• Fii alături de Echipa Țării

Gheorghe Stratulat, la 45 de ani

13 mar 2021 de Reporter FMF

Fostul internațional moldovean, Gheorghe Stratulat își searbează astăzi a 45 aniversare!

Cu această ocazie, Federația Moldovenească de Fotbal îi urează multă sănătate și realizări deosebite atât în plan personal, cât și în cel profesional, pentru dezvoltarea fotbalului nostru!

La mulți ani!!!

 

În prima etapă a ediţiei a doua a campionatului Republicii Moldova, în meciul amânat pentru 2 septembrie 1992 (etapa ordinară s-a desfăşurat pe 22 august), Zimbru Chişinău – Nistru Otaci, în minutul 46, la gazde, pe teren şi-a făcut apariţia un tânăr fotbalist care nu împlinise nici 16 ani. Era Gheorghe Stratulat, născut în satul Budăi, raionul Teleneşti, care avea să ajungă în cartea Legendele Fotbalului Moldovenesc.

 

Discipol al Liceului Internat cu profil sportiv, unde l-a avut ca antrenor pe Vladimir Carev, ”Jora”, așa cum era supranumit de coechipieri, a devenit campion cu Zimbru al primei ediții de campionat. 

În anul de debut la Zimbru a jucat mai puţin decât titularii, antrenorul Serghei Sîrbu având curajul să îi ofere totuși ceva meciuri ca integralist în cele 15 apariţii pe teren.

 

Următorul sezon, 1993-1994, a jucat la două echipe: Sinteza Căuşeni în Divizia Naţională şi MHM-93 în divizia secundă, cu care a promovat în prima divizie valorică a Moldovei.

La Sinteza a debutat la 2 octombrie 1993, în meciul cu Speranţa Nisporeni. La Moldova Hidromaşina (MHM-93) a marcat 2 goluri în Divizia A, apoi a jucat 23 de meciuri în Divizia Națională. Colegi de echipă îi erau Igor Ursachi, Serghei Calistru, Iurie Bodiul, Veaceslav Untilă, Oleg Petrov, Veaceslav Semionov, Serghei Tarlapan... A debutat la 30 iulie 1994, în meciul MHM-93 Chişinău – FC Agro Chişinău 1-0. Antrenorul Nicolae Esin îl trimitea cu regularitate în teren. A evoluat la MHM-93 până în august 1995.

 

A urmat invitaţia lui Vasile Traghira, patronul echipei Nistru Otaci, pentru care Gheorghe a bifat 55 de partide (cu o scurtă întrerupere, când a jucat la Politehnica AEK Timişoara) şi a marcat cinci goluri. Primul gol la Nistru Otaci l-a înscris unui club cu aceeași denumire – Nistru Ciobruciu, la 23 septembrie, în victoria cu 4-0.

 

De la Nistru Otaci este invitat de antrenorul Serghei Dubrovin la selecţionata de tineret U21. Primul meci l-a jucat în Polonia, la Chorzow, pe Stadionul Ruch, în preliminariile Camponatului European. Polonia a învins cu 3-1. La scorul de 2-1 pentru gazde, Stratulat l-a înlocuit pe Vlad Robu. Următoarele cinci partide la tineret le-a jucat în 1997, cu Ucraina, Georgia, Anglia şi Polonia.

 

În primăvara lui 1998 semneză cu Dnepr Drepropetrovsk. Primul meci în Ucraina l-a jucat la 11 martie 1999, pe stadionul Meteor din localitate, în compania echipei Prikarpatie Ivano-Frankovsk. Arbitrul întâlnirii, Vladimir Kuţev, cunoscut amatorilor de fotbal din Moldova, a înregistrat rezultatul de 0-0. La Dnepr a intrat pe teren de 19 ori, fără gol marcat.

 

La 6 iunie 1999, Ivan Danilianţ, care debuta la cârma selecţionatei Moldovei, a dat undă verde altui debutant, pe stadionul din Ploieşti, în amicalul cu România, 1-5. Stratulat a intrat în echipa de start, fiind schimbat în minutul 58 de Serghei Belous. A jucat 16 meciuri la Națională, nouă dintre ele fiind în preliminariile campionatelor europene şi mondiale.

 

La 29 iulie 2000 a îmbrăcat tricoul echipei din Osetia, Spartak Vladikavkaz în partida cu  Lokomotiv Nijnii Novgorod.  În minutul 77 a intrat pe teren în locul lui Sergey Tarlovskiy. Aici a jucat în Cupa UEFA, contra formaţiei Amika Wronki, ambele jocuri fiind pierdute: acasă cu 0-3, bifând 90 de minute, iar în Polonia cu 2-0, a jucat doar în repriza secundă.

În 2003 a ajuns în Iran, la formația Zob Ahan, din oraşul Isfagan. În această ţară a jucat timp de 5 ani. Puţini fotbalişti străini se reţin aici mult timp. Legile sunt foarte dure. Gheorghe este unul dintre puţinii stranieri care a jucat mulţi ani în Iran. A evoluat timp de 4 ani la echipa Zob Ahan Isfagan și un sezon la Shahrdari Bandar Abbas. La Zob Ahan a jucat 115 meciuri, în care a marcat de șapte ori. Cu această echipă a devenit vicecampion al Iranului și a jucat în Liga Campionilor Asiei.

 

Gheorghe a mai jucat şi futsal. Este finalist al primei ediţii a Cupei Republicii Moldova la futsal. Cu echipa MAI a câştigat Seria „Chişinău”, unde au jucat 10 echipe şi s-au calificat în etapa următoare. În semifinale, MAI a învins selecţionata veteranilor oraşului Chişinău cu 7-4, trei goluri fiind „opera” lui. În finală, MAI a cedat formaţiei Memfis Tiraspol cu 2-5, iar el a înscris golul cu numărul unu pentru echipa sa, în minutul 21.

În 2001-2002, a evoluat în campionat la Spartac BS Chişinău, fiind printre cei mai buni marcatori ai echipei. În disputa cu Camelot a înscris o triplă.. În turneul pentru Cupa Moldovei, Gheorghe a evoluat pentru Viişoara Mileştii Mici. În turneul final a marcat două goluri formaţiei Naţional (scor 10-5) şi trei goluri echipei Inter (scor 6-7). Campionatul de futsal 2002-2003 l-a găsit la Aldumex Chişinău, unde a continuat să înscrie.   

 

După ce își agață ghetele în cui, devine agent FIFA, ocupându-se de transferurile jucătorilor de fotbal.