• Fii alături de Echipa Țării

Feminin(Competiții)

Finala Cupei Moldovei la fotbal feminin. Povestea echipei FC Maksimum

08 iun 2021 de Maria Teeşanu

Fotbalul feminin din sudul Moldovei a prins rădăcini încă din anul 1987. Prima echipă a fost numită GPTU-74, antrenată de Vitalie Ermacov și Serghei Chiosa. În scurt timp, la Cahul apare o nouă formație Forward, condusă de tandemul Serghei Chiosa și Petru Dragomir. În perioada anilor 1990-1993, ziarul regional din Cahul menționa că echipa a reușit o clasare pe locul 3 în campionatul Moldovei. 

 

FC Maksimum în anul 2014

După o pauză îndelungată, în 2014, la inițiativa lui Andrei Lisnic, un amator de fotbal și părinte în cadrul organizației internaționale de caritate “The Salvation Army”, au fost puse bazele creării unei noi echipe la Cahul - FC Maksimum

 

Oficial, abia pe 7 octombrie 2015, pe harta fotbalistică a apărut formația Maksimum, care și-a stabilit obiectivul de a urca pe podiumul campionatului de fotbal feminin. Acesta a fost atins în sezonul 2020/21, când discipolele lui Petru Dragomir și-au adjudecat în premieră medaliile de bronz. Mai mult ca atât, echipa a reușit și o calificare istorică în finala Cupei Moldovei și este la un pas de primul trofeu din istorie.

 

Petru Dragomir

De la înființarea clubului, președinte și antrenor principal era Petru Dragomir. În vara anului trecut, Vasile Ialamov a preluat conducerea echipei. Datorită implicării actualului conducător și partenerilor, operatorul poștal privat “BestPost SRL” și “Noroc Express LTD", FC Maksimum cunoaște o nouă etapă de dezvoltare sustenabilă. Acest fapt a permis atragerea rapidă a multor jucătoare experimentate, precum și tinerelor talente din campionatul intern: Vera Apostol, Svetlana Tampei, Valeria Vîrlan, Olga Cușînova, Vanesa Andrieș, Daria Axentii sau Iuliana Colnic.

 

Totodată, la inițiativa staffului tehnic, în 2019, a fost luată decizia de a invita 3 jucătoare din campionatul Rusiei pentru îmbunătățirea nivelului echipei. Astfel, FC Maksimum a reușit trei transferuri internaționale de la Magnolia (Krasnodar), Cristina Usenko, Iana Usenko și Veronica Suslova.

 

O atenție deosebită merită și devotamentul mai multor jucătoare care evoluează la Cahul încă din momentul întemeierii clubului: Ana Bahcivanji, Ecaterina Voloh, Galina Olteanu, Maria Cara și Alina Nistor.

 

Un sezon de excepție are tânăra Iuliana Colnic, care a marcat 10 goluri în Divizia Națională. Jucătoarea de numai 16 ani a făcut deja pasul și la echipa națională a țării, fiind totodată și componentă la echipele de junioare a Moldovei.
 

Aceste aspecte au contribuit și la prestația bună a echipei din Cahul la prima ediție a Cupei Federației, competiție organizată de FMF pentru a ajuta cluburile feminine în perioada afectată de pandemia Covid-19. Astfel, Maksimum ocupă locul 3 din 8 echipe participante.

FC Maksimum în anul 2019

La nivel de junioare, clubul are doar o singură grupă cu vârstă până la 17 ani, însă se depun eforturi considerabile pentru a continua selecția. Cel mai notabil rezultat a fost consemnat în sezonul 2016-2017, când echipa de junioare a ocupat locul 1 în campionatul Moldovei, liga regională Sud.

 

Un capitol aparte îl constituie campionatul feminin la futsal. În sezonul de debut 2019, FC Maksimum a ocupat locul 5 din 10 echipe.

FC Maksimum, medalită cu bronz în sezonul 2020/21