• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Naționale)

Șase jucători au debutat pentru echipa națională în startul preliminariilor CM 2022

01 apr 2021 de Ion Buga

Meciul cu Israel, disputat aseară în preliminariile Campionatului Mondial 2022, a fost unul special tocmai pentru câțiva jucători din lotul echipei noastre. În timp ce căpitanul Alexandru Epureanu a îmbrăcat pentru a 100-a oară tricolul naționalei Moldovei, alți tineri ca Daniel Dumbravanu, Corneliu Cotogoi și Ion Dragan au debutat pentru echipa țării. 

 

Daniel Dumbravanu

Daniel Dumbravanu este cel mai tânăr dintre ei. În vârstă de numai 19 ani, el s-a lansat în fotbalul mare în orașul natal, Bălți, evoluând pentru echipa Zaria în Divizia Națională. În 2018, a ajuns la Genoa unde a jucat pentru echipa de juniori U19 a clubului din peninsulă. Prestațiile excelente i-au permis la finalul anului trecut să semneze primul său contract profesionist cu cea mai veche grupare din Italia, devenind al patrulea moldovean care evolueaza în Serie A, după Nicolae Simatoc, Artur Ioniță și Vitalie Damașcan.
Debutul său în tricoul primei echipe a clubului Genoa a venit în meciul din deplasare cu Juventus Torino, din optimile de finală ale Cupei Italiei. Genoa a pierdut cu scorul de 2-3, după prelungiri. Dumbrăvanu a fost titular, iar în minutul 97 a fost înlocuit. 

 

Corneliu Cotogoi

Corneliu Cotogoi la fel are 19 ani. El este discipolul Clubului Sportiv pentru Copii și Tineret Buiucani, iar în acest sezon a debutat în Divizia Națională. A jucat în 25 de meciuri, reușind să înscrie 5 goluri. Tot anul acest, el a debutat și pentru selecționata de tineret a Moldovei în amicalul câștigat în fața vicecampioanei Sf.Gheorghe Suruceni, scor 1-0.

 

Ion Dragan (24 ani) este produsul clubului Speranța Nisporeni, pentru care a evoluat timp de 5 sezoane în eșalonul superior al fotbalului moldovenesc. Anul trecut s-a transferat la Milsami Orhei, reușind să înscrie în actuala stagiune 6 goluri. În total, Ion a jucat în Divizia Națională în 138 de meciuri, marcând 21 de goluri. În perioada 2016-2018 a apărat și culorile naționalei de tineret. 

 

În startul campaniei preliminare pentru mondialul din Qatar, pentru prima reprezentativă a țării au mai debutat și alți trei jucători. Marius Iosipoi (20 ani), Virgiliu Postolachi (21 ani) și Igor Arhirii (24 ani).

Ion Dragan

Iosipoi este discipolul Clubului Sportiv pentru Copii și Tineret Buiucani, iar în această iarnă a fost împreumutat la formația Veles (Rusia) din prima ligă. Anul trecut, Marius a jucat și pentru naționala U21 a țării.

Virgiliu Postolachi

 

Postolachi a crescut în academia campioanei Franței, PSG. Cu echipa de juniori U-17 a câștigat de două ori titlul în Franța. Ulterior, el a evoluat și pentru echipa U-19, având 6 meciuri și două goluri în Liga Campionilor pentru tineret. Pe 4 iunie 2018 el a semnat cu PSG primul său contract profesinist. A prins câteva meciuri pentru prima echipă, în cantonamentele de pregătire, reușind chiar să marcheze un gol în poarta lui Atletico Madrid. În 2019, s-a transferat la o altă grupare franceză, Lille, iar la scurt timp a devenit atacantul echipei Royal Excel Mouscron (Belgia). În această iarnă, el a fost împrumutat în campionatul Danemarcei, unde evoluează pentru Vendsyssel în liga a doua.

 

Arhirii a crescut în academia clubului Zimbru Chișinău. Între 2015 și 2019 a evoluat pentru echipa principală a galben-verzilor. În actualul sezon a devenit jucătorul lui Milsami Orhei. 

 

Naționala Moldovei trece printr-o etapă dificilă a schimbului de generații. Din actualul lot mai fac parte jucători tineri, care sunt viitorul acestei echipe: Ion Nicolăescu (22 de ani), Vitalie Damașcan (22 de ani), Mihail Caimacov (22 de ani), Alexandru Belousov (22 de ani), Nicolae Cebotari (23 de ani) și Oleg Reabciuk (23 de ani).