• Fii alături de Echipa Țării

Fotbal sigur pentru copiii din Moldova

Prezentarea Politicii de Protecție a copilului în fotbal

28 mai 2021 de Ion Buga
GALERIE

Federația Moldovenească de Fotbal în parteneriat cu Terre des hommes Moldova implementează proiectul „Fotbal sigur pentru copiii din Moldova” care are ca scop asigurarea unui mediu protectiv și sigur pentru toți copiii care practică fotbalul în țara noastră. De asemenea, proiectul este susținut de UEFA în cadrul programului de responsabilitate corporativă socială și a programului de asistență HatTrick.


Proiectul mai presupune ca adulții implicați în sport să aibă cunoștințe necesare privind abuzul, cum să recunoască și să raporteze cazurile de violență. Astfel, FMF își propune să asigure ca toți profesioniștii sunt bine informați și bine echipați pentru a preveni violența, dar și pentru a interveni în anumite situații de risc.

 

În acest context, pe 27 mai a fost organizat un webinar informativ cu privire la Politica de Protecție a copilului în fotbal. Politicile de protecție sunt extrem de importante și de necesare, întrucât vizează protejarea copiilor și a tinerilor care fac sport, apără integritatea organizațiilor sportive și promovează valorile sportului. 

 

Cu mesaje de salut s-au adresat Iris Hugo-Bovier, coordonatorul UEFA Responsabilitate Socială și Serghei Butelschi, director tehnic FMF. Iris Hugo-Bovier a salutat inițiativa de promovare politicii pentru protecția drepturilor copilului în sport, acesta fiind și unul dintre pilonii strategici de dezvoltare ai UEFA. La rândul său, Serghei Butelschi a subliniat rolul FMF în promovarea politicilor de protecție a copilului în fotbal, fiind un exemplu și pentru alte federații sportive din Moldova.

 

Vladislav Oleatovschi, reprezentantul organizației elvețiene de ajutorare a copiilor, Terre des hommes Moldova (Tdh), a vorbit despre platforma UEFA - Child safeguarding, care vine în ajutorul asociațiilor membre UEFA și altor părți interesate din fotbal să își reîmprospăteze cunoștințele și aptitudinile cu privire la protecția copilului. De asemenea, platforma cuprinde un set de instrumente pentru protecția copilului și patru cursuri însoțitoare online, destinate tuturor celor care lucrează cu copii în fotbal sau celor interesați din acest domeniu.

 

Veaceslav Bătrânescu, expert în sociologie, s-a referit în detalii la rezultatele Studiului național de evaluare a cunoștințelor, atitudinilor și practicilor privind protecția copiilor în fotbal în Republica Moldova.

 

Sergiu Toma a prezentat diverse aspecte cu privire la psihologia micului fotbalist.

 

La finalul evenimentului, Svetlana Patraș, coordonatorul proiectului „Fotbal sigur pentru copiii din Moldova” a prezentat Politica de protecție a copilului, care a fost aprobată de FMF pe 15 aprilie 2021.

 

Siguranța în sport se referă la prevenirea oricărei forme prin care copilul poate fi afectat negativ-emoțional, verbal, fizic sau sexual – în cadrul spațiilor în care face sport de performanță sau recreațional.