan
17. Gusac Tatiana
18. Casapu Doina
19. Railean Zinaida
20. Topalova Natalia
21. Arnaut Galina
22. Gheţiu Svetlana
23. Reuţcaia Liudmila
24. Bocancea Alexandra
25. Ostapenco Victoria
26. Caraman Irina
27. Checina Arina
 

UEFA Playmakers este un sistem unic de antrenament conceput pentru a atrage și implica cât mai multe fete în fotbal prin mișcarea, jocul și renumitele în întreaga lume povestiri Disney. Inspirat de cercetările academice care arată rolul pozitiv al povestirii în a ajuta copiii să facă sport, Playmakers își propune, de asemenea, să contribuie la creșterea numărului de fete care respectă standardele minime ale activității fizice ale Organizației Mondiale a Sănătății – în prezent, doar 16% conform raportului OMS.

Foto: Vadim CAFTANAT