• Fii alături de Echipa Țării

FRUMOASELE NOASTRE DUMINICI. BUCURIA CHIȘINĂU / UNIVERSUL TRUȘENI

20 iun 2021 de Andrei Prodan

Mulți microbiști din Moldova își mai amintesc de echipa Unisport și Unisport-Auto Chișinău, formație care i-a lansat în fotbalul mare pe Alexandru Gațcan și Alexandru Onica, dar puțini cunosc proveniența denumirii acestui club.

 

În anul 1992, la Chișinău, la renumita fabrică de bomboane ”Bucuria” a luat ființă echipa de fotbal cu aceeași denumire. Debutul formației în campionatul Moldovei s-a produs în sezonul 1992/93. Evoluând în Divizia B, seria Centru, Bucuria a ocupat locul 2, fiind întrecută doar de Codru Lozova. În clasamentul final chișinăuienii au acumulat 30 de puncte, cu două mai puține decât campioana. Dar deja în ediția următoare formația din capitală a devenit câștigătoarea Diviziei B, seria Nord, obținând promovarea în Divizia A.

 

O evoluție excelentă în acel sezon echipa a avut-o și în Cupa Moldovei, calificându-se în optimile de finală. În turul întâi chișinăuienii au trecut de divizionara A, Vierul Sângerei, 4-0 și +:- (forfait), în turul doi de Cimentul Rezina, 8-2 și 1-0, iar în ”șaisprezecimi” de reprezentanta Diviziei Naționale, Moldova Borosenii Noi, 1-0 și 1-1. Abia în ”optimi” a fost învinsă în ambele manșe de Nistru Otaci, 1-4 și 0-5.

 

Destul de reușit a evoluat Bucuria și în Divizia A, sezonul 1994/95, unde a ocupat locul 7 (din 19), iar în cadrul Cupei Moldovei a ajuns în șaisprezecimile de finală.

 

După tur chișinăuienii ocupau locul 11 cu 21 de puncte. În retur ei au acumulat 33 de puncte și au reușit o serie de 7 victorii consecutive, printre victime numărându-se și liderele campionatului, Speranța Nisporeni și Spumante Cricova.

BUCURIA Chișinău, ultima câștigătoare a Cupei ziarului ”Chișinăul de seară”, ediția 1995

De menționat și evoluția formației la Cupa ziarului ”Chișinăul de seară”. În 1993 și 1994 Bucuria a fost finalista competiției, iar în 1995 a devenit ultima câștigătoare a prestigiosului turneu.

 

În această perioadă culorile echipei au fost apărate de I. Balaur, N. Trofăilă, G. Ungureanu, V. Munteanu, V. Samsonov, A. Postolachi, V. Gurjui, S. Nicora, A. Zavalișca, V. Veveriță, C. Crețu, M.Cireș, G. Ursu, I. Balan, N. Borisenco, V. Gălușcă, G. Musienco, D. Vârlan, G. Ungureanu, V.Buromschi, O. Cebanenco, V. Plascinschi, A. Nicora. Antrenor principal – Victor Coicev. Antrenor secund – Valeri Gurțun.

 

În a doua jumătate a anului 1995 fabrica de bomboane ”Bucuria” trecea printr-o acută criză financiară, acest lucru s-a răsfrânt și asupra evoluției echipei de fotbal. S-a ajuns la situația penibilă când fotbaliștii refuzau să intre în teren deoarece nu-și ridicat salariile cu lunile. Nu întâmplător după tur echipa ocupa locul 20 (din 22) cu doar 15 punte la activ.

 

La începutul anului 1996 întreprinzătorul din Trușeni, Nicolae Grozavu, a înființat echipa Universul, care deja la 3 martie a devenit prima deținătoare a Memorialului „Alexandru Proţenco”, competiţe care era de fapt succesoarea turneului dotat cu premiile ziarului „Chişinăul de seară”, numit şi Cupa de iarnă a capitalei.

 

Grozavu, absolvent al Tehnicumului de cultură fizică din Chișinău și a Facultății de educație fizică a Institutului Pedagogic ”Ion Creangă”, s-a adresat către conducerea fabricii ”Bucuria”, care a refuzat să mai sponsorizeze echipa de fotbal, de a o ceda lui.

Deoarece, conform regulamentului, echipa n-avea dreptul să-şi schimbe denumirea în toiul campionatului ea a continuat să evolueze în Divizia A cu numele Bucuria Trușeni. De la echipa veche au rămas 9 jucători și antrenorul principal Victor Coicev. Secund a devenit Victor Trostinețchi, venit de la Dumbrava Cojușna.

 

Cu toate că în retur echipa a acumulat 48 de puncte și s-a clasat pe locul 8, ea n-a reușit reușit să-și atingă obiectivul – calificarea în Divizia Națională. Prea multe puncte au fost pierdute în prima parte a campionatului.

 

Totuși, deja în sezonul 1996/97 președintele Nicolae Grozavu și-a văzut visul cu ochii – echipa lui a debutat în primul eșalon valoric al fotbalului moldovenesc după ce a fuzionat cu o altă echipă aflată în suferință financiară, Sportul studențesc Chișinău. De aici a și rezultat denumirea Unisport (Universul + Sportul).

 

Iată și jucătorii care au evoluat pentru Bucuria (Universul) Trușeni în ediția 1995/96: V. Veveriță, A. Postolachi, G. Ungureanu, S. Nicora, V. Munteanu, G. Musienco, V. Gurjui, I. Ovcearenco, I. Balaur, D. Vârlan, V. Loscutov, Ș. Esinencu, A. Zavalișca, G. Rotaru, G. Costiuc, L. Anghel, G. Ursu, V.Samsonov, O. Semcov, A. Nicora, N. Borisenco, S. Nofit, V. Ivahnenco, M. Cereș, A. Ciumac, O.Cebanenco, A. Tătaru, V. Trostinețchi, V. Ploșcinschi, V. Buromschi, V. Gurțun, I. Balan, O. Poian, V.Grosu, S. Poparcea, V. Gâncu.

UNIVERSUL Trușeni, câștigătoarea Turneului în memoria lui Alexandru Proțenco, ediția 1996. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Victor Trostinețchi, Nicolae Grozavu (președintele clubului), Petru Sârbu, Gabriel Rotaru, Victor Veveriță, Igor Balaur, Alexei Tătaru, Valentin Ivahnenco,Veaceslav Ivanov, Condrat Drăguțan. Rândul de jos: Vasile Grozavu-junior, Vasile Școlnic, Sergiu Tarlapan, Ghenadie Musienco, Aurel Postolachi, Ghenadie Ungureanu, Vasile Grosu, Gheorghe Radov. Foto: Vadim Caftanat.