• Fii alături de Echipa Țării

Valeriu Catînsus: “Arena de fotbal pe plajă construită de Federația de Fotbal este extraordinară!”

03 mar 2021 de Victor Daghi

Fostul capitan al Naționalei, Valeriu Catînsus, s-a aflat câteva zile la Chișinău în componența unei delegații oficiale. În vârstă de 42 de ani, Catînsus este stabilit la Moscova, unde activează în calitate de expert la Federația de Rugby a Rusiei și la un post TV.

Valeriu Catînsus este fost jucător al echipelor FC Agro, Zimbru (ambele, Chișinău), Cernomoreț Odesa, Arsenal Tula, Tom Tomsk și Șinnik Iaroslavl. Cu Zimbru a devenit de 3 ori campion al Moldovei și deținător al Cupei naționale. Pentru Naționala Moldovei a jucat 55 de meciuri, iar în 20 de partide a purtat banderola de căpitan. A fost desemnat cel mai bun apărător moldovean al anului 2001.

Catînsus a povestit pentru fmf.md care a fost scopul vizitei sale la Chișinău.

 

- Când ai fost ultima dată în Moldova?

- Acum doi ani, în martie, când am fost invitat să joc într-un meci amical al echipei Zimbru, care traversa atunci o perioadă grea din istoria sa. Nu vin prea des la Chișinău, dar sper că pe viitor situația se va schimba, deoarece aici trăiesc părinții mei, rudele și fiul meu mai mic, Nichita.

 

- Care a fost scopul vizitei tale la Chișinău?

- În ultimii doi ani lucrez în Rusia, în Premier Liga de rugby, și acum avem un proiect de popularizare a unui nou tip de sport – rugbyul pe plajă. Pe viitor el poate deverni un sport olimpic. Am găsit în Moldova o infrastructură perfectă, care poate organiza cu ușurință Campionatul European de rugby-7. Plus la toate, Arena de fotbal pe plajă construită de Federația Moldovenească de Fotbal este extraordinară și ar putea deveni în scurt timp un centru de organizare a competițiilor pe nisip din toată Europa. De aceea și ne-am dorit să devenim parteneri cu FMF pentru o colaboare reciproc avantajoasă. Pe parcursul a două zile (28 februarie - 1 martie) am participat la câteva ședințe de lucru, care au culminat cu semnarea Memorandumului de cooperare între FMF, Asociația sporturilor pe plajă din Rusia și Federațiile de rugby din Moldova și Rusia.

 

- Valeriu, mulți ani ai jucat fotbal și acum lucrezi la Premier Liga de rugby. Cum a fost posibil așa ceva?

- Mereu mi se adresează această întrebare. Adevărul este că acum un an și jumătate am avut două oferte, de la Liga profesionistă de fotbal din Rusia și Premier Liga de rugby. Am ales rugby-ul, deoarece am considerat că aici se poate ceva de schimbat. În fotbal există un sistem bine pus la punct de mulți ani, iar rugby-ul este un sport mai puțin popular și este loc pentru îmbunătățirea lucrului.

 

- Care sunt amintirile tale despre perioada moldovenească a carierei de jucător?

- Îmi amintesc întotdeauna cu plăcere despre anii petrecuți în Moldova. Este Patria mea și aici m-am format ca jucător. Cel mai memorabil moment a fost câștigarea Cupei Moldovei cu Zimbru Chișinău, în anul 1998. Îmi amintesc că în acel an m-am transferat de la Agro la Zimbru și am reușit eventul – câștigarea campionatului și Cupei. A fost un an foarte bun pentru mine…

 

-  Golul victoriei din finala Cupei a fost marcat de Catînsus…

- În momentul în care am înscris în meciul cu Constructorul, coechipierii au sărit peste mine, sărbătorind marcarea golului. Doar după fluierul final al arbitrului și în momentul când am ridicat Cupa de asupra capului, am înțeles că am punctat decisiv. Cu mult mai importantă a fost victoria echipei, deoarece noi, toți jucătorii, am muncit împreună pe teren și nu a contat cine a marcat.

 

- Ce amintiri ai de la Naționala Moldovei?

- Fiecare meci pentru selecționata țării a fost memorabil, cu multe emoții. Indiferent cine ne-a fost adversar, Italia, Portugalia sau Andorra, intram pe teren cu un singur gând – să luptăm și să obținem un rezultat pozitiv. Dacă e să evidențiez vreun meci, primul care-mi vine în memorie este jocul cu Olanda din preliminariile EURO 2004. Vadim Boreț a deschis atunci scorul, la Tiraspol, cu o execuție fantastică, dar olandezii au întors rezultatul, înscriind golul victoriei pe final de meci. Puțin ne-a lipsit atunci să obținem o remiză! O altă partidă memorabilă a fost contra Italiei, la Lecce, în preliminariile Campionatului Mondial 2006. Alexandru Gațcan a egalat atunci la unu în minutul 76, dar italienii au înscris golul victoriei pe final de meci. A fost o înfrângere nemeritată și consider acel joc ca unul dintre cele mai bune ale Naționalei noastre.

 

- După terminarea carierei de jucător ai rămas în Rusia...

- Când aveam 22-24 de ani, îmi doream să trăiesc în Europa sau, dacă nu voi reuși în Europa, atunci în Rusia. Nu am dorit niciodată să devin antrenor, în schimb, îmi doream să lucrez în domeniul managementului și marketingului. La toate cluburile la care am jucat, urmăream cu atenție ce face echipa pentru promovarea imaginii sale. Cu vreo jumătate de an înainte de expirarea contractului meu cu Șinnik Iaroslavl, am început să studiez acest domeniu. După încheierea carierei de jucător, am rămas la Iaroslavl, unde am inițiat câteva proiecte. Am investit într-o afacere, iar apoi am încercat să filmăm emisiuni sportive pe Youtube. A fost o perioadă foarte interesantă, dar peste ceva timp am înțeles că vreau să mă ocup cu managementul și marketingul…

 

- Și ai ajuns la Moscova…

- Exact. S-a întâmplat în anul 2017. Doi ani mai târziu am acceptat funcția de director sportiv la Centrul de organizare a competițiilor a Premier Ligii de rugby. Sunt responsabil de organizarea turneelor de rugby în Rusia în 13 divizii, la Rugby-15 și Rugby-7.  

 

- În unul dintre interviuri ai declarat că ești adeptul implementării Strategiei FMF pentru anii 2020-2024…

- Deși m-am stabilit cu traiul la Moscova, mi-au rămas mulți prieteni în Moldova. Țin legătura cu ei, fac un schimb de păreri pe diferite subiecte. Unul dintre prietenii mei este Serghei Butelschi, director tehnic la FMF. El mi-a povestit despre Strategie și am fost curios să văd acest document. Părerea mea este că la elaborarea Strategiei s-a făcut un lucru enorm, iar totul a început cu o analiză a situației curente din fotbalul moldovenesc. Împărtășesc ideea că mai întâi trebuie să aduni date pentru a înțelege la ce etapă de dezvoltare te afli și doar după aceasta trebuie să te gândești unde vrei să ajungi. Din acest punct de vedere, Strategia FMF este una foarte bună, dar cu mult mai important este implementarea ei.