• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Competiții)

CSF ′′Bălți′′ a primit medaliile și cupa pentru titlul de campioană a Diviziei A, ediția 2020/21

23 mai 2021 de Reporter FMF
GALERIE

De hramul orașului Bălți, în ziua în care capitala nordului a împlinit onorabila vârstă de 600 de ani, Federația Moldovenească de Fotbal a premiat echipa locală, CSF ′′Bălți′′ cu medaliile și cupa de campioană a Diviziei A, ediția 2020/21.

 

Secretarul general al FMF, Nicolae Cebotari și directorul de competiții FMF, Petru Soltanici au fost cei care au transmis premiile căpitanului echipei Ruben Gomes și primarului orașului, Renato Usatîi. Ceremonia de înmânare a premiilor a avut loc pe scena din centrul localității, în prezența a circa 5 mii de bălțeni.

 

CSF ”Bălți” a fost fondat în anul 2020 pe baza Școlii de fotbal municipale.  

 

Foto: https://www.facebook.com/fcbalti.md (Leonid Calanatcbic AFIAP)

 

La începutul anului 2020, primăria orașului Bălți a luat decizia de a crea un nou club, care va apăra culorile municipiului. Astfel, în luna martie 2020, CSF Bălți a obținut toate documentele necesare pentru a evolua în Divizia A. Antrenor principal al CSF Bălți a fost numit Igor Rahaev. Ucraineanul este binecunoscut amatorilor de fotbal după ce în anul 2016 a câștigat Cupa Moldovei cu FC Zaria Bălți. Staful tehnic a fost completat cu Leonid Tcaci și Alexandru Patroman.

 

În anul 2020, odată cu anunțarea formării echipei, fanii din Bălți erau nemulțumiți de această denumire și au solicitat primăriei redenumirea clubului în Olimpia sau Zarea, acestea fiind vechile denumiri ale formației din Bălți în anii 1984-2019. În data de 28 ianuarie 2020, fanii din Bălți s-au întâlnit cu administrația orașului, unde au discutat despre potențiala redenumire a clubului, însă aceasta a rămas intactă. 

 

Fotbalul din Bălți are tradiții respectabile. În 1984 s-a luat decizia ca RSS Moldovenească să poată alinia la startul celei de-a doua ligi a URSS trei echipe. Datorită acestei decizii Zarea Bălți a fost înființată în același an și a participat în Liga a doua (a treia valorică) din URSS. Zarea Bălți a jucat în Liga a doua din URSS până la destrămarea Uniunii Sovietice. Primul antrenor al echipei a fost Ivan Danilianț, care mai târziu a antrenat naționala Moldovei. În 1991, clubul și-a schimbat denumirea în Olimpia Bălți. Cea mai mare performanță a clubului Olimpia Bălți a fost cucerirea medaliilor de bronz în sezoanele 1994–95 și 2009–10. În anul 2010 Olimpia a debutat în competițiile europene, participând în preliminariile UEFA Europa League, cu antrenorul Nicolae Bunea pe bancă. În iulie 2014, noua conducere a clubului, în frunte cu directorul general Ivan Coroliuc, managerul Grigorii Donțul și directorul tehnic Veaceslav Rogac, a anunțat că clubul își schimbă denumirea în Zaria Bălți, din cauza că proprietarul anterior al clubului a oferit drepturi pentru brandul „Olimpia” doar până la 1 iunie 2014. În primul sezon de la redenumire (2014/15) clubul s-a clasat pe locul 9 în campionat. În sezonul 2015-2016 Zaria a câștigat Cupa Moldovei, iar în sezonul următor a ajuns în finala cupei și a pierdut în fața celor de la Sheriff.

 

CSF Bălți, după 25 de etape disputate în Divizia A, a acumulat 66 de puncte(cu 9 puncte mai mult decât echipa clasată pe locul 2, FC Cahul-2005). Astfel este declarată câștigătoare și promovată matematic pentru sezonul următor al Diviziei Naționale.

 

Text de Vlad Dumitrașcu