• Fii alături de Echipa Țării

Asociații Raionale

VASILE CUCOȘ, LA 75 DE ANI

02 iun 2021 de Andrei Prodan
GALERIE

Fostul jucător și antrenor al echipelor Atletic (Copăceni), Aist și Vierul (ambele din Sângerei), în prezent membru al Comitetului executiv al Asociației raionale de fotbal Sângerei, Vasile Cucoș, sărbătorește astăzi a 75-a zi de naștere!

 

Cu acest prilej, Federația Moldovenească de Fotbal, din numele întregii societăți fotbalistice, îi dorește omagiatului sincere urări de sănătate şi fericire, viață lungă alături de cei dragi, realizări frumoase și numai lucruri deosebite pentru dezvoltarea fotbalului din țara noastră!

 

La Mulți Ani!

 

Vasile Cucoș s-a născut pe data de 2 iunie 1946 în satul Sângereia Veche (în prezent orașul Sângerei).

Viața după cel de-al Doilea Război Mondial era foarte grea, cu toate acestea copiii găseau loc și pentru joacă, și pentru sport. Primul învățător în ale fotbalului pentru Vasile a devenit Ivan Bologan (în 1970 în componența formației Vierul a devenit câștigător al Jocurilor republicane a tineretului de la sate), care în timpul liber antrena copiii din localitate.

 

Vasile Cucoș a făcut serviciul militar în orașul Murmansk. Condițiile grele din această regiune l-au călit fizic, el devenind și un sportiv polivalent. Revenind acasă după 3 ani de cătănie se înscrie la secția de lupte care era condusă de maestru în sport al URSS Ivan Badrajan, președintele Asociației sportive raionale ”Kolhoznikul”. În 1968 anume el l-a recomandat pe tânărul specialist conducerii colhozului din satul Copăceni pentru funcția de metodist-instructor în sport. Chiar în primul an de activitate sub comanda lui Vasile Cucoș echipa de fotbal din localitate devine campioană a raionului.

 

Deja peste un an Ivan Țaranu, directorul fabricii de vinuri din Lazovsk (vechea denumire a orașului Sângerei), îl invită la lucru pe talentatul organizator sportiv. Activând la fabrică în calitate de muncitor (ulterior electrician) Vasile este un participant activ la toate competițiile sportive organizate la întreprindere.

 

Din 1969 în decurs de mai bine de 40 de ani Vasile Cucoş a fost conducătorul activităţii sportive de la Fabrica de vinuri din Sângerei. În această perioadă colectivul întreprinderii a obţinut rezultate frumoase nu numai la fotbal, ci şi la alte discipline sportive, devenind multiplu câştigător al Spartachiadelor raionale şi republicane. La rândul său Vasile Cucoş a fost campion al raionului la fotbal, alergări pe distanţa 8.000 m, lupte, ridicarea greutăţilor, volei, baschet, handbal, iar în 1980 a avut onoarea să fie purtător al flacării olimpice. În anul 1982 el a fost desemnat cel mai bun metodist în sport al raionului Lazovsk. Despre activitatea sportivă a întreprinderii au fost publicate articole în ziarele republicane (”Moldova Socialistă”, ”Tinerimea Moldovei”) și chiar unionale (”Sovetskii sport”).

În componența echipei de fotbal Aist Vasile Cucoș a devenit de 13 ori campion și de 10 ori deținător al Cupei raionului Sângerei, evoluând până la vârsta de 50 de ani!

 

În 1974 echipa fabricii ocupă locul 3 la prestigiosul turneu republican dotat cu Cupa Iuri Gagarin, clasându-se mai bine decât echipa-fanion a raionului, Vierul, care în acea perioadă evolua în campionatul RSS Moldovenești.

 

Vasile Cucoș este transferat la Vierul, devenind jucător de bază al echipei. În 1977 formația din Lazovsk, antrenată de cunoscutul Evgheni Lipceanschi, câștigă Cupa Iuri Gagarin și medaliile de argint în divizia secundă a campionatului RSSM.

Vierul Lazovsk, câștigătoarea Cupei Iuri Gagarin din 1977. Vasile Cucoș, primul din stânga, rândul de sus

Tot în acel an fabrica de vinuri din Lazovsk este reorganizată în asociația agroindustrială ”Moldvinprom”, iar Vasile Cucoș devine metodist în sport al întreprinderii. Pentru a-și îmbunătăți cunoștințele el devine absolvent al Tehnicumului de cultură fizică din Ivano-Frankovsk.

 

Realizările lui Vasile Cucoș sunt unice în felul său: fiind jucător sau antrenor la echipele Atletic Copăceni, Aist Sângerei, Succes Bilicenii Vechi, el de fiecare dată a urcat pe podiumul de premiere al campionatului raional.

 

Chiar și după ce și-a pus ghetele în cui Vasile Cucoș nu a abandonat fotbalul, evoluând pentru echipele de veterani ale raionului. În 2004 din postură de antrenor a dus echipa Succes Bilicenii Vechi pe locul trei al campionatului raional. A activat și în calitate de arbitru de fotbal.

 

Familia Cucoș este una cunoscută la Sângerei. Leonid, fratele mai mic al lui Vasile, a jucat și el fotbal pentru Aist.

 

Pentru echipa fabricii au evoluat și feciorii lui, Mihail și Iurie. Frații au înființat și antrenat echipele de futsal Camelot Chișinău și Dinamo Chișinău (campioană a Moldovei în 2008), precum și formația Palestra Chișinău (campioana Moldovei din 2009 la fotbal pe plajă).

 

Nepotul lui Vasile Cucoș, Vitalie, de asemnea a apărat culorile echipei Aist, iar ulterior a organizat echipa Victoria Sângerei cu care a devenit multiplu câștigător al campionatului raional.

La cei 75 de ani ai săi Vasile Cucoș rămâne energic, activ și plin de viață, în prezent fiind membru al Comitetului executiv al ARF Sângerei.

 

Text de Vladimir HURS