• Fii alături de Echipa Țării

Integritatea în fotbal

Adresare către cluburile de fotbal

08 feb 2021 de Sandu Grecu

Campania ”FMF contra meciurilor trucate”  

 

Stimați membri afiliați ai Federației Moldovenești de Fotbal!

 

După cum bine cunoașteți, unul dintre obiectivele principale ale FMF este protejarea integrității fotbalului. După cum se menționează în Statutul FMF, prin aderare la Statutul FIFA si UEFA, obiectivele noastre includ „prevenirea tuturor metodelor sau practicilor, cum ar fi corupția, dopajul sau manipularea meciurilor, care ar putea pune în pericol integritatea meciurilor, competițiilor, jucătorilor, oficialilor și membrilor, sau ar permite abuzuri în adresa FMF”.

 

Astfel, FMF, în cooperare cu FIFA și UEFA, a adoptat o abordare de zero toleranță a tuturor formelor de manipulare și/sau influențare ilegală a meciurilor sau competițiilor de fotbal.

În acest context, FMF și-a eficientizat și optimizat structurile interne prin crearea Departamentul de Integritate, care este responsabil de implementarea inițiativei de integritate a FMF prin stabilirea de măsuri preventive, pentru protejarea competițiilor FMF, precum și prin efectuarea de investigații preliminare în legătură cu manipularea și integritatea meciurilor.

 

Principiul de bază al inițiativei de integritate desfășurate de FMF este promovarea integrității și protecția meciurilor și competițiilor. Această acțiune presupune promovarea valorilor de integritate atât în interiorul comunității fotbalistice, cât și în public.

În acest sens, FMF, în colaborare cu FIFA, UEFA și MECC, lansează Campania de informare și prevenire a meciurilor trucate, care va consta dintr-o serie de acțiuni întreprinse pe parcursul desfășurării competițiilor sportive.

 

La prima etapă, FIFA a personalizat pentru FMF un set de materiale promoționale, care vor fi transmise cluburilor și pe care vă rugăm să le plasați în interiorul stadioanelor, pentru a fi vizualizate de către jucători și oficiali. Rugăm cluburile să asigure vizibilitatea și prezența lor pe termen lung.

 

De asemenea, având obligația față de UEFA și FIFA de a raporta implementarea deplină a Campaniei de promovare a integrității, rugăm cluburile, să ne prezinte secvențe foto/video a postării materialelor promoționale.

 

Contăm pe receptivitatea cluburilor, fiind convinși că o luptă eficientă împotriva manipulării competiţiilor sportive necesită cooperarea tuturor membrilor familiei fotbalistice.