• Fii alături de Echipa Țării

FRUMOASELE NOASTRE DUMINICI. TIGHINA BENDER

07 mar 2021 de Andrei Prodan

După evoluțiile mediocre ale formațiilor din Bender (Ciaika și Vodnik) din a doua jumătate a anilor ’70 – prima jumătate a anilor ’80 în oraș au avut loc schimbări radicale în structura fotbalistică. În 1986 a fost reînființată echipa Pișcevik (redenumită ulterior Varnița), iar în 1988 locul acestei formații pe arena republicană a fost preluat de nou creata FC Tighina.

 

Tighina a devenit echipa de suflet a microbiștilor din Bender, la fel cum a fost Burevestnik la sfârșitul anilor ’40 – începutul anilor ’50.

 

Având o susținere financiară și logistică subsanțială din partea conducerii orașului, Tighina chiar în primul an de existență a realizat ”eventul”, câștigând campionatul și Cupa RSS Moldovenești. Și a făcut acest lucru într-un stil de mare echipă.

Tighina Bender, campioana și deținătoarea Cupei RSSM din 1988. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Emil Caras, Igor Ovcearenco, Alexandr Sinelnicov, Vitali Milușev, neidentificat, Eduard Lemeșco. Rândul de jos: Merab Dolidze, Vladimir Malâi, Igor Sivaciov, Alexandr Cernâh, Vitali Parahnevici.

Vara în finala Cupei a surclasat-o pe Cristal Fălești cu scorul de 7-0, iar în campionat a întrecut-o pe cea de-a doua clasată Textilșcik Tiraspol cu 9 puncte (atunci pentru victorie se acordau 2 puncte), având o impresionantă linie de clasament: 34 meciuri, +27=3-4, golaveraj 108-24, 57 puncte.

 

Din lotul echipei au făcut parte: portarii Alexandr Sinelnicov și Victor Berezin, fundașii Vladimir Romaniuc, Vitali Milușev, Veaceslav Scripnic, Igor Onilov, Ghenadi Morozov, Roman Bulat, Vladimir Nepomniașcii, Igor Iliușin, Victor Murahovschi, Grigori Jidcovețchi, Emil Caras, Alexandr Zaițev, mijlocașii Eduard Lemeșco (căpitanul echipei), Alexandr Cernâh, Serghei Doroșenco, Igor Sivaciov, Oleg Isaico, Serghei Stroenco, Merab Dolidze, Igor Ovcearenco, atacanții Vladimir Malâi (antrenor-jucător și cel mai bun marcator al echipei – 20 de goluri), Igor Raicev, Victor Macarenco, Vitali Parahnevici, Alexei Crivoi, Ilie Ciulac.

 

De menționat că inițial echipa era, să spunem, semi-militară, fiind completată cu jucători de la SKA Odesa (regimentul din Bender făcea parte din Districtul militar Odesa) și discipoli ai școlii locale de fotbal. Antrenor principal a fost numit Vladimir Malâi, maestru al sportului din URSS, deținător al Cupei URSS în componența formației Șahtior Donețk, iar antrenor secund – Vladimir Kaplicinâi, maestru al sportului din URSS de categorie internațională, campion al URSS cu ȚSKA Moscova, vice-campion al Europei (1972) și medaliat cu bronz la Olimpiada din 1972. Atât Malâi cât și Kaplicinâi erau ofițeri militari de carieră.

Tighina Bender, participantă la campionatul URSS din 1989. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Anatol Borș (antrenor principal), Victor Bârzoi (administrator), Alexandru Guzun, Oleg Tverdohlebov, Boris Berezovschi, Emil Caras, neidentificat, neidentificat. Rândul de mijloc: Merab Dolidze, Igor Onilov, Vladimir Malâi, Gheorghe Harea, Vasile Botoșan, Serghei Ganevici, neidentificat. Rândul de jos: neidentificat, Ilie Ciulac, Ghenadi Jilkin, Evgheni Ivanov, Serghei Alexandrov, Mihail Pavlov

La sfârșitul sezonului 1988 s-au disputat meciurile de menținere/participare în campionatul URSS în care s-au întâlnit Zarea Bălţi şi Tighina Bender. Bălţenii urmau să-şi confirme dreptul de a evolua în continuare în campionatul URSS în confruntarea cu campioana RSSM. Pe 11 noiembrie, Zarea a învins pe teren propriu cu un categoric 5-0 şi practic au decis soarta „duelului”. Pe 13 noiembrie, Tighina şi-a luat revanşa, învingând cu 3-1 (la începutul reprizei secunde scorul era 3-0 şi gazdele încă sperau la o minune). În pofida înfrângerii, prin decizia forului de specialitate unional, Tighina de asemenea a obţinut dreptul să joace în campionatul URSS din 1989.

 

În decurs de trei ani formația din Bender a evoluat în campionatul Uniunii Sovietice. Cel mai bun rezultat l-a reușit în 1991 când a ocupat locul 9 (din 22) în Liga a II-a (Seria Vest). În această perioadă antrenor principal al echipei a fost Anatol Borș, secundat de Vladimir Malâi și Boris Babin (în 1989), Ion Caras și Anatol Teslev (în 1990-1991), Vladimir Țincler (în 1991).

 

Dintre jucătorii care au îmbrăcat tricoul formației să-i menționăm pe: Serghei Alexandrov, Iurie Arcan, Boris Babin, Boris Berezovschi, Veaceslav Vorobiov, Serghei Ganevici, Alexandru Guzun, Evgheni Ivanov, Emil Caras, Valeriu Catană, Serghei Cvasnicov, Igor Cozelco, Igor Cuciuc, Valeriu Căpățină, Vladimir Malâi, Igor Ovcearenco, Igor Onilov, Mihail Pavlov (deține recordul de meciuri jucate și goluri marcate în campionatul URSS: 110/33), Igor Pereverzențev, Ruslan Roic, Vladimir Romaniuc, frații Alexei și Iurie Scala, Oleg Tverdohlebov, Anatol Tcaciuc, Oleg Flentea, Gheorghe Harea, Dmitri Cepel (deține recordul de goluri marcate într-un sezon: 18 în 1990), Ilie Ciulac.

 

Începând cu anul 1992 FC Tighina evoluează în campionatul Republicii Moldova (în perioada 1996-1999 și 2000-2011 s-a numit Dinamo, iar în ediția 1999-2000 a purtat denumirea Dinamo-Stimold) și este una din puținele formații din fotbalul moldovenesc care a evoluat în toate diviziile valorice, devenind campioană a Diviziei A în sezonul 2004/05 și câștigătoare a Diviziei B în edițiile 2000/01 și 2018.

 

Cea mai bună clasare în Divizia Națională formația din Bender a reușit-o în sezoanele 1992 și 1994/95 când de fiecare dată a ocupat locul 4. Jucătorul cu cele mai multe prezențe în DN este Stanislav Agafonov (145 de meciuri disputate în perioada 2005-2011), iar golgheterul echipei în DN este Igor Raicev (34 de goluri marcate în perioada 1993-1998).

 

În prezent FC Tighina evoluează în Divizia A și după 16 etape disputate ocupă locul 5.

Tighina Bender în anul 1995. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Iurie Bodiu, Igor Țâțâc, Anatoli Miguli, Oleg Tverdohlebov, Igor Ovcearenco. Rândul de jos: Andrei Râbalco, Serghei Cabanov, Denis Lozinschi, Alexandr Zeleniuc, Alexei Crivoi, Veaceslav Semionov.