• Fii alături de Echipa Țării

LEGENDELE FOTBALULUI: Evghenii Larin

14 iun 2021 de Reporter FMF

Pe 14 iunie, unul dintre cei mai buni apărători din istoria fotbalului moldovenesc, Evghenii Larin, ar fi împlinit 85 de ani. Maestru al sportului din URSS (1958), deținător al distincției Forului de Fotbal al RSSM, a jucat pentru Moldova Chişinău (în perioada 1958-1965) 186 de meciuri şi a marcat 1 gol (în prima divizie valorică a fotbalului sovietic).  

 

Născut în oraşul Ivanovo, Evghenii Larin a început a juca fotbal la echipele de juniori Burevestnik și Krasnoye Znamea din localitatea natală. În anul 1954, cu echipa de juniori Burevestnik este medaliat cu bronz al campionatului sovietic. A fost primul mare succes al tânărului fotbalist care îl lansează în fotbalul mare. După numărul de meciuri jucate de discipolii Școlii de fotbal din Ivanovo în prima divizie sovietică, Larin este pe locul doi după Vladimir Safonov, care a îmbrăcat tricoul minerilor din Donețk de 242 de ori.

 

În 1955 ajunge la prima echipa a clubului Krasnoye Znamea, care evolua în a doua divizie a Campionatului URSS, jucând pentru tineret-rezerve. Peste un an debutează pentru echipa mare, ghidată de antrenorul Ramiz Karicev, dar și în acest sezon a jucat mai mult la tineret-rezerve. Din 1957 devine titular la echipa principală şi reuşeşte să se evidenţieze, marcând de patru ori în cele 34 de partide jucate. 

 

În 1958, Evghenii Larin este invitat la Chişinău de antrenorul Alexandr Sevidov şi tânărul în vârstă de 22 de ani nu refuză posibilitatea de a juca în compania celor mai buni fotbaliști de la cele mai importante cluburi din campionat. La 23 martie 1958 debutează într-un meci cu prestigioasa formaţie moscovită Spartak, scor 1-1. A lăsat o impresie bună şi devine titular al formaţiei chișinăuene.

 

În următorii șapte ani a jucat în linia defensivă, purtând tricoul cu nr. 3, apărând culorile clubului chişinăuean. Unicul său gol pentru Moldova l-a marcat la Kuibyshev, într-un meci cu Krâlia Sovetov din localitate, scor 3-3.

 

A avut şi ghinion, marcând două goluri în propria poartă: la 28 aprilie 1961, în meciul cu Dinamo Moscova, scor 1-2 şi la 19 septembrie 1963, la Kharkov, cu Avangard, scor 1-2.

 

Este dintre puţinii stranieri de la Moldova Chişinău care au rămas fideli clubului. Larin a jucat 8 ani consecutiv fără a acepta ofértele altor cluburi. A susţinut în tricoul Moldovei 177 de meciuri în liga superioară sovietică, fiind al doilea după Vladimir Ţincler la acest capitol. În total a acumulat 186 de prezenţe în tricoul chișinăuenilor. A purtat și banderola de căpitan al echipei din Chișinău.

 

La 25 mai 1965 a îmbrăcat pentru ultima dată tricoul clubului Moldova Chișinău, la partida de pe Stadionul Republican cu Traktor Volgograd, câștigată de moldoveni cu rezultatul de 1-0 prin golul lui Vladimir Schukin.

 

La sfârșitul anilor 70 a antrenat echipa Codru din raionul Cutuzov, cu care a avut și unele performanțe pentru echipele de la sate. În 1979, această echipă a câștigat Campionatul Republicii între colectivele sătești, desfășurat în cadrul ASB „Kolhoznikul”.

După ce URSS dispare, se reîntoarce în localitatea natală - Ivanovo, unde a decedat la sfârșitul anului 2011.

Codru Ruseștii Noi (1979). Antrenorul echipei - Evghenii Larin, primul din dreapta (rândul de sus)

Material, după cartea ”110 Legende ale fotbalului moldovenesc”, de Valentin Iacovlev