• Fii alături de Echipa Țării

Oleg Tverdohlebov, la 60 de ani!

25 iun 2021 de Reporter FMF

Oleg Tverdohlebov, veteran al fotbalului moldovenesc, serbează astăzi a 60-a aniversare!

 

Cu ocazia jubileului, Federația Moldovenească de Fotbal, din numele întregii societăți fotbalistice, îi urează omagiatului sincere urări de sănătate şi fericire, viață lungă alături de cei dragi, realizări frumoase și numai lucruri deosebite pentru dezvoltarea fotbalului din țara noastră!

 

La mulți ani!

 

În fotbalul mare a ajuns datorită primului său antrenor de la şcoala sportivă din Bender - A.Chiosa. A fost printe cei mai buni 22 de juniori a RSSM. În timpul serviciului militar a jucat la echipa Zvezda Kirovograd. Primul gol la această formaţie l-a marcat militarilor din Lvov, dintr-o lovitură de pedeapsă.

 

Din 1982 este legitimat la echipa tiraspoleană Automobilistul. A debutat la 2 mai în meciul cu Dnepr Moghiliov (Belarus). În 1984 devine unul din golgheterii formaţiei cu 8 reușite şi este invitat la principala echipă a țării Nistru Chişinău, la care debutează pe 10 aprilie 1985 în partida cu Daugava Riga. Primul gol l-a înscris pe 27 mai celor de la Kubani Krasnodar. Chiar dacă a jucat mai mult la mijlocul terenului, avea simţul golului şi a marcat destul de des.

 

După un sezon jucat la Chişinău revine la Tiraspol unde devine din nou golgeterul echipei, reuşind să perforeze poarta echipelor din Bryansk, Moghiliov, Brest, Oriol, Liepaya, Kaliningrad, Leningrad. În clasamentul golgeterilor echipei din Tiraspol din toate timpurile în campionatel URSS împarte locurile 1-2 cu Nicolae Mandrîcenco, ambii marcând câte 41 de goluri.

 

În 1989, în divizia a treia sovietică, a fost admisă echipa Tighina Bender şi fotbalistul se întoarce la baştină. Debutul a avut loc pe 23 aprilie la Steanakert, când tighinenii au cedat cu 0-3. În cele 41 de meciuri a reuşit 10 goluri. Unul din cele mai importante goluri a fost cel de la Lvov, unde Tighina a scos un 3-3 cu una dintre cele mai puternice echipe ale seriei - Karpaty. Şi fosta sa echipă Textilistul Tiraspol a încasat un gol de la Oleg, dar meciul a fost pierdut cu 1-2. Pe parcursul anilor a fost executantul penalty-urilor la formaţiile la care a evoluat.

 

În 1992 a plecat în Polonia unde a jucat în diviziile inferioare, după care se întoarce în Moldova unde mai evoluează în toate cele trei divizii valorice. Prima echipă din Divizia Națională a fost Sinteza Căușeni, la care a debutat la 14 august 1993 în meciul cu Vilia Briceni. Peste o lună a marcat primul său gol în eșalonul superior în partida Sinteza - Moldova Borosenii Noi, scor 3-0.

 

În retur, se întoarce în orașul care l-a promovat în fotbalul mare și evoluează la Tighina Bender. A îmbrăcat tricoul echipei la 17 martie 1994 în meciul cu Bugeac Comrat, pierdut de tighineni cu 1-2. În duelul următor înscrie prima dublă în campionatul republicii în poarta formației CSS Amocom Chișinău, scor 2-1.

 

A mai ajutat formaţiile Constructorul-93 Chişinău şi Roma Bălţi să promoveze în Divizia Naţională, evoluînd pentru ele în divizia secundă a fotbalului moldovenesc. Cu echipa chișinuiană a câștigat Cupa Moldovei în 1996, marcând unul din golurile victoriei cu 2-1 în fața lui Tiligul Tiraspol.

 

La final de carieră se întoarce iarăşi la Bender, unde a mai jucat pînă în 2006.

 

În campionatul Moldovei a jucat în Divizia Naţională în 109 partide şi a marcat 19 goluri. 

 

Din 2001 a devenit antrenor-jucător la formaţia din Bender, iar mai târziu preia timona echipei a doua a clubului, unde jucau tinerele talente ale orașului Bender.