• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Naționale)

Dorian Nacu. Puștiul care marchează gol după gol la echipa de juniori a clubului Schalke 04

09 feb 2021 de Dumitru Ciolacu

Dorian Nacu este o nouă speranță a fotbalului moldovenesc. Jucătorul echipei Schalke 04 a debutat în tricoul Naționalei U17 a Moldovei la turneul Cupa Dezvoltării, care a avut loc recent în Belarus. Nacu a jucat toate cele 3 meciuri, a marcat un gol, în partida cu Belarusul și a fost desemnat cel mai bun atacant al competiției. 

 

Mă bucur de acest trofeu individual, dar în același timp regret că echipa mea a pierdut două meciuri la turneu. Ne-am dorit foarte mult să ne impunem în toate partidele. 

În aceste două săptămâni, la Naționala U17 a Moldovei, am trăit emoții extraordinare. Când joci la echipa națională, știi că în spatele tău este o țară întreagă. Toți te urmăresc. Știi că trebuie să dai totul pe teren pentru Moldova. 

a declarat Dorian Nacu pentru fmf.md 

 

Dorian Nacu s-a născut la Chișinău pe 3 iunie 2005, la Chișinău. Pentru prima dată a jucat fotbal la vârsta de 4 ani cu fratele mai mare, Nicu (este și el fotbalist; a evoluat la Preußen Münster U19 și SSVg Velbert 02 (Germania), dar și la selecționatele de juniori ale Moldovei). Astfel, Dorian s-a obișnuit să joace cu băieți mai mari. 

 

De la bun început mi-am dat seama că mă descurc de minune cu mingea de fotbal și că joc mai bine decât ceilalți băieți. Mereu mi-a plăcut concurența, competiția. 

 

La 7 ani, Dorian a ajuns la CSCT Buiucani. Primul antrenor Ion Țîgîrlaș l-a ajutat foarte mult, a fost mereu alături pentru a-i arăta puștiului unde se descurcă și unde mai are de lucrat. Dorian se supăra când antrenorul striga la el, însă a înțeles repede că acesta nu era indiferent față de progresul tânărălui fotbalist. 

 

La 12 ani, Dorian Nacu a plecat în Germania, la fratele său, care deja juca acolo. Nicu i-a făcut cunoștință cu antrenorul său individual. Acesta i-a organizat lui Dorian probe la clubul Fortuna Dusseldorf. Dorian i-a impresionat pe antrenori de la acel club și a fost acceptat. La Fortuna, juca pe diferite poziții, în defensivă, în zona mediană, dar și în atac. 

 

Era foarte greu la început. În Germania e altă cultură, un alt mod de gândire. La antrenamente și în timpul meciurilor comunicam puțin cu alți jucători. Cu timpul, însă, am învățat mai bine engleza și germana. Acum e mai ușor. 

 

Dorian Nacu a avut prestații bune la Fortuna Dusseldorf și în vara anului trecut a primit o ofertă de la Schalke 04. Nu a stat mult pe gânduri și a acceptat-o. Dorian a avut un impact imediat la Schalke 04. În 5 meciuri, a marcat 4 goluri, iar echipa sa este lidera campionatului Germaniei U-16, cu 5 victorii (sezonul a fost întrerupt în octombrie din cauza pandemiei). 

 

 

La Schalke e totul perfect. Toți sunt prietenoși. E o adevărată familie. Avem un antrenor foarte bun, Jakob Fimpel. E foarte calm, le explică totul clar jucătorilor săi. Uneori este mai dur, dar mereu ne ajută, ne susține. 

 

Dorian Nacu are un obiectiv clar - să devină jucătorul primei echipe a clubului Schalke 04 în viitor. Atacantul moldovean vrea să evolueze și să marcheze goluri în Bundesliga, să-și ajute echipa să lupte pentru locuri de frunte. 

 

Dorian știe ce trebuie să facă pentru ca visul să devină realitate - să muncească zi de zi, așa cum o face idolul său, Cristiano Ronaldo.