• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Naționale)

Danemarca, centrul istoric al vikingilor

28 mar 2021 de Ion Buga
sursa: forbes.com

Danemarca este situată pe Peninsula Iutlanda, teritoriul ei fiind mărginit de golfuri și fiorduri, iar cele 482 de insule care compun această țară sunt toate scăldate de apele Mării Nordului și Mării Baltice. 

 

De asemenea, acest stat nordic este considerat centrul spiritual și istoric al vikingilor, fiind și unul dintre cele mai vechi regate din Europa, care a fost întemeiat în secolul X de către regele Gorm cel Bătrân. 

 

În prezent, Danemarca este una dintre cele mai civilizate țări din lume. Potrivit sondajelor sociologice, danezii formează și una dintre cele mai fericite națiuni ale lumii, fapt ce se manifestă prin ospitalitatea cu care își întâmpină turiștii, orașele curate, eficientele sisteme de transport public sau politicile sociale moderne. Cele mai importante centre social-economice sunt Copenhaga (capitala), Arhus, Odense și Aalborg.

 

Danermaca este țara care l-a inspirat pe dramaturgul și poetul englez William Shakespeare să scrie renumita tragedie "Hamlet". De-a lungul istoriei, această țară a dat omenirii mai mulți oameni de cultură și știință, printre care scriitorul Hans Christian Andersen sau fizicianul Niels Bohrs. 

 

sursa: legoland.dk

Danemarca este recunoscută în întreaga lume și pentru celebrul brand de jucării pentru copii LEGO (denumire derivată din cuvintele daneze „leg godt”, care înseamnă „joacă bine”). Grupul LEGO își are sediul la Billund, în localitatea de baștină a creatorului acestei companii, Ole Kirk Christiansen. Tot aici se află și Legoland, una dintre cele mai vizitate atracții turistice din Danemarca, grație și aeroportului aflat la aproximativ 3 km de oraș.

 

Danemarca este o țară în care fotbalul este cel mai popular sport. Echipa națională de fotbal a Danemarcei a devenit competitivă abia la mijlocul anilor '80. În 1992, Danemarca a câștigat surprinzător Campionatul European de Fotbal, după ce a fost invitată la turneul final în ultimul moment, în locul Iugoslaviei, exclusă din cauza războiului civil care a izbucnit în regiunea balcanică.

Danemarca, campioană europeană în 1992 (sursa: www.thesportsman.com)

Deasemenea, nordicii au câștigat și Cupa Confederațiilor în 1995, după ce în finală au bătut Argentina cu 2-0. 

 

Danemarca și Moldova vor juca în premieră un meci la nivel de selecționate masculine de fotbal. Partida din această seară va avea pe stadionul MCH Arena din Herning, un oraș mic care a câștigat faimă mondială datorită frecventelor Campionate Europene și Mondiale din diferite sporturi. Acesta se află la 230 km de Copenhaga. Herning este, de asemenea, foarte cunoscut pentru cel mai mare centru expozițional din Scandinavia, unde se organizează în mod constant expoziții și târguri atât la nivel local cât și european.

 

Începând cu anul 2004, MCH Arena din Herning este casa echipei Midtjylland, campioana în exercițiu a țării. Capacitatea stadionului este de 11.432 de locuri (în competițiile interne), fiind al 9-lea ca mărime în Danemarca. La nivel internațional, arena poate avea un număr mai redus de spectatori (9430). 

Primul meci oficial datează pe 27 martie 2004, când FC Midtjylland a surclasat-o pe Akademisk BK cu 6-0. Autorul primului gol a fost egipteanul Mohamed Zidan. 

 

Anul trecut, Midtjylland și-a găzduit pe acest stadion adversarii din grupele Ligii Campionilor, dar fără prea mare succes. Au fost consemnate înfrângeri cu Atalanta Italia (scor 0-4) și Ajax Olanda (1-2). Remiza cu Liverpool Anglia (1-1) din ultima etapă a contat doar pentru statistică.

 

Ion Buga, din Herning