• Fii alături de Echipa Țării

Victor Korolkov. Povestea “regelui”

26 feb 2021 de Reporter FMF

Fostul jucător al echipei Moldova Chișinău și antrenor al formației Nistru Chișinău, Victor Korolkov ar fi împlinit astăzi 85 de ani. 

Korolkov a jucat 63 de meciuri și a marcat 11 goluri pentru echipa Moldova Chișinău în elita fotbalului sovietic, iar apoi, în anul 1973, fiind antrenor principal, a promovat cu Nistru în liga superioară. Era poreclit ”Koroli” (“Regele”). 

 

A început să joace fotbal la echipa de juniori a clubului Krîlia Sovetov Moscova. În 1953 a fost convocat la selecționata oraşului Moscova, cu care a evoluat în campionatul URSS pentru juniori.

 

Între anii 1955 și 1958 a jucat la Krîlia Sovetov-III Moscova, Zenit Kaliningrad, Dinamo Moscova (amatori) și Znamea Truda Orehovo-Zuevo.

 

Este interesant că în anul 1958, Victor Korolkov a marcat golul victoriei în meciul din Cupa URSS dintre Znamea Truda și Moldova Chișinău (scor 2-1).

 

Se pare că cineva dintre antrenorii echipei Moldovei a rămas impresionat de calitățile tânărului fotbalist de 22 de ani și Korolkov a fost invitat la Chișinău.

 

Oferta a fost generoasă și de nerefuzat. A debutat la Moldova Chișinău pe 19 aprilie 1959, la meciul de deschidere a campionatului URSS, Moldova – Torpedo Moscova (1-0), care s-a jucat la Stadionul Republican din Chișinău. Peste o saptamână și-a trecut în cont primul gol, în egalul 1-1 cu Lokomotiv Moscova. În primul său sezon la formația Moldova, Korolkov a adunat 18 meciuri și a marcat un gol.

 

În anul 1960 s-a transferat la Torpedo Moscova, dar peste puțin timp a revenit la Chișinău. Și-a trecut numele pe lista marcatorilor în meciul cu Zenit Leningrad, câștigat de formația noastră cu 2-1. În acel sezon a jucat 18 meciuri și a marcat 4 goluri, Korolkov reușind să mai înscrie în poarta echipelor Dinamo Tbilisi, Daugava Riga și Kalev Tallinn.

 

Korolkov a jucat 27 de meciuri și a marcat 6 goluri pentru formația chișinăuiană în anul 1961, fiind al treilea golgheter al echipei. El a înscris în poarta lui Pahtakor Tașkent (2), Spartak Erevan, Neftianik Baku, Trud Voronej și Dinamo Moscova, devenind unul dintre idolii publicului din țara noastră.

 

Anul 1959. Echipa Moldova Chișinău înaintea unui meci. Victor KOROLKOV, al doilea din dreapta

 

Jocul lui Korolkov i-a impresionat pe antrenorii echipei Dinamo Moscova și fotbalistul, originar din Moscova, a acceptat oferta să se transfere la formația legendarului portar Lev Iașin. A jucat doar 6 meciuri și a marcat un gol la formația din Moscova în anul 1962, devenind medaliat cu argint al campionatului URSS. Însă concurența mare pentru un loc de titular la Dinamo l-a făcut pe Korolkov să se transfere la Șahtior Karaganda, la care a evoluat patru sezoane (137 meciuri, 29 goluri), încheindu-și cariera de jucător în anul 1966.

 

A început să antreneze la Karaganda, iar apoi a fost tehnician la Kairat Alma-Ata, iar pentru rezultate bune a primit titlul de antrenor emerit al Kazahstanului.

 

În anul 1972 a devenit antrenor principal al echipei Nistru Chișinău, cu care a promovat un an mai târziu, de pe locul doi, în liga superioară a fotbalului sovietic. Pentru acest succes i-a fost acordat titlul de antrenor emerit al RSS Moldovenești.

 

Este interesant că în anul 1973, la propunerea lui Korolkov a fost creată selecționata Diviziei secunde.

 

Nistru a terminat campionatul pe ultimul loc în sezonul 1974, retrogradând în divizia secundă, dar microbiștii moldoveni își amintesc cu plăcere victoriile echipei în meciurile de acasă cu campioana Dinamo Kiev și vicecampioana Spartak Moscova, câștigate cu același scor, 1-0!

 

Anul 1974. Echipa Nistru Chișinău. Victor KOROLKOV, primul din stânga 

 

După ce a ratat promovarea cu Nistru în liga superioară în anul 1975, Korolkov a plecat de la echipa chișinăuiană și a acceptat să antreneze Speranța Drochia, debutanta campionatului unional.

 

Au urmat 3 ani la Kuban Krasnodar, cu care a promovat mai întâi în divizia secundă și mai apoi în liga superioară.

 

După aceasta “Regele” s-a întors la Chișinău și a fost principal la Nistru în anii 1980 și 1981.

 

În continuare Korolkov a antrenat Rotor Volgograd și selecționata Federației Ruse de juniori, a fost antrenor consultant la Gheolog Tiumen și Sport Tallinn. În 1983, echipa Federaţiei Ruse condusă de Anzor Kavazashvili şi Victor Korolkov a cucerit medalia de bronz la Spartachiada Popoarelor URSS.

 

În ianuarie 1984, Comitetul Sportiv al URSS a luat decizia să-i interzică lui Victor Korolkov să antreneze vreo echipă de fotbal, incriminându-i că a participat la meciuri aranjate, și au cerut comitetelor sportive ale Kazahstanului şi Moldovei să-i anuleze titlul de antrenor emerit…

 

S-a stins din viață pe 8 mai 1989, la vârsta de 53 de ani…

 

26 februarie 2016. A fost organizat un meci amical în memoria lui Victor Korolkov

 

Veteranii fotbalului moldovenesc îi aduc un omagiu lui Victor Korolkov, organizând meciuri in memoria fostului jucător și antrenor al echipei din Chișinău. Printre oaspeții evenimentului se numără Ruslan Korolkov, fiul lui Victor.

 

Text de Valentin IACOVLEV